

Ç
orbadan tatlıya birçok
yemekte kullanılan bir
kış meyvesi olan bal
kabağı, aynı zamanda
önemli bir şifa kaynağı olmasıyla
biliniyor. Kışın tezgahlarda
sıkça gördüğümüz turuncu
rengiyle dikkat çeken bu besin,
başta bağışıklık sistemini
güçlendirmek olmak üzere
vücuda birçok yarar sağlıyor.
Gerek bütün gerekse dilimlenmiş
haliyle tezgahları renklendiren
bal kabağının, içeriğindeki
vitaminlerle sağlığımıza birçok
katkısı bulunuyor. Kabakgiller
ailesinin en renkli üyesi olan bal
kabağı, kış aylarında çocuklar
başta olmak üzere her yaştan
kişinin tüketmesi gereken besinler
arasında yer alıyor. A, B, C, K ve
E vitaminleri ile demir, sodyum,
potasyum, kalsiyum, magnezyum,
çinko ve fosfor açısından zengin
olan bu meyve, aynı zamanda
posalı olmasıyla da vücuda
fayda sağlıyor. Ayrıca demir
içerdiğinden kansızlık sorunu
olanlara da tavsiye ediliyor.
Çoğumuzun sebze
olarak bildiği ancak
zengin içeriğiyle çok
sağlıklı bir meyve
olan bal kabağı,
gerek görünümü
gerekse lezzetiyle kış
aylarında tezgahların
vazgeçilmezi. Bal
kabağına sofralarınızda
yer vererek hem
enerjinizi artırabilir
hem de bağışıklığınızı
güçlendirerek
hastalıklardan
korunabilirsiniz.
bulunan zengin C vitamini ile
grip ve soğuk algınlığına karşı
doğal bir reçete sunan bu renkli
meyve, içeriğindeki A vitamini
ile de bağışıklığı destekliyor.
Hastalıklardan korunmada etkili
olan C vitamini, vücut savunmasına
destek olurken yaklaşık 100 gram bal
kabağı tüketmek, yetişkin bir kişinin
günlük C vitamini ihtiyacının yüzde
35’ini karşılıyor.
GÖZ SAĞLIĞINI KORUYOR
A vitamini açısından en zengin
besinlerden bir tanesi olan bal
kabağının düzenli tüketimi,
göz sağlığına önemli katkıda
bulunuyor. Bal kabağında bol
miktarda beta karoten bulunuyor
ve beta karoten gözlerde ortaya
Farklı çorba, salata tarifleri, sebze
yemekleri veya hafif tatlılarda
kullanabileceğiniz bal kabağı
ile değişik püreler ve humus da
hazırlayabilirsiniz.
GRİP VE SOĞUK
ALGINLIĞINA KARŞI DOĞAL
REÇETE
Kış aylarında grip başta olmak
üzere hastalıklardan korunmak
için yeterli ve dengeli beslenmeye
özen göstermemiz gerekiyor. Bal
kabağı, vitamin ve minerallerden
bakımından zengin olduğundan
vücudu bakteri, virüs ve
mikroplardan koruyor. Bu yolla da,
gerek mevsim geçişlerinde ve gerekse
soğuk kış günlerinde bağışıklık
sistemini destekliyor. İçeriğinde
BAL KABAĞI
TAM BİR VİTAMİN DEPOSU;
Belit ŞENOL
A vitamini açısından en zengin besinlerden bir
tanesi olan bal kabağının düzenli tüketimi, göz
sağlığına önemli katkıda bulunuyor.
Kabakgiller ailesinin en
renkli üyesi olan bal
kabağı, kış aylarında
çocuklar başta olmak
üzere her yaştan kişinin
tüketmesi gereken
besinler arasında yer
alıyor.
yaşam
Yeşilay
60