Background Image
Previous Page  70 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 70 / 84 Next Page
Page Background

HER DERDE DEVA

TURŞU

O

Osmanlımutfağınındabaş tacı

Turşu üretiminin tarihi M.Ö. 2000’li yıllara kadar uzanıyor. Deni-

zaşırı ülkelere giden gemilerdeki denizcilerin temel besin kaynağı

olan turşu, sebzelerin daha dayanıklı hale gelmesi ve daha uzun

süre tüketilebilmesi için geliştirilen bir yöntemolarak ortaya çık-

mış. Türkmutfak kültüründe, atalarımızdan bize kalan en değerli

miraslardan bir tanesi olan turşununOsmanlı mutfağında da çok

önemli bir yeresahipolduğubiliniyor. Osmanlı dönemi yemekki-

taplarındagenişyer edinen turşu, bugünmutfaktakış hazırlıkları

dendiğinde ilk akla gelen lezzetlerden bir tanesi olarak özellikle

kışsofralarınınbaş tacı olmayadevamediyor. Geleneksel değer-

lerimizden olan bu lezzet, aynı zamanda besleyici olmasıyla da

bizi birçokhastalığakarşı koruyor.

Zenginvitaminkaynağı

Evde hazırlanan, koruyucu içermeyen turşu, kendine has lez-

zetiyle birçok yemeğe eşlik ediyor. Cam kavanozda, uygun

koşullarla yapılması ve dozunda tüketilmesi durumunda fayda

sağladığını vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Güzey

Akansel, turşunun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirtiyor.

Özellikle kış aylarında önem kazanan bağışıklık sistemi üzerin-

de olumlu etki yapan turşu, içeriğindeki probiyotik bakterilerle

birlikte sebze ve meyvelerin kendi besin değerlerini de taşıyor.

Turşudaki bakteriler, bağırsak florasını zenginleştiriyor ve bu da

güçlübir bağışıklıksistemi anlamınageliyor. Yararlı bakteriler aynı

zamanda bağırsaklarda K vitamini yapımına destek oluyor. Tia-

min, riboflavin gibi Bgrubu vitaminlerine de katkı sağlayan turşu

BELİT ŞENOL

yesilay.org.tr

70

YEŞiLAY

ŞUBAT 2017

KÜLTÜR

Türk mutfağının zenginlikleri saymakla bitmez; bu

zenginliklerden bir tanesi de hem lezzetli hem de

sağlıklı bir alternatif olan turşu. Osmanlı mutfak

kültüründe de önemli bir yere sahip olan turşu,

yemeklere eşlik eden lezzetli bir tat olmasının yanı

sıra yüksek besin değeriyle kanser başta olmak

üzere birçok hastalığa karşı koruyucu özellik taşıyor.

Turşusunu kuracağınız sebze veya meyvenin taze, sert ve

diri olmasına özen gösterin.

Turşunun ana malzemesi olan tuz oranına dikkat edin; bu

oran 6 kiloluk malzeme için 225 gr. tuz olmalıdır.

Turşu kurarken kaynatılıp soğutulmuş içme suyu kullanın.

Turşusu kurulacak sebze ve meyveleri çok iyi

temizledikten sonra iğneyle birkaç yerinden delmeyi

unutmayın.

Turşu kurmak için cam bir kap tercih edin. Bu kabı iyi bir

şekilde sterilize etmeyi unutmayın.

Turşunun en üst kapak kısmına maydanoz, kereviz,

dereotu gibi yeşillikler koyabilirsiniz.

Turşuya güzel bir aroma kazandırmak için defne yaprağı

ve tane karabiber kullanabilirsiniz.

Turşu kurma işlemini tamamladıktan sonra ağzını sıkıca

kapattığınız kavanozu serin ve ışık almayan bir yerde, her

gün çalkalayarak bekletin.

Turşu kavanozunu açıldıktan sonra buzdolabında veya

serin bir yerde ağzı kapalı olarak muhafaza edin.

EV TURŞUSU KURMANIN PÜF NOKTALARI