

EYLÜL 2018 77
PATLICANLI BÖREK
(6 adet)
●
2 adet yufka
●
1 adet yumurta
●
1 su bardağı süt
●
Yarım çay bardağı sıvı yağ
İç malzeme için:
●
3 adet patlıcan
●
1 adet küçük boy soğan
●
3 çorba kaşığı sıvı yağ
●
2 adet kırmızıbiber
●
2 adet domates
●
Tuz, karabiber, pulbiber
Üzeri için:
●
1 adet yumurta sarısı ve
çörekotu
İç
malzeme için kıyılmış soğanı sıvıyağda soteleyin ve içine küp
doğranmış kırmızıbiberi ekleyip 1-2 dakika soteleyin. Daha sonra
üzerine kabukları soyulup küp doğranmış patlıcanları ve rende-
lenmiş domatesleri ekleyin. Patlıcan yumuşayana dek pişirip tuz,
karabiber ve pulbiber ilave edin. Karıştırdıktan sonra soğumaya
bırakın. 2 adet yufkayı üst üste koyun ve 18 cm’lik 3 adet yuvarlak
(yufka 2 kat olduğu için toplam 6 adet yuvarlak olacak) kesin. 6 adet
yufkanın her birini 10 cm’lik tart kalıbına yerleştirin. Yufkalardan
yuvarlak çıkardıktan sonra kalan kısımlarını minik parçalara ayı-
rın ve yarısını kalıbın içindeki yufkaların üzerine pay edin. Soğuyan
iç harcı yufkalara paylaştırın ve kalan parçalanmış yufkaları harcın
üzerlerine pay edin. Kalıbın dışına sarkan yufkayı da üstlerine kapa-
tın. Derin bir kasede yumurta, süt ve sıvıyağı çırpın. Böreklerin üze-
rine eşit şekilde dökün ve buzdolabında sıvı karışımı çekene kadar
bekletin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörekotu serpin. Önceden
ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirin.
ZEYTİNYAĞLI PATLICAN DOLMASI
(6 kişilik)
●
6 adet orta boy patlıcan
●
1 su bardağı pirinç
●
Yeteri kadar su
●
1 su bardağı zeytinyağı
●
2 çorba kaşığı
dolmalık fıstık
●
2 adet soğan
●
1 çorba kaşığı kuşüzümü
●
2 adet kesmeşeker
●
Yarımşar demet dereotu,
maydanoz, nane
●
1 adet limonun suyu
●
Tuz, karabiber, yenibahar
Pirinci
ılık tuzlu suda 20 dakika bekletin. Sudan geçirip süzün ve
kenara alın. Zeytinyağını (2 çorba kaşığını ayırın) bir tavaya alıp dol-
malık fıstığı kavurun. Üzerine yemeklik doğranmış soğanı ekleyip
kavurmaya devam edin. Pirinç ve kuşüzümünü katın. Birkaç dakika
kavurduktan sonra, 1 adet kesmeşeker, tuz, karabiber ve yenibahar
ekleyin. Üzerine 1 su bardağı sıcak su ilave edin. Suyunu çekene dek
kısık ateşte pişirin. Ocaktan aldıktan sonra kıyılmış maydanoz, de-
reotu, nane ve yarım limon suyu ekleyip harmanlayın. Patlıcanların
içini temizleyin. Kararmalarını önlemek için tuz ve yarım limon suyu
eklenmiş suda 15 dakika bekletin. Sudan alıp yıkayın ve içlerine harç
doldurun. Dolmaların içlerinin dökülmesini önlemek için ağız ağıza
olacak şekilde yatay olarak bir tencereye yerleştirin. Tencereye tuz, 1
adet kesmeşeker, 2 çorba kaşığı zeytinyağı ve 1,5 su bardağı sıcak su
koyun. Tencerenin kapağını kapatın ve 40 dakika pişirin. Soğuduktan
sonra servis yapın.