Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  78 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 78 / 84 Next Page
Page Background

kültür

Yeşilay

78

3 çorba kaşığı tereyağ

300 gram kestane

2 su bardağı pirinç (tuzlu

sıcak suda bekletilmiş)

1 adet dolmalık biber

1’er adet sarı ve kırmızı

dolmalık biber

BİBERLİ KESTANELİ PİLAV

3 buçuk su bardağı sıcak su

2 çay kaşığı tuz

1/4 çay kaşığı karabiber

Bir tutam tarçın

20 dilim tost ekmeği

300 gram kestane püresi

200 gram kaymak

6 çay kaşığı un

6 çorba kaşığı su

Şerbeti için:

3 su bardağı su

2 su bardağı toz şeker

Kızartmak için:

2 su bardağı sıvı yağ

Kestaneleri

çizin ve su dolu bir kabın içinde yarımsaat bekletin. Yağlı

kağıt serilmiş bir fırın tepsisine yerleştirin.Önceden ısıtılmış 180dere-

ce fırında pişirin. Kabuklarını soyup kenara alın. Biberleri temizleyip

küçük küp şeklinde doğrayın. Pirinci yıkayıp suyunu süzün. Tereyağı

bir tencereye alıp eritin. Üzerine biberleri katıp 1-2 dakika kavurun.

Pirinci ekleyip rengi saydamlaşana dek kavurun. Malzemenin üzerini

geçecek kadar sıcak su, tuz, karabiber ve tarçın ekleyin. Kaynayana

dek orta, kaynadıktan sonra kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişmeye

bırakın. Suyunu yarı yarıya çekince kestaneleri ilave edip karıştırın.

Suyunu çekene kadar pişirin. 10 dakika demlendirip servis yapın.

Şerbet

için su ve toz şekeri kaynatıp ılınmaya bırakın. Ayrı bir yerde

tost ekmeklerini teker teker merdane yardımıyla inceltebildiğiniz ka-

dar açın. Daha sonra kenarlarını kesip alın. Bir adet tost ekmeğinin

üzerine kestane püresi sürüp 1 tatlı kaşığı kaymak koyun ve rulo şek-

linde sarın. Diğer tost ekmeklerini de aynı şekilde hazırlayın. Un ve

suyu karıştırın. Tost ekmeklerini bu karışıma batırın. Kızgın sıvı yağ-

da kızartıp 1-2 dakika ılınmaya bırakın. Daha sonra ılık şerbetin içine

atın. Şerbeti çekince dilediğiniz şekilde süsleyip servis yapın.

Aşçının notu:

Tatlıyı kızartırken fazla yağ çekmemesi için öncesinde

un ve su karıştırılıp tost ekmekleri bu karışıma bulanır, daha sonra kı-

zartılır.

KESTANE PÜRELİ EKMEK TATLISI

(10-12 kişilik)

(4 kişilik)