

kültür
Yeşilay
78
SOFRALARINIZA
ŞEFTEN
ÖZEL…
Ĵiv -iÀ> âÕÀ̽Õ
ÃvÀ>>Àhhâh Àii`ÀÀi
`>>>Àhhâh `>
Ůii`ÀiVi X
âi Ì>ÀyiÀ LÀ
>À>Þ> }iÌÀ`°
Hazırlanışı
:
Bir tencere içerisinde tereyağı
kızdırıldıktan sonra iri doğranmış kuzu
eti suyunu salıp çekinceye kadar pişirilir. Et
pişerken ayvalar soyulup et büyüklüğünde doğ-
ranır ve tencereye ilave edilir. Pekmez ve baharatlar
da ilave edilip, pekmez çektikten sonra ocaktan alınır.
Milföy hamurları su bardağı ile halka şeklinde kesildik-
ten sonra dört adetinin ortası çay bardağı ile kesilir. Su
bardağı ile kesilen hamurlara yumurta akı sürüldükten
sonra üzerine çay bardağı ile ortası kesilmiş simit
şeklinde olanlar kapatılıp 150 derecede önceden ısı-
tılmış fırında 20 dakika pişirilir ve yuva şeklinde
olması sağlanır. Hazırlanan kuzulu karışım
bu milföy yuvası içerisine doldurula-
rak servis edilir.
Hazırlanışı
:
Kuru soğan piyazlık (jülyen) doğra-
nıp çok kısık ateşte yarım çay bardağı zeytin-
yağında yahni gibi kavrulur. Lüfer balıkları filetola-
ra ayrılıp kılçıkları bir cımbızla çekilir. Baklava yufkaları
balığın boyunu biraz geçecek kalınlıkta uzunlamasına kesilir.
Diğer bir tavada kalan zeytinyağı kızdırılıp balıklar sadece renk
alacak şekilde kızartılır. Her bir balık için üçer kat yufka tezgaha
konulur. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta yufkanın çok
çabuk kurumasıdır, bu nedenle fazla açıkta bırakılmamalıdır. Balıklar
yufkanın başlangıç noktasına konulur, ortasına kavrulan soğandan
da konulduktan sonra üzerine küçük katlar halinde yufka kapatılır.
Fırın tepsisine alınır ve üzerine tereyağı sürülüp 180 derecede üzeri
kızarıncaya kadar pişirilir. Patates sotesi için tümmalzemeler eşit
büyüklükte iri küp şeklinde doğranır. Tavaya alınan tereyağı
kızdırıldıktan sonra ilk olarak sarımsak daha sonra ise
soğan, biberler ve patates sırasıyla eklenip sotelen-
dikten ve tuz ve karabiber ile tatlandırıldıktan
sonra balıkla birlikte servis edilir.
O
2 adet lüfer balığı
O
2 adet kuru soğan
O
12
adet baklava yufkası
O
1 çay bardağı zeytinyağı
O
1 yemek kaşığı tereyağı
O
Yarım çay kaşığı
karabiber
O
1 çay kaşığı tuz
Patates sotesi için:
O
4 adet haşlanmış patates
O
1 adet soğan
O
1 yemek kaşığı tereyağı
O
1 diş sarımsak
O
Yarım adet sarı dolmalık biber
O
Yarım
adet kırmızı dolmalık biber
O
1 çay
kaşığı tuz
O
1 çay kaşığı
karabiber
O
Yarım kilo kuzu eti
O
2 adet
ayva
O
1 çay bardağı pekmez
O
2 yemek kaşığı tereyağı
O
Bir
tutam taze fesleğen
O
1 çay
kaşığı tuz
O
8 adet milföy
hamuru
O
1 adet
yumurta akı
BAKLAVA
YUFKASINA SARILI
LÜFER BALIĞI (4 Kişilik)
PEKMEZLİ VE
AYVALI KUZU (4 Kişilik)