kültür
Yeşilay
74
ARPA ŞEHRİYE PİLAVI
(6 kişilik)
●
2 su bardağı arpa şehriye
●
1 adet orta boy kırmızıbiber
●
5-6 adet orta boy mantar
●
2 çorba kaşığı sıvıyağ
●
2 çorba kaşığı tereyağı
●
1 su bardağı haşlanmış nohut
●
Yeteri kadar su
●
6 dal dereotu
●
Tuz, karabiber
BADEMLİ PİLAV
(4 kişilik)
●
2 su bardağı pirinç
●
20-25 adet badem
●
1 çorba kaşığı kuşüzümü
●
2 çorba kaşığı tereyağı
●
1 adet orta boy soğan
●
İki buçuk su bardağı
sıcak et ya da tavuk suyu
●
Tuz, karabiber
Kırmızıbiberi
küp doğrayın. Mantarı ince kıyın. Sıvıyağı bir tavaya
alıp kırmızıbiberi 1-2 dakika kavurun. Üzerine mantarı katın.
Suyunu salıp çekene dek kavurduktan sonra kenara alın. Tereyağını
kızdırıp şehriyeyi rengi dönene kadar kavurun. Üzerini geçecek
kadar sıcak su, biberli-mantarlı karışım, haşlanmış nohut, tuz ve
karabiber ekleyin. Kısık ateşte suyunu çekene dek pişirip ocaktan
alın. Kıyılmış dereotu ekleyip karıştırın. Tencerenin üzerine kağıt
havlu serin. 10 dakika demlendirdikten sonra servis yapın.
Pirinci
ılık suda 30 dakika bekletip süzün. Kuşüzümünü ılık suda
20 dakika bekletin. Bademleri kaynar suda 15 dakika bekletip
kabuklarını soyun. Tereyağını bir tencereye alıp bademleri
ekleyin. Renkleri değişmeye başlayınca üzerine yemeklik
doğranmış soğanı ilave edin. Soğan pembeleşince pirinci ekleyin
ve karıştırarak rengi dönene dek kavurun. Üzerine sıcak et suyu,
kuşüzümü, tuz ve karabiber ekleyin. Kaynayana kadar orta,
kaynadıktan sonra kısık ateşte suyunu tamamen çekene dek
pişirin. Ocağı kapatıp tencerenin üzerine kağıt havlu koyun. 10
dakika demlendirdikten sonra servis yapın.