HER DERDE DEVA
TURŞU
O
Osmanlımutfağınındabaş tacı
Turşu üretiminin tarihi M.Ö. 2000’li yıllara kadar uzanıyor. Deni-
zaşırı ülkelere giden gemilerdeki denizcilerin temel besin kaynağı
olan turşu, sebzelerin daha dayanıklı hale gelmesi ve daha uzun
süre tüketilebilmesi için geliştirilen bir yöntemolarak ortaya çık-
mış. Türkmutfak kültüründe, atalarımızdan bize kalan en değerli
miraslardan bir tanesi olan turşununOsmanlı mutfağında da çok
önemli bir yeresahipolduğubiliniyor. Osmanlı dönemi yemekki-
taplarındagenişyer edinen turşu, bugünmutfaktakış hazırlıkları
dendiğinde ilk akla gelen lezzetlerden bir tanesi olarak özellikle
kışsofralarınınbaş tacı olmayadevamediyor. Geleneksel değer-
lerimizden olan bu lezzet, aynı zamanda besleyici olmasıyla da
bizi birçokhastalığakarşı koruyor.
Zenginvitaminkaynağı
Evde hazırlanan, koruyucu içermeyen turşu, kendine has lez-
zetiyle birçok yemeğe eşlik ediyor. Cam kavanozda, uygun
koşullarla yapılması ve dozunda tüketilmesi durumunda fayda
sağladığını vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Güzey
Akansel, turşunun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirtiyor.
Özellikle kış aylarında önem kazanan bağışıklık sistemi üzerin-
de olumlu etki yapan turşu, içeriğindeki probiyotik bakterilerle
birlikte sebze ve meyvelerin kendi besin değerlerini de taşıyor.
Turşudaki bakteriler, bağırsak florasını zenginleştiriyor ve bu da
güçlübir bağışıklıksistemi anlamınageliyor. Yararlı bakteriler aynı
zamanda bağırsaklarda K vitamini yapımına destek oluyor. Tia-
min, riboflavin gibi Bgrubu vitaminlerine de katkı sağlayan turşu
BELİT ŞENOL
yesilay.org.tr
70
YEŞiLAY
•
ŞUBAT 2017
KÜLTÜR
Türk mutfağının zenginlikleri saymakla bitmez; bu
zenginliklerden bir tanesi de hem lezzetli hem de
sağlıklı bir alternatif olan turşu. Osmanlı mutfak
kültüründe de önemli bir yere sahip olan turşu,
yemeklere eşlik eden lezzetli bir tat olmasının yanı
sıra yüksek besin değeriyle kanser başta olmak
üzere birçok hastalığa karşı koruyucu özellik taşıyor.
Turşusunu kuracağınız sebze veya meyvenin taze, sert ve
diri olmasına özen gösterin.
➥
Turşunun ana malzemesi olan tuz oranına dikkat edin; bu
oran 6 kiloluk malzeme için 225 gr. tuz olmalıdır.
➥
Turşu kurarken kaynatılıp soğutulmuş içme suyu kullanın.
➥
Turşusu kurulacak sebze ve meyveleri çok iyi
temizledikten sonra iğneyle birkaç yerinden delmeyi
unutmayın.
➥
Turşu kurmak için cam bir kap tercih edin. Bu kabı iyi bir
şekilde sterilize etmeyi unutmayın.
➥
Turşunun en üst kapak kısmına maydanoz, kereviz,
dereotu gibi yeşillikler koyabilirsiniz.
➥
Turşuya güzel bir aroma kazandırmak için defne yaprağı
ve tane karabiber kullanabilirsiniz.
➥
Turşu kurma işlemini tamamladıktan sonra ağzını sıkıca
kapattığınız kavanozu serin ve ışık almayan bir yerde, her
gün çalkalayarak bekletin.
➥
Turşu kavanozunu açıldıktan sonra buzdolabında veya
serin bir yerde ağzı kapalı olarak muhafaza edin.
EV TURŞUSU KURMANIN PÜF NOKTALARI