Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  69 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 69 / 84 Next Page
Page Background

rengini aldıkları zaman toplanır

ağaçtan. Zeytini dalından

toplamak için kullanılan birkaç

yöntem vardır; ağaç üzerinden tek

tek elle toplama, yerden toplama

(yere düşen meyveleri toplama)

ve makine ile toplama. En pahalı

ve en emek gerektiren toplama

şekli elle yapılandır. Ama bu

emeğin karşılığında en kaliteli

zeytin ve zeytinyağı elde edilir.

Hasat zamanı eli tez tayfalara,

sırıkçılara çok iş düşer. Sadece

onlara mı? Ellerinde sepetler,

çuvallar, azık çıkınlarıyla yaşlılar,

genç kızlar da sonbahar geldi mi

yollara düşerler. Görenler göç var

sanır. Öylesine bir kalabalıktır

zeytinin ardı sıra yollara düşen.

Soğuk havada işçi karıncalar

gibi bir gürültülü çalışma başlar.

Önce bin yıllık gövdelerin dipleri

alınır. Eller, tane tane toplanan

zeytinler birbirine karışır. Kimi

iğneyle kuyu kazmaya benzetir

zeytin toplamayı. Ne de olsa

binlerce ağaç, milyonlarca

tanedir toplanacak olan.

Toplanan zeytin ve elde edilen

zeytinyağı miktarı her yıl farklılık

gösterir. Bir sene ürün veren ağaç

takip eden yıl ürün vermez ya

da az verir. Egeliler ‘zeytinin var

yılı yok yılı’ derler buna. Bunun

nedeni dallara zarar veren hasat

yöntemleri olduğu kadar ağaçları

yakıp kavuran çetin kış şartları

da olabilir. Bir Kasım sabahının

ayazında zeytin ağacının

güngörmüş gövdesine dayalı bir

merdivenin tepesinde başlayan

hasat, zeytinin motorların

uğultusuyla ezilip damla damla

süzülmesiyle sona erer. Yeşil

gümüş yaprakların arasındaki

zeytinlerin yolculuğu sona

ermiştir artık. Yöresine göre

çelebi, çilli, çekişte, eğriburun,

domat, çakır, Ayvalık zeytini olur;

zeytinin altın sarısı özü bir şişede

karşımıza çıkar en son…

9 milyon hektar alanda 900

milyon zeytin ağacından zeytin

elde ediliyor. Önemli zeytin

üretici ülkeler ise İspanya, İtalya,

Yunanistan, Tunus ve Suriye.

Ülkemiz de zeytinle barışık

coğrafyalardan. Zeytini bu kadar

çok sevmemiz boşa değil.

Türkiye, ortalama 1 milyon

tonu aşan tane zeytin üretimi

ile dünyada üretici ülkeler

arasında 4.sırada yer almakta.

Dünyadaki zeytin ağaçlarının da

% 9'u ülkemizde bulunuyor. 120

milyon tane de zeytin ağacından

söz ediliyor. Bunlara ek olarak

Marmara Birlik Akademi sektör

raporunda ülkemizde 2013

yılı ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi)

verilerine göre 185.796 aile zeytin

tarımı ile geçimini sağladığı

söyleniyor. Bu sayı geçen 4 yıl

içerisinde arttı elbette. Ege ve

Akdeniz bölgeleri ise zeytincilikte

başı çekiyor. İster geçim kaynağı

diyelim ister yaşam kültürü,

buralarda yüzlerce ailenin yüzü

zeytin ağacı sayesinde gülüyor.

EGE İÇİN BİR YAŞAM

KÜLTÜRÜ

Bilenler bilir; güz geldi mi

Ege’de yepyeni bir hareket

başlar… Yaz boyu dolup taşan

kalabalık sahil kasabaları

sırasını zeytin ağaçlarıyla

yüklü tepelere bırakır. Bütün

yaz dingin ve aheste duran

zeytinlikler, sonbaharda dirilip

canlanarak Egelileri hasada

çağırır. Mevsim, zeytin ülkesinde

hasat mevsimidir… Ege’de

yaşam zeytin ağacının yöresinde

filizlenir, gelişir. Zaman

geçmiş, sahipler değişmiş

olsa da zeytin ağacı mucizevi

ürününü sunmaya devam eder

yöre halkına. Yaz aylarında gür

yapraklı dallarda küme küme

biriken yeşil, acı mor zeytinler,

dalların onları taşıyamadığı

güz ortası bin yıllık gövdelerin

diplerine dökülür. Tabii ondan

önce yeşil olarak tüketilecekse,

taneler renk atmaya başladığında

toplanmış olur. Siyah zeytinlerse

Bilenler bilir; güz geldi mi

Ege’de yepyeni bir

hareket başlar…

Bütün yaz dingin ve

aheste duran zeytinlikler,

sonbaharda dirilip

canlanarak Egelileri

hasada çağırır.

ARALIK 2017 69