

ŞUBAT 2019 33
alerjik hastalıkları tetiklediğini
belirtiyor. Songür, alerjik
bünyesi olan kişilerin mümkün
olduğunca açık havada vakit
geçirmemelerini ve özellikle
ormanlık, çimenlik, ağaçların
bol olduğu yerlerde uzun süre
bulunmamalarını öneriyor.
VÜCUDUNUZU SUSUZ
BIRAKMAYIN
Dengeli ve yeterli beslenmenin
önemine dikkat çeken Songür,
bu yolla vücut direncinin
yüksek tutulabileceğini
belirtiyor. “Kış aylarında,
öğünler atlanmadan
karbonhidrat ve protein dengesi
gözetilerek beslenme düzeni
ayarlanmalıdır.” diyen Songür,
özellikle taze meyve ve sebze
tüketimine önem verilmesi
gerektiğinin altını çiziyor.
Ayrıca günde ortalama 2,5
litre su tüketilmesi gerektiğini
belirten Songür, “Toksin atımı
ve vücudu canlandırmak
için hayati önem taşıyan
su, solunum yolunun nemli
kalmasını da sağlar. Solunum
yolunda oluşan kuruma,
enfeksiyonlara zemin hazırlar.”
diyor.
ZATÜRRE TEHLİKESİNE
DİKKAT!
Kış aylarında sıklıkla görülen
gribin tedavi edilmediğinde
hızla alt solunum yollarına
ilerleyerek virüse bağlı zatürreye
neden olabileceğine dikkat
çeken Songür, “Zatürre, griple
karıştırılıp tedavisinde geç
kalındığı zaman hayati tehlike
yaratabilir. Üç gün geçmeyen
yüksek ateş ve durum bozukluğu
zatürrenin en önemli belirtileri
arasındadır.” diyor.
KIŞ DEPRESYONUNA
KARŞI…
Kış ayları aynı zamanda dışardan
içeri kaçıp evlerimize daha
fazla kapandığımız zamanlar
anlamına geliyor. Songür soğuk
aylarda da belli oranda dışarda
Kışaylarında,
öğünler
atlanmadan
karbonh dratve
prote ndenges
gözet lerek
beslenmedüzen
ayarlanmalıdır.
zaman geçirmek gerektiğini
belirtirken, “Havalar soğuk
olsa da açık havada zaman
geçirmek hem güneşten daha
fazla yararlanmaya, hem de
mevsimsel depresyondan
korunmaya yardımcı
olur.” diyor. Songür, bazı
hormonların kış mevsiminde
güneşin azalmasıyla birlikte
daha çok salgılandığını, bunun
da kişiyi daha depresif bir
duygu durumuna soktuğunu
belirtiyor ve ekliyor: “Ancak,
özellikle solunum yolu alerjisi
olan kişilerin çevresel faktörlere
karşı kendilerini korumaları
önem taşıyor.”
Balık, süt, yumurta,
kırmızı ve beyaz et gibi
proteinden zengin gıdaları
tüketerek vücut direncinizi
güçlendirin.
Yeşil yapraklı mevsim
sebzeleri, süt ve yoğurt gibi
kalsiyum ağırlıklı
besinleri sofranızdan eksik
etmeyin.
Depolarda bekletilmiş ve dondurulmuş gıdalardan mümkün olduğu
kadar uzak durun.
Mevsimine uygun meyve ve sebzeleri yemeye özen gösterin.
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için probiyotik, vitamin ve
mineral takviyeleri alın.
Günde en az 6-7 saat uyumaya çalışın.
Gün içinde fırsat buldukça açık havada zaman geçirerek temiz
havadan ve güneşten faydalanın.
Haftada en az üç gün spor yapın. Alerjik bünyeliyseniz yüzmeyi
tercih edin.
Hava şartlarına uygun kıyafet seçin, ısı değişimlerinin olduğu
süreçlerde ne çok kalın ne de çok ince giyinin.
Sonbahar aylarının başında grip ve zatürre aşısı yaptırın.
Ellerinizi sık sık yıkayın.
Grip ya da soğuk algınlığı geçiren kişilerle temastan kaçının.
Sık dokunulan eşyaları sürekli temizleyin.
Ev, iş yeri gibi uzun süre zaman geçirilen ortamları havalandırın.
Kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca uzak durun.
15ADIMDAKIŞSAĞLIĞI