

PİŞİRİRKEN BUNLARA
DİKKAT!
Bal kabağının içeriğinde yer alan
vitamin ve minerallerden daha
fazla yararlanabilmek için hazırlık
ve pişirme aşamalarında bazı
noktalara dikkat edilmesi gerekiyor.
Tüketmeden hemen önce
kabuğunu soymak ve doğramak
besin değerlerinin kaybını önlüyor.
Ayrıca çok fazla pişirmek de besin
değerlerinde kayba neden oluyor.
Fırında veya buharda kısa süreli
pişirmek, tatlısını yaparken ise
rafine şeker yerine pekmez ya da
bal kullanmak daha fazla vitamin
ve mineral alımına olanak sağlıyor.
içeriğindeki vitaminlerle kansere
sebep olan serbest radikallere
karşı mücadele etmeye yardımcı
oluyor. Yapılan araştırmalar, bu
besinin, içeriğinde yer alan beta
karoten sayesinde, akciğer, kolon,
mesane, meme kanseri gibi bazı
kanser türlerine yakalanma riskini
azalttığını gösteriyor.
CİLDİ YENİLİYOR, SAÇ
DÖKÜLMESİNİ ÖNLÜYOR
Kozmetik sektöründe sıklıkla
kullanılan bal kabağı besin
değerleri ile cildi besliyor ve
esneklik sağlıyor. Ciltte yaşlanmayı
geciktirici etki gösteren bal kabağı
içeriğinde bulunan minerallerle
birlikte C ve A vitamini sayesinde,
cildin nem kazanmasına yardımcı
oluyor. Ayrıca içeriğindeki çinko
sayesinde saçların dökülmesini
engelleyerek saçları güçlendiriyor.
Peeling ve maske olarak birçok
kozmetik ürününün de içeriğinde
kullanılan bal kabağı, kış aylarının
bize sunduğu önemli bir sağlık
kaynağı olmasının yanında cilt
güzelliğine de katkıda bulunuyor.
çıkan sorunların giderilmesine
yardımcı oluyor. Bal kabağına
turuncu rengini veren bu
antioksidan, vücudumuzda
A vitaminine çevrilerek işlev
görüyor. A vitamini açısından
zengin olan bal kabağı tüketimi,
gözlerde ileri yaşlarda ortaya
çıkabilecek doku harabiyeti
ve katarakt sorunlarının
önlenmesinde de etkili oluyor.
DÜŞÜK KALORİLİ, BOL
POSALI
Uzun süre tok tutmaya yardımcı
ve aynı zamanda da düşük
kalorili bir besin olan bal kabağı,
diyetleri destekleyici olarak
da kullanılıyor. İçeriğindeki
yüksek lif miktarı ile tok tutan
bu besin, gereksiz enerji alımını
engelleyerek kilo vermeye
yardımcı oluyor. 100 gramı 26
kalori olan bal kabağı, sindirim
sistemini hızlandırırken,
bağırsakları çalıştırıyor. Bebek
beslenmesinde de püre veya
çorba olarak tüketildiğinde
kabızlık sorunun önüne
geçiyor. Bal kabağı tüketimi
ayrıca, bağırsak solucanları
ve parazitleri, idrar kesesi
hastalıkları ve prostat tedavisinde
de tavsiye ediliyor.
TANSİYONUDENGELİYOR,
KALBİ KORUYOR
Bal kabağı çekirdeklerinin
içerisinde bulunan fitoöstrojen,
yüksek tansiyonu önlüyor ve
tansiyonu dengelemeye yardımcı
oluyor. Potasyumun bakımından
zengin olan bu besin, aynı zamanda
felç riskini de azaltıyor. Bal kabağı
lifli bir besin olduğundan, koroner
kalp sorunlarının azalmasına ve
kolesterolün dengelenmesine
yardımcı oluyor.
BAZI KANSER TÜRLERİNE
KARŞI ETKİLİ
İdeal bir antioksidan kaynağı
olan bal kabağı, özellikle
içerdiği beta-karoten sayesinde,
kansere karşı da yüksek oranda
koruyuculuk taşıyor. Bal kabağı,
Uzunsüre
toktutmaya
yardımcı veaynı
zamandada
düşükkalorili
birbesinolanbal
kabağı, diyetleri
destekleyici
olarakda
kullanılıyor.
BALKABAĞI ÇORBASI
●
1 kg. temizlenmiş bal kabağı
●
1 adet soğan
●
1 adet havuç
●
1 çorba kaşığı tereyağı
●
Yarım çay bardağı sıvı yağ
●
2 su bardağı tavuk suyu
●
3 su bardağı ılık su
●
2 adet defne yaprağı
●
Tuz, karabiber
Üzeri için:
●
1 çay bardağı krema
●
3 çay kaşığı kabak çekirdeği
●
1 çay kaşığı kabak çekirdeği yağı
(4 kişilik)
Kabukları temizlenip küp doğranmış bal kabağı, soğan ve havucu
tereyağı-sıvıyağı karışımda kavurun. Üzerine tavuk suyu, su, defne
yaprağı, tuz ve karabiber ilave edip, sebzeler yumuşayana dek
pişirin. Ocaktan alıp blender’dan geçirin. Tel süzgeçten geçirip servis
tabaklarına alın. Üzerini çırpılmış krema, kabak çekirdeği ve kabak
çekirdeği yağı ile süsleyin.
Aşçının notu:
Kabak çekirdeği yağını organik ürünler satan
marketlerden temin edebilirsiniz.
OCAK 2019 61