

ve alerjisi olanlarda tüketilmesi
bir sağlık problemi teşkil etmez.”
diyor.
KİMLER DİKKATLİ
TÜKETMELİ?
Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş
Özdemir, diyabet ve böbrek
hastalarının kestane tüketimine
dikkat etmesi gerektiğini
belirtiyor. Kestanenin sağlık
deposu olduğunu ancak yüksek
karbonhidrat içeriği nedeniyle
kontrollü tüketilmesi gerektiğini
vurgulayan Özdemir, “Yüksek
potasyum içeriği nedeniyle böbrek
hastaları hekimine danışmadan
kestane tüketmemeli“ derken
diyabet hastaları ve zayıflama diyeti
yapanların da kestane tüketirken
porsiyon konusunda çok dikkatli
olması gerektiğini sözlerine ekliyor.
KOLESTEROLÜ
DENGELİYOR
Kestanenin kötü kolesterol olarak
bilinen LDL’yi düşürürken iyi
kolesterol olarak bilinen HDL’yi
arttırdığını vurgulayan Özdemir,
“Kestane, tekli ve çoklu doymamış
yağ asitleri içerdiğinden
hastalıklar için koruyucudur.
Kolesterolü dengelemeye ve
koroner kalp hastalıkları riskini
azaltmaya yardımcı olur.” diyor.
Kestanenin içerdiği toplam yağ
miktarının diğer kuruyemişlerden
az olduğunu vurgulayan Özdemir,
“Kestanenin 100 gramında 170
kalori bulunuyor. Yani, 3 orta
boy kestane 1 dilim ekmek ile
eşdeğerdir.” diyor.
BAĞIŞIKLIĞI
GÜÇLENDİRİYOR,
BÜYÜMEYİ DESTEKLİYOR
Kestanenin içerdiği antioksidan
bileşenler ve C vitamini
sayesinde bağışıklık güçlendirici
etkiye sahip olduğunu belirten
Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş
Özdemir, B kompleks vitaminleri
açısından zengin olmasının
da çocuklarda büyüme ve
gelişmeyi desteklediğini sözlerine
ekliyor. Özdemir, kırmızı kan
hücrelerinin oluşumuna da
yardımcı olan kestanenin, gribe
karşı koruyucu olduğunu da
belirtiyor. Kestanenin C vitamini
açısından oldukça zengin bir besin
olduğunu belirten Özdemir, “100
gram kestane günlük ihtiyacın
yüzde 72’sini karşılayabilir.” diyor.
ENERJİ DEPOSU
Kış aylarında enerji depolamaya
yardımcı olan kestane, bedensel
ve zihinsel yorgunluğu
gidermede de etkili oluyor.
Ulaş Özdemir, kestanenin
içeriğinde bulunan potasyumun
kas yorgunluğunu gidererek
vücuda zindelik verdiğini
belirtiyor. Kestanenin stresin
zararlı etkilerini azalttığını
vurgulayan Özdemir, “Kestanede
gluten bulunmadığından, çölyak
hastalarında, gluten intoleransı
KestaneB
veCgrubu
vitaminleri,
potasyum,
magnezyumve
demiraçısından
zenginbir
kaynaktır. Diyet
lifi açısından, 100
gramkestane
günlük ihtiyacın
yüzde21’ini
karşılayabilir.”
TAVADA…
Kestaneyi yıkayıp kurulayın. Kestanelerin bombeli kısmına + şeklinde
çizikler atın. Kestane çizmek için özel aletler satılıyor, bunlardan edine-
bilirsiniz. Eğer vaktiniz varsa çizdiğiniz kestaneleri bir saat kadar suda
bekletin. Bu daha çabuk pişmelerini ve daha kolay soyulmalarını sağla-
yacaktır. Eğer vaktiniz yoksa çizdikten sonra kestaneleri tavaya yerleşti-
rin ve kısık ateşte ara ara karıştırarak yaklaşık yarım saat pişirin. Kalın
tabanlı olmayan bir tava tercih ederseniz daha iyi sonuç alabilirsiniz.
FIRINDA…
Fırında kestane yapmak içinkestanelerinizi yıkayın ve daha önce tavada
yaptığınız gibi üzerine çok derin olmayan+ şeklinde çizikler atın. Daha
sonra kestaneleri fırın tepsisine dizin ve önceden ısıtılmış 200 derece
fırında yaklaşık 20 dakika pişirin. İkinci bir yöntemde ise, fırında pi-
şirmeden önce kestaneleri, bir tencereye koyup üstü tamamen kapa-
nacak şekilde su ekleyip haşlayabilir; tam kaynadığı sırada kestaneleri
fırın tepsisine dizebilirsiniz. Kestaneleri, 200 derece ısıtılmış fırında
20-25 dakika pişirdikten sonra fırından alabilirsiniz.
HAŞLAMA…
Bir tencereye kestaneler yüzeye çıkacak seviyede su koyun ve bir çay
kaşığı tuz ekleyerek kaynamaya bırakın. Kaynayan suya kestaneleri bo-
şaltın. Yaklaşık 30 dakika, orta ateşte yumuşayana kadar pişirin. Daha
sonra suyunu süzüp servis edebilirsiniz.
KESTANEPİŞİRİRKEN…
Malzemeler: 1 demet roka, 1 adet
kıvırcık, 1 adet kırmızıbiber, 5-6
dal tere, taze soğan, 2-3 adet
küçük turp ve 5-6 adet kiraz
domatesi.
Hazırlanışı: Tümmalzemeleri
iyice yıkayıp sirkeli suda
dinlendirin. Turp hariç tüm
malzemeyi doğrayıp salata
kasesine alın. Turpları yerleştirip,
6-8 közlenmiş kestaneyi dizin.
1 kahve fincanı zeytinyağı, 1’er
çorba kaşığı limon suyu, yoğurt
ve 1 çay kaşığı tuzu çırpıp üzerine
gezdirin. 2 çorba kaşığı mısır
tanesi serpiştirip servis yapın.
Sağlıklı bir tarif:
Kestaneli salata
OCAK 2018 53