Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  78 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 78 / 84 Next Page
Page Background

kültür

Yeşilay

78

1 paket penne makarna

2 adet patlıcan

3 dal maydanoz

10 adet kiraz domates

1 tatlı kaşığı salça

KÖFTELİ PATLICANLI MAKARNA

Köfte için:

250 gram kıyma

1 adet küçük boy soğan

4 dal maydanoz, Tuz, karabiber

4 çorba kaşığı sıvı yağ

Kızartmak için:

Sıvı yağ

6-7 adet patlıcan

700 gram kuşbaşı kuzu eti

2 çorba kaşığı tereyağı

1 çorba kaşığı

domates salçası

Yeteri kadar su

2 su bardağı pirinç

1 çay bardağı badem

1 çay bardağı tuzsuz

antepfıstığı

Tuz, karabiber, yenibahar

Kızartmak için:

Sıvı yağ

Köfteleri

hazırlamak için kıymayı bir kaba alın. Üzerine rendelenmiş

soğan, kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber ekleyip yoğurun. Hazır-

ladığınız harçtan parçalar koparıp küçük köfteler yapın. Patlıcanları

alacalı soyup kuşbaşı doğrayın. Acısını almak için 15 dakika tuzlu

suda bekletin. Süzüp sudan geçirin. Kuruladıktan sonra sıvıyağda

kızartın ve kağıt havlu üzerine alın. Diğer taraftan makarnayı pake-

tin üzerinde yazan süre kadar tuzlu suda haşlayıp süzün. Köfteleri 4

çorba kaşığı sıvıyağda kızartın. Üzerine ikiye bölünmüş kiraz domates

ve salça ilave edin. 1-2 dakika soteleyip ocaktan alın vemakarnaya ek-

leyin. Patlıcan ve kıyılmış maydanozu üzerine ekleyip karıştırdıktan

sonra servis yapın.

Eti

tencereye alıp suyunu salıp çekene dek kavurun. Üzerine 1 çorba

kaşığı tereyağı ekleyin. Et kızarınca salçayı 5 su bardağı sıcak suyla açıp

üzerine ekleyin. Tuz ve baharatları katın. Et yumuşayana dek pişirin.

Patlıcanların üst kısmından ince bir kabuk kesin ve 3-4 mm kalınlı-

ğında boydan boya dilimleyin. Acısını almak için tuzlu suda 15 dakika

bekletin. Yıkayıp kuruladıktan sonra kızgın yağda önlü arkalı kızartın.

Fazla yağını almak için kağıt havlu üzerine çıkarın. Pirinci tuzlu suda

10 dakika bekletip sudan geçirin ve süzün. Pişen eti çok büyük olma-

yan yayvan bir tencerenin ortasına koyun. Kızarttığınız patlıcanları

etin üzerine tencerenin kenarı boyunca boşluk bırakmadan dizin. Etin

üstüne pirinci koyun. Patlıcanların dışarı sarkan kenarlarını pirincin

üzerine kapatın. Eti haşladığınız sudan patlıcanların üzerini 1 parmak

geçecek kadar (et suyu eksik gelirse sıcak su ilave edebilirsiniz) tence-

reye ilave edin. Üzerine tabak yerleştirin. Kapağını kapatıp pişmeye

bırakın. Su kaynayınca ocağı kısın ve pirinç yumuşayana dek pişirin. 5

dakika dinlendirdikten sonra bir tabağa ters çevirip çıkarın. Bademle-

ri kaynayan suya atıp 5 dakika sonra alın. Kabuklarını soyun. 1 çorba

kaşığı tereyağını eritip bademve antepfıstığını kavurun. Patlıcan çevir-

menin üzerine döküp servis yapın.

PATLICAN ÇEVİRME

(6 kişilik)

(6 kişilik)