

kültür
Yeşilay
76
BAYRAMSOFRASINAÖZEL…
ÕÀL> >ÞÀ>>Àh`> ÃvÀ>>À LÀ L>Ů> }Øâi Ûi âi ÕÀ°
ÝiVÕÌÛi Ĵiv <i >À>] L>ÞÀ> ÃvÀ>hâ X âi iââiÌiÀ LÀ >À>Þ> }iÌÀ`°
İncik içinmalzemeler:
O
Kuzu incik (10 adet 400-450 gram)
O
10 gram kimyon
O
15 gram
tuz
O
5 gram tane karabiber
O
25 gram biberiye
O
25 gram sarımsak
O
50 gram domates salçası
O
10 gram biber salçası
O
25 gram un
O
75
gram ayçiçek yağı
Beğendi içinmalzemeler:
O
5 kilogram bostan patlıcan
O
0,5 litre süt
O
100 gram un
O
100 gram
kaşar
O
100 gram ayçiçek yağı
O
5 gram beyaz biber
BEĞENDİLİ KUZU İNCİK (10 kişilik)
Hazırlanışı:
İncik:
İncikler en az 12 saat önceden tuz, dövülmüş kişniş ve kimyon ile
marine edilir. 12 saat sonra bir tepsinin zeminine yayılan incikler ardın-
dan 220 c fırında 25 dakika mühürlenir. Büyükçe bir tencereye ayçiçek
yağı ve salçalar koyulur ve salçaların kokusu kalmayana kadar kavrulur.
Daha sonra un ilave edilir. 3-4 dakika daha kavrulur ve tencerenin yarı-
sına gelecek kadar soğuk su ilave edilir. Çırpma teli ile iyice karıştırarak
bütün topakları giderilir. Fırından çıkarılıp hemen bir tencereye aktarılır.
1 dal biberiye ayrılır ve geri kalan biberiye, tane karabiber ve sarımsak
buket yapılıp aynı tencereye atılır. Bir taşım kaynatılıp ateş orta dereceye
alınır. Köpüğü sürekli alınarak 30-35 dakika pişirilir. İyice piştikten sonra
bir süzgeçle sadece incikler tencereden çıkarıp alınır. Tencerede kalan sos
yaklaşık 1,5 saat daha yağı alınarak çektirmenin ardından süzülerek uy-
gun bir tepsiye alınır. Son olarak oda sıcaklığında soğutulur.
Beğendi:
Patlıcanlar közlenir ve soyularak ufak boyutta doğranır. Eski ka-
şar rendelenir. Bir tencere veya tavaya süt koyulur. Ardından bir taşım
kaynatılır. Bir tencereye ayçiçek yağı koyulur. Doğranmış patlıcanlar ilave
edilir. Çırpma teli yardımı ile patlıcanlar püreye yakın bir kıvama gelene
kadar karıştırılarak pişirilir. Süt ilave edildikten sonra malzemeler iyice
yedirilir. Rendelenmiş eski kaşar üstüne tuz ve beyaz biber eklenir. 2 da-
kika daha pişirilmesinin ardından uygun bir tepsiye alınır. Etiketlenerek
oda sıcaklığında soğutulur.