Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  77 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 77 / 84 Next Page
Page Background

EYLÜL 2018 77

PATLICANLI BÖREK

(6 adet)

2 adet yufka

1 adet yumurta

1 su bardağı süt

Yarım çay bardağı sıvı yağ

İç malzeme için:

3 adet patlıcan

1 adet küçük boy soğan

3 çorba kaşığı sıvı yağ

2 adet kırmızıbiber

2 adet domates

Tuz, karabiber, pulbiber

Üzeri için:

1 adet yumurta sarısı ve

çörekotu

İç

malzeme için kıyılmış soğanı sıvıyağda soteleyin ve içine küp

doğranmış kırmızıbiberi ekleyip 1-2 dakika soteleyin. Daha sonra

üzerine kabukları soyulup küp doğranmış patlıcanları ve rende-

lenmiş domatesleri ekleyin. Patlıcan yumuşayana dek pişirip tuz,

karabiber ve pulbiber ilave edin. Karıştırdıktan sonra soğumaya

bırakın. 2 adet yufkayı üst üste koyun ve 18 cm’lik 3 adet yuvarlak

(yufka 2 kat olduğu için toplam 6 adet yuvarlak olacak) kesin. 6 adet

yufkanın her birini 10 cm’lik tart kalıbına yerleştirin. Yufkalardan

yuvarlak çıkardıktan sonra kalan kısımlarını minik parçalara ayı-

rın ve yarısını kalıbın içindeki yufkaların üzerine pay edin. Soğuyan

iç harcı yufkalara paylaştırın ve kalan parçalanmış yufkaları harcın

üzerlerine pay edin. Kalıbın dışına sarkan yufkayı da üstlerine kapa-

tın. Derin bir kasede yumurta, süt ve sıvıyağı çırpın. Böreklerin üze-

rine eşit şekilde dökün ve buzdolabında sıvı karışımı çekene kadar

bekletin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörekotu serpin. Önceden

ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirin.

ZEYTİNYAĞLI PATLICAN DOLMASI

(6 kişilik)

6 adet orta boy patlıcan

1 su bardağı pirinç

Yeteri kadar su

1 su bardağı zeytinyağı

2 çorba kaşığı

dolmalık fıstık

2 adet soğan

1 çorba kaşığı kuşüzümü

2 adet kesmeşeker

Yarımşar demet dereotu,

maydanoz, nane

1 adet limonun suyu

Tuz, karabiber, yenibahar

Pirinci

ılık tuzlu suda 20 dakika bekletin. Sudan geçirip süzün ve

kenara alın. Zeytinyağını (2 çorba kaşığını ayırın) bir tavaya alıp dol-

malık fıstığı kavurun. Üzerine yemeklik doğranmış soğanı ekleyip

kavurmaya devam edin. Pirinç ve kuşüzümünü katın. Birkaç dakika

kavurduktan sonra, 1 adet kesmeşeker, tuz, karabiber ve yenibahar

ekleyin. Üzerine 1 su bardağı sıcak su ilave edin. Suyunu çekene dek

kısık ateşte pişirin. Ocaktan aldıktan sonra kıyılmış maydanoz, de-

reotu, nane ve yarım limon suyu ekleyip harmanlayın. Patlıcanların

içini temizleyin. Kararmalarını önlemek için tuz ve yarım limon suyu

eklenmiş suda 15 dakika bekletin. Sudan alıp yıkayın ve içlerine harç

doldurun. Dolmaların içlerinin dökülmesini önlemek için ağız ağıza

olacak şekilde yatay olarak bir tencereye yerleştirin. Tencereye tuz, 1

adet kesmeşeker, 2 çorba kaşığı zeytinyağı ve 1,5 su bardağı sıcak su

koyun. Tencerenin kapağını kapatın ve 40 dakika pişirin. Soğuduktan

sonra servis yapın.