

kültür
Yeşilay
78
ZEYTİNYAĞLI NOHUTLU
PATLICAN DOLMASI
(6 kişilik)
●
12 adet küçük boy patlıcan
●
1 su bardağı haşlanmış nohut
●
2 su bardağı pirinç
●
1 adet büyük boy soğan
●
3 diş kıyılmış sarımsak
●
1 adet büyük boy domates
●
Yarım demet kıyılmış nane
●
Yarım demet kıyılmış maydanoz
●
Yarım su bardağı zeytinyağı
●
3 çorba kaşığı nar ekşisi
●
2 çorba kaşığı salça
●
Yeteri kadar su
●
Tuz
●
Karabiber
●
Kimyon
(6 kişilik)
●
1 su bardağı kuru börülce
●
2 adet közlenmiş kırmızıbiber
●
1 adet sivribiber
●
3 dal taze soğan
●
1 çorba kaşığı sirke
●
2 çorba kaşığı nar ekşisi
●
2 çorba kaşığı zeytinyağı
●
1 çay kaşığı tuz
●
1 çay kaşığı pulbiber
●
2 dal maydanoz
●
2 dal dereotu
●
1 dal fesleğen
Üzerine:
●
2 dal fesleğen
Patlıcanların
saplarını kestikten sonra içlerini temizleyin ve acısını
almak için tuzlu suda 15 dakika bekletin. Pirinci yıkayıp süzün ve
geniş bir kaba aktarın. Üzerine haşlanmış nohut, ince kıyılmış soğan,
sarımsak, rendelenmiş domates, nane, maydanoz, zeytinyağı, nar
ekşisi, 1 çorba kaşığı salça tuz, karabiber ve kimyon ekleyip karıştırın.
Hazırladığınız harcı patlıcanlara paylaştırın ve tencereye dizin. Kalan
salçayı bir su bardağı sıcak suda açıp tencereye ekleyin. Üzerine
patlıcanların seviyesine gelecek kadar sıcak su ilave edin. Ocağa
oturtup kaynayana dek hızlı, kaynadıktan sonra kısık ateşte pirinç
yumuşayana dek pişirin. Ilık ya da soğuk olarak servis yapın.
Kuru
börülceyi bir gün evvelden suya koyun. Suda beklettiğiniz
börülceyi ertesi gün yaklaşık 30 dakika orta ateşte kaynatın
ve suyunu dökün. Bir tarafta börülce soğurken diğer tarafta
kırmızıbiber ve sivribiberi doğrayıp taze soğan, maydanoz, fesleğen
ve dereotunu ince kıyın. Sosu için sirke, zeytinyağı, nar ekşisi,
pulbiber ve tuzu karıştırın. Tüm hazırlanan karışımı, soğumuş olan
börülceye ekleyin. Taze fesleğen yaprağı ile süsleyerek servis yapın.
TAZE BAHARATLI BÖRÜLCE