Paylaşmanın ve birlikte olmanın
mutluluğunun yaşandığı Kurban
Bayramı’nda en vazgeçilmez
lezzetler arasında şüphesiz ilk
sırada çeşit çeşit et yemekleri
gelir. Şef ŞefikaGünyel, her
biri hemgörünüşü hemde
lezzetiyle sofralarınızı
şölene çevirecek
etli tarifler
hazırladı.
BAYRAMSOFRASININ
VAZGEÇILMEZI ET YEMEKLERI
GASTRONOMİ
STILIST: MİNE NARTOP
FOTOĞRAFLAR: ERKIN ÖN
KUZU SULTAN TACI
6-8 kişilik
●
2 adet (25-30 cm’lik)
bütün pirzolalık kuzu kaburga
●
Yeteri kadar su
●
1 kg taze patates
●
15 adet arpacık soğan
●
1 adet kırmızı biber
●
3-4 diş sarımsak
●
1 tatlı kaşığı tane karabiber
●
1 çorba kaşığı margarin
●
1 çorba kaşığı kekik
●
1/2 çay kaşığı karabiber
●
1’er tatlı kaşığı toz şeker ve tuz
Öncelikle
kuzu kaburgaları uç kısımlarından
kürdanla tutturarak daire haline getirin. Daha
sonra varsa basınçlı tencerenin içine 1 bardak
su, tane karabiber ve daire şekline getirdi-
ğiniz pirzola tacınızı koyup 10dakika pişirin.
Normal tencerede aynı işlemi yapmak için
eti tencereye alın ve 2 bardak su ilave edip
yarımsaat pişirin.
Sürenin sonunda tencereden eti çıkarıp önce
yağlı kağıda sonra da alüminyumfolyoya
sıkıca sarın. Önceden ısıtılmış 180derece
fırında 1 saat boyunca pişmeye bırakın.
Diğer taraftan taze patatesleri soyup
istediğiniz büyüklükte doğrayın. Üzerine
1 su bardağı su ekleyip yumuşayana dek
pişirin. Sudan alıp süzün. Arpacık soğanları
ayıklayın. Biberi ince ince doğrayın.
Margarini derin bir tavada eritin. Üzerine
soğanları ekleyin ve hafifçe saydamlaşmaya
başladıklarında şekeri katıp karamelize
olmasını sağlayın. Üzerine biber ilave edin.
Bir-iki dakika daha pişirip patates katın.
Birkaç dakika daha pişirin. Tuz ve karabiberini
ayarlayın.
Sultan tacını fırından çıkarıp tuz ve
kekikle tatlandırın. Orta kısmına patatesli
karışımı doldurup yeniden fırına verin.
Kızarana dek pişirin.
yesilay.org.tr
72
YEŞiLAY
•
EYLÜL 2016
YAŞAM