Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  61 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 61 / 84 Next Page
Page Background

PİŞİRİRKEN BUNLARA

DİKKAT!

Bal kabağının içeriğinde yer alan

vitamin ve minerallerden daha

fazla yararlanabilmek için hazırlık

ve pişirme aşamalarında bazı

noktalara dikkat edilmesi gerekiyor.

Tüketmeden hemen önce

kabuğunu soymak ve doğramak

besin değerlerinin kaybını önlüyor.

Ayrıca çok fazla pişirmek de besin

değerlerinde kayba neden oluyor.

Fırında veya buharda kısa süreli

pişirmek, tatlısını yaparken ise

rafine şeker yerine pekmez ya da

bal kullanmak daha fazla vitamin

ve mineral alımına olanak sağlıyor.

içeriğindeki vitaminlerle kansere

sebep olan serbest radikallere

karşı mücadele etmeye yardımcı

oluyor. Yapılan araştırmalar, bu

besinin, içeriğinde yer alan beta

karoten sayesinde, akciğer, kolon,

mesane, meme kanseri gibi bazı

kanser türlerine yakalanma riskini

azalttığını gösteriyor.

CİLDİ YENİLİYOR, SAÇ

DÖKÜLMESİNİ ÖNLÜYOR

Kozmetik sektöründe sıklıkla

kullanılan bal kabağı besin

değerleri ile cildi besliyor ve

esneklik sağlıyor. Ciltte yaşlanmayı

geciktirici etki gösteren bal kabağı

içeriğinde bulunan minerallerle

birlikte C ve A vitamini sayesinde,

cildin nem kazanmasına yardımcı

oluyor. Ayrıca içeriğindeki çinko

sayesinde saçların dökülmesini

engelleyerek saçları güçlendiriyor.

Peeling ve maske olarak birçok

kozmetik ürününün de içeriğinde

kullanılan bal kabağı, kış aylarının

bize sunduğu önemli bir sağlık

kaynağı olmasının yanında cilt

güzelliğine de katkıda bulunuyor.

çıkan sorunların giderilmesine

yardımcı oluyor. Bal kabağına

turuncu rengini veren bu

antioksidan, vücudumuzda

A vitaminine çevrilerek işlev

görüyor. A vitamini açısından

zengin olan bal kabağı tüketimi,

gözlerde ileri yaşlarda ortaya

çıkabilecek doku harabiyeti

ve katarakt sorunlarının

önlenmesinde de etkili oluyor.

DÜŞÜK KALORİLİ, BOL

POSALI

Uzun süre tok tutmaya yardımcı

ve aynı zamanda da düşük

kalorili bir besin olan bal kabağı,

diyetleri destekleyici olarak

da kullanılıyor. İçeriğindeki

yüksek lif miktarı ile tok tutan

bu besin, gereksiz enerji alımını

engelleyerek kilo vermeye

yardımcı oluyor. 100 gramı 26

kalori olan bal kabağı, sindirim

sistemini hızlandırırken,

bağırsakları çalıştırıyor. Bebek

beslenmesinde de püre veya

çorba olarak tüketildiğinde

kabızlık sorunun önüne

geçiyor. Bal kabağı tüketimi

ayrıca, bağırsak solucanları

ve parazitleri, idrar kesesi

hastalıkları ve prostat tedavisinde

de tavsiye ediliyor.

TANSİYONUDENGELİYOR,

KALBİ KORUYOR

Bal kabağı çekirdeklerinin

içerisinde bulunan fitoöstrojen,

yüksek tansiyonu önlüyor ve

tansiyonu dengelemeye yardımcı

oluyor. Potasyumun bakımından

zengin olan bu besin, aynı zamanda

felç riskini de azaltıyor. Bal kabağı

lifli bir besin olduğundan, koroner

kalp sorunlarının azalmasına ve

kolesterolün dengelenmesine

yardımcı oluyor.

BAZI KANSER TÜRLERİNE

KARŞI ETKİLİ

İdeal bir antioksidan kaynağı

olan bal kabağı, özellikle

içerdiği beta-karoten sayesinde,

kansere karşı da yüksek oranda

koruyuculuk taşıyor. Bal kabağı,

Uzunsüre

toktutmaya

yardımcı veaynı

zamandada

düşükkalorili

birbesinolanbal

kabağı, diyetleri

destekleyici

olarakda

kullanılıyor.

BALKABAĞI ÇORBASI

1 kg. temizlenmiş bal kabağı

1 adet soğan

1 adet havuç

1 çorba kaşığı tereyağı

Yarım çay bardağı sıvı yağ

2 su bardağı tavuk suyu

3 su bardağı ılık su

2 adet defne yaprağı

Tuz, karabiber

Üzeri için:

1 çay bardağı krema

3 çay kaşığı kabak çekirdeği

1 çay kaşığı kabak çekirdeği yağı

(4 kişilik)

Kabukları temizlenip küp doğranmış bal kabağı, soğan ve havucu

tereyağı-sıvıyağı karışımda kavurun. Üzerine tavuk suyu, su, defne

yaprağı, tuz ve karabiber ilave edip, sebzeler yumuşayana dek

pişirin. Ocaktan alıp blender’dan geçirin. Tel süzgeçten geçirip servis

tabaklarına alın. Üzerini çırpılmış krema, kabak çekirdeği ve kabak

çekirdeği yağı ile süsleyin.

Aşçının notu:

Kabak çekirdeği yağını organik ürünler satan

marketlerden temin edebilirsiniz.

OCAK 2019 61