

TEMMUZ 2019 77
●
750 gram yağsız iri kıyma (küçük sotelik)
●
2,5 kilogram olgun etli
domates
●
100 gram yeşil biber
●
3 yemek kaşığı sade yağ veya tereyağ
●
1 çay kaşığı karabiber
●
6 adet hazır baklava hamuru
●
240 gram toz Antep fıstığı
●
250 gram kay-
mak
●
50 gram sahan kaymağı
●
250 gram sade yağ
Kaymağı için:
●
230 ml süt
●
20 gram irmik
Şerbeti için:
●
600 gram toz şeker
●
350 ml su
●
3 damla limon suyu
YARIM TAVA (6 Kişilik)
DOLANGEL (6 Kişilik)
Hazırlanışı:
Domatesler közlenir, kabukları soyulup iyice kıyılır ve
tuzu ilave edilir. Servis yapılacak yayvan bir kaba alınır. Suyu hafif
çekilmesi için kısık ateşte bir taşım pişirilir. Et tencereye konulup
bir fincan su ilave edilerek suyunu salıp çekinceye kadar kapağı ka-
palı olarak ara sıra karıştırılarak kavrulur. Et suyunu çektiği esnada
tuzu ve yağı da eklenip 20 dakika kurutulmadan hafif geçkin olarak
kavrulur. Servis kabında sıcak olarak bekletilen domateslerin üze-
rine, kıyma sıcak olarak eşit miktarda yayılır. Tohumları çıkarılıp
çok küçük doğranan biberler ve karabiberler ilave edilir.
Aşçının notu:
Arzu edenler yağlı kıyma ile sade yağı azaltarak da
bu tavayı yapabilir. Yine 1-2 adet közlenmiş patlıcanı ince kıyıp bu
yemeğe ilave edebilir. Bu isimle, çok farklı yapılan başka tarifler de
vardır. Yanında yufka ekmek veya sıcak pide ekmeği, yeşil biber ve
ayran tavsiye edilir.
Kaymağın hazırlanışı:
Süt bir kazana boşaltılıp kaynayana kadar bek-
lenir. Kaynayan sütün içine irmiği ilave edip koyulaşıncaya kadar tel çır-
pıcı ile karıştırılır. Koyu kıvama geldiğinde ocaktan alınır ve soğumaya
bırakılır. Soğuduktan sonra içerisine sahan kaymağı katılıp karıştırılır.
Kaymak hazır olduğunda şanti torbasına doldurulur.
Şerbetin hazırlanışı:
Bir kazana belirtilen ölçülerde su ve şeker konulur.
Şerbet kaynayınca limonu sıkılır. 3-4 dakika kaynamaya bırakılır ve son-
ra ocaktan alınır.
Dolangelin hazırlanışı:
Baklava hamurunun bir yaprağının ortasını
katladıktan sonra şanti torbasına doldurulan kaymak kalem kalınlığın-
da baklava hamurunun ortasına sıkılır. 40 gram fıstık ortaya serpiştirilir.
Sade yağ ısıtılır ve ısıtılan yağ fırça yardımı ile az miktarda serpiştirilir. İç
tamamlandıktan sonra önce bir ucundan sonra diğer ucundan kapatı-
lıp yuvarlak şekilde dolanır. Dolangeller altı yağlanmış tepsiye bir milim
aralıklarla dizilip üstüne fırça ile yağ sürüldükten sonra 180°C ısıtılmış fı-
rında pişmeye bırakılır. Yüzü pembeleşinceye kadar pişirilen dolangeller
sıcak haldeyken üzerine sıcak şerbet gezdirilerek servis edilir.
Aşçının notu:
Üzerine toz badem ya da toz fıstık serpiştirilerek de servis
edilebilir.