Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  48 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 48 / 84 Next Page
Page Background

Yemeklerinizde kültürümüze,

öze dönüş fikri nasıl oluştu?

İlk kitabım çıktığında mutfakta

yaratıcılıkta bir eksiklik

olduğunu düşünmüştüm.

Anadolu'da çok çeşitli tarifler

varken et restoranlarında da

balıkçılarda da aşağı yukarı

aynı yemekler vardı. Bunlar

modern zamanlara göre daha

da zenginleşebilirdi çünkü aynı

patlıcanı yapıyorsunuz ama

kışın patlıcan yapmak demek

aslında daha az lezzetli şeyler

çıkarmak anlamına geliyor. O

lezzeti artırmak içine başka

şeyler eklemek gerekiyor.

Biz burada daha güzel ve

farklı lezzetler yaratabilmeyi

hedefledik. Bu benimsendi

ve pek çok insan da bunu

yapmaya başladı. Gördük ki

diyelim bir kısırı, bir çorbayı,

bir böreği yaparken işin

özü kaybediliyor. Okullarda

da Türk Mutfağı yeterince

okutulmadığı için bu bilgiye

“arabam, evim olsun”dan ziyade

Türk mutfağına baş koymuş

olmamdan kaynaklanıyor. Ne

kazanıyorsak ekibime

harcıyorum. Her ayı bu ekiple

götürebilmek için uğraşıyorum,

benim seçimim bu yönde

oldu. Çok net söyleyebilirim

ki, yapılması ve sürdürülmesi

kolay bir model değil ama

tabii ki insanı daha güçlü

yapıyor. Çünkü benim hayalim,

bundan 20 yıl sonra Türk

Mutfağı tekniği denince akıllara

bizim kitaplarımızın gelmesi,

insanların bizim yemeklerimizle

büyüyüp sonra çocuklarına da

o yemekleri öğretmiş olmaları.

Eğer böyle bir şey yaratmak

istiyorsanız bu zorluklara

katlanmamız gerekir diye

düşünüyorum ve bu nedenle

de bu zorluklara katlanıyoruz.

Sadece Refika'nın Mutfağı değil,

bugün yarın bana bir şey olsa

bunu devam ettirebilecek bir

ekibim var.

diğerlerinden eksik olmaması

ve o yemeği yaparken o yemekle

ilgili bilgiler veriliyor olması.

Tabii bunu yapan da var

yapmayan da. Ben yapan tarafta

olmayı tercih ederim.

Refika’nın Mutfağı denince

akla sadece Refika Şef değil,

koca bir ekip geliyor ve siz de

tüm başarılarınızı ekibinizle

paylaşıyorsunuz. Bu işte ekip

olmanın önemi nedir?

Bu çok doğru, diğerlerinden en

büyük farkımız şu; Türkiye'de

bu tarz popüler işler yapan

insanların hepsine baktığımızda

kendileri ön plandadır ve

ekipleri de çok küçüktür.

Aslında bu biraz da seçim ve

çoğu zaman bir zorunluluk gibi

oluyor. Çünkü bu insanlar belirli

bir hayat standardına erişmek

ve çocuklarına bakmak

istediklerinde aksini yapmak

neredeyse mümkün değil.

Benim tek başına olmam,

Biz burada daha güzel ve

farklı lezzetler

yaratabilmeyi

hedefledik. Bu

benimsendi ve pek çok

insan da bunu yapmaya

başladı.

“Refika’dan Ürünler” ile

kaybolan sanatların geri

dönmesini, kaybolmadan

devam etmesini

sağlamayı amaçlıyoruz.

yaşam

Yeşilay

48