

MAYIS 2018 71
kalp gibi kronik hastalıkların
oluşma risklerini önlediğini ve bu
hastalıklara sahip kişilerin sağlık
problemlerinin kontrol altında
tutulmasına yardımcı olduğunu
belirtiyor. Besinlerin kan şekerini
yükseltme oranı olarak tanımlanan
glisemik indeks, sağlıklı
beslenmede belirleyici bir unsur
olarak kabul ediliyor. “Hayatımız
boyunca glisemik indeksi
düşük besinlere ne kadar yakın
durmalıysak yüksek besinlerden
de o kadar kaçınmalıyız.” diyen
Beslenme ve Diyet Uzmanı Seda
Dursun, “Bulgur düşük glisemik
indeksi ve yüksek posa oranıyla
mutlaka tüketilmeli ve diyabet
diyetlerinde de tercih
edilmelidir.“ diyor.
“Bulgur, o kadar çok demir içerir
ki, kansızlık ve demir eksikliği
problemi yaşayan hastalara bulgur
yemeleri önerilir. Bulgur, ıspanakla
kıyaslandığında ıspanaktan çok
daha fazla demir içerir.”
DİYABETVEKALP
HASTALIKLARI RİSKİNİ
DÜŞÜRÜYOR
Seda Dursun, glisemik indeksi
düşük besinlerin, diyabet ve
bir rol oynadığının altını çizen
Dursun, “Dolayısıyla ebeveynler,
bebeklerine altıncı aydan
itibaren bulgur dahil tüm tam
tahılları tükettirmelidir.” diyor.
Dursun, bulguru içerdiği folik
asit nedeniyle, çocuk ve hamile
kadınlar için olmazsa olmaz bir
besin olarak tanımlıyor: “Öyle
ki, kadınlar hamileyken ilk
üç ay içerisinde bulgur yediği
takdirde folik asidi ilaçtan
değil direkt olarak bulgurdan
alabilir.” Dursun ayrıca, bulgurun
çocukların beyin gelişiminde
çok önemli bir etkiye sahip
olduğunun da altını çiziyor.
ISPANAKTAN DAHA FAZLA
DEMİR ORANINA SAHİP
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Seda Dursun faydaları saymakla
bitmeyen bulgurun birçok
sebzeden daha fazla demir
içerdiğini belirtiyor ve ekliyor:
Glisemik indeksi düşük besinlere ne kadar
yakın durmalıysak yüksek besinlerden
de o kadar kaçınmalıyız. Bulgur, düşük
glisemik indeksi ve yüksek posa oranıyla
mutlaka tüketilmeli ve diyabet diyetlerinde
de tercih edilmelidir.
BULGURLUOTLUKABAK
Malzemeler:
3 adet orta boy kabak,
1 adet soğan, yarım çay bardağı zeytinyağı, 2 adet domates,
1 adet kesme şeker, 2 çorba kaşığı bulgur, yeteri kadar su,
3’er dal taze nane, maydanoz, dereotu, yarım tatlı kaşığı tuz
2 kişilik
Hazırlanışı:
Yemeklik doğranmış soğan ve zeytinyağını tencereye
alıp soteleyin. Rendelenmiş domates ve kesme şeker ilave edip
1-2 dakika daha soteleyin. Kabakları yıkayıp kabuğuyla birlikte
dörde bölün ve kuşbaşı doğrayın. Kabak, bulgur ve tuzu tencereye
ekleyin. Malzemelerin hizasına gelecek kadar su ilave edin. Kısık
ateşte kabak yumuşayana dek pişirin. Ocaktan alıp, kıyılmış nane,
maydanoz ve dereotu ekleyin. Kapağını kapatıp dinlenmeye
bırakın. Soğuduktan sonra yoğurtla
birlikte servis yapın.