ARALIK 2017 73
SEBZELİ SAFRANLI PİLAV
(10 kişilik)
●
6 su bardağı baldo pirinç
●
Yeteri kadar ılık su
●
1 çorba kaşığı safran
●
1’er adet kabak ve havuç
●
10 adet taze fasulye
●
3 çorba kaşığı tereyağı
●
6 su bardağı su ya da tavuk suyu
●
1 tatlı kaşığı limon suyu
●
1 tatlı kaşığı tozşeker, tuz
Üzeri için:
●
5-6 dal dereotu
Pirinci
tuz eklenmiş ılık suda 1 saat bekletin. Daha sonra süzüp iyice
sudan geçirin ve süzün. Safranı yarım çay bardağı ılık suya koyup
30 dakika dinlendirin. Kabak, havuç ve taze fasulyeyi küçük küp
şeklinde doğrayın. Tereyağını bir tencereye alıp sebzeleri 2 dakika
karıştırarak kavurun. Üzerine pirinci ekleyip birkaç dakika sebzelerle
birlikte kavurun. Tavuk suyu, safranlı su, limon suyu, tozşeker ve
tuz ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın ve kaynayana dek orta,
kaynadıktan sonra kısık ateşte suyunu iyice çekene dek pişirin.
Ocağın altını kapatıp tencerenin üzerine kağıt havlu koyun. Bu
şekilde 10 dakika demlendirin. Dereotuyla süsleyerek servis yapın.
PERDE PİLAVI
(6-8 kişilik)
●
2 su bardağı pirinç
●
1 adet soğan
●
1 çorba kaşığı sıvıyağ
●
Bir buçuk su bardağı
tatlı badem
●
1 kahve fincanı
dolmalık fıstık
●
2 adet tavuk göğüs eti
●
Yarım çay bardağı
kuşüzümü
●
Yeteri kadar su
●
Tuz, karabiber, yenibahar
Yufka için:
●
2 su bardağı un
●
2 çorba kaşığı yoğurt
●
1 adet yumurta
●
1 kahve fincanı sıvıyağ
●
1 paket kabartma tozu
●
1 su bardağı süt
Kalıbı yağlamak için:
●
Margarin
Yufka
için un, yoğurt, yumurta, sıvıyağ, kabartma tozu ve sütü iyice
yoğurun. Üzerini kapatıp 20 dakika dinlendirin. Bademleri kaynar
suda 10 dakika bekletip kabuklarını soyun. Ayrı bir yerde yemeklik
doğranmış soğanı sıvıyağda soteleyin. Üzerine dolmalık fıstık ve
kabukları temizlenmiş 1 su bardağı badem ekleyip kavurun. Kuşbaşı
doğranmış tavuk etini ilave edip sotelemeye devam edin. Yıkanıp
süzülmüş pirinç, kuşüzümü, tuz, karabiber ve yenibahar ilave edin.
Üzerine çıkacak kadar ılık su ekleyip pişmeye bırakın. Yuvarlak
kek kalıbını margarinle yağlayın. Üzerine yarım su bardağı bademi
yapıştırın. Yufka için hazırladığınız hamuru açıp kek kalıbının içine
kenarları dışarı sarkacak şekilde yerleştirin. Soğuyan pilavı ortasına
doldurup kek kalıbının kenarlarından sarkan kısımları üzerine
kapatın. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında kızarana dek pişirin.
Servis tabağına ters çevirin ve dilimleyerek servis yapın.