

kültür
Yeşilay
78
●
3 çorba kaşığı tereyağ
●
300 gram kestane
●
2 su bardağı pirinç (tuzlu
sıcak suda bekletilmiş)
●
1 adet dolmalık biber
●
1’er adet sarı ve kırmızı
dolmalık biber
BİBERLİ KESTANELİ PİLAV
●
3 buçuk su bardağı sıcak su
●
2 çay kaşığı tuz
●
1/4 çay kaşığı karabiber
●
Bir tutam tarçın
●
20 dilim tost ekmeği
●
300 gram kestane püresi
●
200 gram kaymak
●
6 çay kaşığı un
●
6 çorba kaşığı su
Şerbeti için:
●
3 su bardağı su
●
2 su bardağı toz şeker
Kızartmak için:
●
2 su bardağı sıvı yağ
Kestaneleri
çizin ve su dolu bir kabın içinde yarımsaat bekletin. Yağlı
kağıt serilmiş bir fırın tepsisine yerleştirin.Önceden ısıtılmış 180dere-
ce fırında pişirin. Kabuklarını soyup kenara alın. Biberleri temizleyip
küçük küp şeklinde doğrayın. Pirinci yıkayıp suyunu süzün. Tereyağı
bir tencereye alıp eritin. Üzerine biberleri katıp 1-2 dakika kavurun.
Pirinci ekleyip rengi saydamlaşana dek kavurun. Malzemenin üzerini
geçecek kadar sıcak su, tuz, karabiber ve tarçın ekleyin. Kaynayana
dek orta, kaynadıktan sonra kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişmeye
bırakın. Suyunu yarı yarıya çekince kestaneleri ilave edip karıştırın.
Suyunu çekene kadar pişirin. 10 dakika demlendirip servis yapın.
Şerbet
için su ve toz şekeri kaynatıp ılınmaya bırakın. Ayrı bir yerde
tost ekmeklerini teker teker merdane yardımıyla inceltebildiğiniz ka-
dar açın. Daha sonra kenarlarını kesip alın. Bir adet tost ekmeğinin
üzerine kestane püresi sürüp 1 tatlı kaşığı kaymak koyun ve rulo şek-
linde sarın. Diğer tost ekmeklerini de aynı şekilde hazırlayın. Un ve
suyu karıştırın. Tost ekmeklerini bu karışıma batırın. Kızgın sıvı yağ-
da kızartıp 1-2 dakika ılınmaya bırakın. Daha sonra ılık şerbetin içine
atın. Şerbeti çekince dilediğiniz şekilde süsleyip servis yapın.
Aşçının notu:
Tatlıyı kızartırken fazla yağ çekmemesi için öncesinde
un ve su karıştırılıp tost ekmekleri bu karışıma bulanır, daha sonra kı-
zartılır.
KESTANE PÜRELİ EKMEK TATLISI
(10-12 kişilik)
(4 kişilik)