

kültür
Yeşilay
70
pektin ve sakız gibi yapılarla
vücuttaki sistemlerin
üzerinde dengeleyici etkisi
olanmaddelerdir. Suda
çözünebilen lifler, kan
şekerini kontrol ederek
kolesterolü düşürür.”
diyor. Bulgurun
faydalarının
bunlarla da sınırlı
olmadığını belirten
Dursun, bulgurun
ayrıca B1, B6
vitaminleri ve
niasin açısından zengin bir besin
maddesi olduğunu vurguluyor.
KİLO KONTROLÜNÜ
SAĞLAMADA ETKİLİ
OLUYOR
Mucizevi bir besin olan
bulgurun, içerdiği yüksek
miktarda lif ve posa sayesinde
pirinç ve makarnaya göre çok
daha uzun süre tok tuttuğunu
belirten Dursun, “Ayrıca
içeriğindeki lifler kolesterolü
düşürücü etkisiyle safra asitlerini
bağlayarak, diyetteki toplam yağ
ve kolesterol alımını düşürerek,
daha uzun süre doygunluk
hissi verir.” diyor. Seda Dursun,
bulgurun kandaki yağ miktarını
P
adişahların sofralarından
eksik etmediği, askerlerin
seferlerde yanlarından
ayırmadığı bulgur, sağladığı
faydalarla kuşaklardan bu yana
yemek kültürümüzün önemli bir
parçasını oluşturuyor. Türkiye’de
yıllık üretimi bir milyonu bulan
bulgurun faydaları hakkında bilgi
veren Beslenme ve Diyet Uzmanı
Seda Dursun, asırlar boyunca
devamlılığını sağlayan bu besinin
birçok hastalığa karşı koruyucu
olduğunu vurguluyor.
PROTEİNVE LİFDEPOSU
Karbonhidrat besin grubunda yer
alan bulgur, içerdiği besinsel lif,
vitamin ve mineraller sayesinde
en besleyici gıda maddelerinin
başında geliyor. Çözülebilen ve
çözülemeyen lifler bakımından
zengin olan bulgurun, makarna
ve pirince göre karbonhidrat
değerinin düşük, protein değerinin
ise çok daha yüksek olduğunu
belirten Seda Dursun, “Bulgurda
yer alan lifler, barındırdığı selüloz,
Anadolu’dandünyaya yayılanbesinler
arasında yer alanbulgur, pilavdan kısıra
çorbadan köfteye farklı tarifleriyle
sofralarımızı çeşitlendiriyor. Tarihi çok
eskileredayanan, hemsağlık hemde lezzet
kaynağı bubesinin faydalarını Beslenme ve
Diyet Uzmanı SedaDursun’dandinledik.
BULGUR
ANADOLU TOPRAKLARINDANÇIKANMUCİZE;
Belit ŞENOL
düşürerek dengede
tuttuğunu ve günlük su
ihtiyacını da artırdığından
bol su içilmesini
sağladığını da sözlerine
ekliyor. Sindirim
sistemi üzerindeki
olumlu etkileri
herkes tarafından
bilinen bulgur,
kabızlığı önlüyor;
içerdiği mineral
ve vitaminler
sayesinde bağırsakların düzenli
çalışmasını sağlıyor.
BEBEK VE ÇOCUKLARIN
BEYİN GELİŞİMİ İÇİN ÇOK
ÖNEMLİ
Bulgurun bebek ve çocukların
mutlaka tüketmesi gereken ve
tam tahıl sınıfına giren çok
önemli bir besin olduğunu
vurgulayan Beslenme ve Diyet
Uzmanı Seda Dursun, “Bulgur
kaynatıldığı sırada suya geçen
mineraller ve B vitamini, tane
tarafından tekrar emildiği için
besin değerlerini kaybetmez.”
diyor. Bulgurun yapısındaki
B1 vitaminlerinin bebeklerin
gelişmekte olan sinir ve sindirim
sisteminin güçlenmesinde büyük
“Bulgur kaynatıldığı
sırada suya geçen
mineraller ve B
vitamini, tane
tarafından tekrar
emildiği için besin
değerlerini
kaybetmez.”
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Seda Dursun