bu yolla sinir sisteminin korunması ve hafızanın güçlenmesine
yardımcı oluyor. Akansel, turşunun depresyona karşı koruyucu
görevüstlendiğini devurguluyor.
Kalp-damar hastalıklarını önlüyor
Turşunun damar sağlığını korumada da etkili olduğunu vur-
gulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Güzey Akansel,
“Turşu birçok yararlı bakteri barındırıyor ve bu bakteriler ba-
ğırsak florasını düzenliyor. Bağırsak florasındaki probiyotik
bakterilerin yoğunluğunun ve çeşidinin artması kalp damar
hastalıklarına karşı da koruyor.” diyor.
Antioksidanetkisi va
r
Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren birçok vitamin, mineral ve
antioksidan içeren turşu, soğuk kış günlerinde soğuk algınlığı-
na karşı da koruyucu görev görüyor. Akansel, “Farklı sebzelerin
turşularını tüketmekvücuda alınan antioksidan çeşitliliğini artır-
dığından daha fazla fayda sağlıyor. Örneğin pancar turşusundan
polifenoller ve betalain, lahana turşusundan glukosinolat elde
edipsoğukalgınlığınakarşı kalkanoluşturabilirsiniz.” diyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Güzey Akansel, sadece sirke
ve tuzla yapılan ve koruyucu içermeyen ev turşusunun fay-
daları sıralarken, turşunun kanser hastalığına karşı koruyucu
olma özelliğine de dikkat çekiyor. “ Turşu yapımında kullanılan
sebzelerin her biri serbest radikallere karşı zengin antioksidan
Malzemeler
2 baş sarmısak
3 kg. salatalık
2,5 kg. lahana
3 lt. su
1 su bardağından bir parmak eksik,
iri taneli kaya tuzu
1 su bardağı üzüm sirkesi
Yarım çay bardağı nohut
Maydanoz, dereotu veya kereviz sapı
Yapılışı
Suyu kaynatın, tuzu attıktan sonra karıştırarak eritin.
Soğumaya bırakın. Daha sonra sirke katıp karıştırın.
Kavanoza fermantasyonu arttırmak için biraz nohut
ve antioksidan içeriği nedeniyle biraz sarmısak koyun.
Malzemeleri yerleştirirken aralara sarmısak ve nohutu serpin.
Malzemelerin hepsini koyduktan sonra suyu ekleyin. En üste
maydanoz, kereviz sapı veya dereotu koyun. Ağzını sıkıca
kapatın. Su bıraktığı için turşu kavanozunu bir kabın içine
koyun. 2-3 gün geçtikten sonra suyuna bakın, gerekirse tuz
ilave edin. Bu şekilde 2-3 hafta bekletin. Afiyet olsun.
PRATİK TURŞU TARİFİ
( 5 kg.’lık kavanoz için)
kapasiteyle mücadele ediyor. “ diyen Akansel, özelikle sarmısak
ve karnabahar turşusunda bulunan flavonoidlerin antioksidan
kapasitesinindahayüksekolduğunuvurguluyor.
Yüksek miktarda lif içeren turşunun özellikle yemekle beraber
tüketildiğinde insülin salınımını ve kan şekerini dengelediğini söy-
leyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Güzey Akansel, diyabet
hastalarını ise uyarıyor: “ Diyabet hastalığınız varsa tansiyon da
sizin için bir risk faktörü olacağından turşu yemek tansiyonunu-
zun yükselmesine neden olabilir. Bu da böbrekleriniz için bir risk
oluşturabilir.Diyabethastalarınınturşuyuçokkontrollütüketme-
si hattahiç turşu tüketmemesi gerekiyor.”
Zayıflamak isteyenler içinbirebir
Turşuda bulunan sirke kaynaklı asetik asitin vücutta yağ depo-
lamasını önlediğini vurgulayan Akansel, turşunun hemmetabo-
lizmayı hızlandırması hem de kabızlığa karşı etkili olmasıyla diyet
yapanların zayıflamasına yardımcı olduğunu sözlerine ekliyor.
Turşu ayrıca lifli bir besin olduğundan tokluk süresini uzatarak da
zayıflamaya destek oluyor. İçerisinde yer alan fermente bakteri-
lerle bağırsak sağlığını koruyan bir besin olan turşunun tüketimi,
bağırsak florasının sağlığı ve bağırsak hareketlerinin düzenli ol-
ması açısındandaönemtaşıyor.
Kimler turşu tüketmemeli?
Akansel, yüksek sodyum oranına sahip olan turşunun tansiyon,
diyabet, böbrekvemidehastalığı olanlar için temkinli yaklaşılması
gerekenbir besinolduğunuvurguluyor.
yesilay.org.tr
71
YEŞiLAY
•
ŞUBAT 2017