Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  49 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 49 / 84 Next Page
Page Background

ahşap ustasının, tezgâh

dokumacılarının devam etmesini

sağlamak için çalışıyoruz. Sadece

kendimiz değil, bunu yapıp

başarılı olduğunu gören başka

insanların bir nevi taklit etmeleri

de aslında piyasayı büyütüyor;

bu da arzuladığımız şeylerden

bir tanesi. Mesela Türkiye'de

2000-2010 yılı arasında 12 tane

emaye fabrikası kapanmışken,

Refika’dan’ı kurduğumuz yıldan

bugüne 5 yıl içinde 3 tane daha

yeni emaye fabrikası açıldı.

Amacımız biraz da kaybolan

sanatların geri dönmesini,

kaybolmadan devam etmesini

sağlamak.

Yeşilay haftası için

okurlarımıza ne söylemek

istersiniz?

Bu haftaların aynı özümüzde

dönüşteki gibi; Yeşilay Haftası,

Yerli Malı Haftası, Gençlik ve

Spor Haftası, çocukluğumuzdan

beri önemli günler ve bu günleri,

bu haftaları kutlamak, okullarda

çocuklarla beraber bir şekilde

bunlardan bahsedebilmek

çok çok önemli. Özellikle

bağımlılığın ülkemizde çok

artmasının sebebi yukarıda

bahsettiğimiz gibi insanların

yalnızlaşması, Avrupa'ya

dönük olarak bireyselleşmesi,

akıllı telefonla sanki bir

insanmışçasına ilişki kurması.

Aslında önümüzde kocaman

ve güzel bir hayat varken,

yaşamak yerine sanal gerçeklikte

yaşadığımızı zannederek

birbirimizden uzaklaşıyoruz ve

bağımlılığın bu kadar artması

da sadece Türkiye'de değil bütün

dünyanın sorunu.

ülkemizde tanıtmayı

denemediniz?

Tabii ki özellikle Youtube

için bu tarifler isteniyor. Bu

tariflerden de bu tariflerin

yapım matematiğinden de

açıkçası faydalanabiliyorum

ama ben bir Türkiyeli

olarak, Türk evladı olarak

gidip İtalya'nın lazanyasını

anlatmaktan bir yere kadar

keyif alırım, bir yerde de bana

tuhaf geliyor. Onu İtalyan

anlatsın diye düşünmeden

geçemiyorum.

Tariflerinizde olduğu gibi

ürünler de kültürümüzün bir

parçası, online mağazanız

“Refika’dan Ürünler”den biraz

bahsedebilir misiniz, ortaya

çıkış amacı nedir?

Çok teşekkür ederim bu soru

için. “Refika’dan”ı kurmamızın

tek bir amacı vardı, benim

kullandığım bazı ürünleri arayıp

tekrar bulamıyordum. İyi bir

kesme tahtası bulamıyordum.

Türkiye'nin kendine ait bir

bıçağı olması gerektiğine

inanırım. Biz ince belli bardakta

çay içeriz ama ofislerde, şu

anki hayat koşullarında hala

cam ve ince belli bardakta

çay içmek istiyoruz ama çay

makinesine 10 dakikada bir, 5

dakikada bir gitmek mümkün

değil. O hayata, yani şu an

değişen hayatımızda özgün ve

de kaybolmakta olan zanaatları

biraz harmanlayarak, kimi

zaman kendi tasarımlarımızla

kimi zaman o eski tasarımları

bugüne adapte edip tekrar

popüler hale getirip, bunları

yapan cam ustasının,

yazık ki pek çok şef bile vâkıf

olamıyor. Öze dönüş fikri bunu

oturtmak istediğim için oluştu.

Okullarda Türk mutfağı iyi

bir müfredatla okutulmadığı

için, 3. veya 4. sınıfta seçmeli

ders gibi okutulduğu için yani

zorunlu ders olarak bir veya

iki ders alındığı için bu bilgi ne

yazık ki pek çok şefte dahi daha

az seviyede oluyor. Öze dönüş

sadece profesyonel anlamda

değil. Hızlanan, birbirinden

uzaklaşan, komşuların

birbirini tanımadığı dünyada

özümüze ihtiyacımız gittikçe

artıyor. Telefona gömülüp 5-6

saatinizi telefonla geçirdiğimiz

zamanlarda bambaşka bir

yerden insanın özü yakalayası

geliyor.

Tariflerinizde yaptığınız

yemeğin hikâyesine de yer

veriyorsunuz. En çok hangi

yemeğin hikâyesini anlatmayı

seviyorsunuz.

Herhalde köftenin hikâyesini

anlatmayı çok seviyorum

çünkü bunda 317-318 çeşit

farklı köfte bulduğumuzu,

Anadolu'nun aslında köftenin

beşiği olduğu ve Anadolu'da

bu kadar çok köftenin

çıkışının tesadüf olmadığını

anlatmayı seviyorum. Pek çok

kültürün bir araya gelmesiyle,

aslında parçaların küçük

küçük lezzetlerle başka bir

bütün oluşturduğunu, buna

karşın bireysel batıdan büyük

büyük tariflerin olduğunu

aslında anlatmak. Dünyada

en çok bilinen en çok satılan

köftelerden biri olan İsveç

köftesinin hikâyesinde aslında

nasıl Osmanlı’dan gittiğini

anlatmak bana çok keyif

veriyor.

Tarifleriniz kültürümüze ait

ve size özel dokunuşların

harmanlanmasıyla

hazırlanıyor. Yurt dışında

uzun süre kalmış biri

olarak neden Batılı tarifleri

Öze dönüş sadece profesyonel anlamda değil.

Hızlanan, birbirinden uzaklaşan, komşuların

birbirini tanımadığı dünyada özümüze

ihtiyacımız gittikçe artıyor. Telefona gömülüp

5-6 saatinizi telefonla geçirdiğimiz zamanlarda bambaşka bir

yerden insanın özü yakalayası geliyor.

MART 2019 49