

kültür
Yeşilay
78
●
1 paket penne makarna
●
2 adet patlıcan
●
3 dal maydanoz
●
10 adet kiraz domates
●
1 tatlı kaşığı salça
KÖFTELİ PATLICANLI MAKARNA
Köfte için:
●
250 gram kıyma
●
1 adet küçük boy soğan
●
4 dal maydanoz, Tuz, karabiber
●
4 çorba kaşığı sıvı yağ
Kızartmak için:
●
Sıvı yağ
●
6-7 adet patlıcan
●
700 gram kuşbaşı kuzu eti
●
2 çorba kaşığı tereyağı
●
1 çorba kaşığı
domates salçası
●
Yeteri kadar su
●
2 su bardağı pirinç
●
1 çay bardağı badem
●
1 çay bardağı tuzsuz
antepfıstığı
●
Tuz, karabiber, yenibahar
Kızartmak için:
●
Sıvı yağ
Köfteleri
hazırlamak için kıymayı bir kaba alın. Üzerine rendelenmiş
soğan, kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber ekleyip yoğurun. Hazır-
ladığınız harçtan parçalar koparıp küçük köfteler yapın. Patlıcanları
alacalı soyup kuşbaşı doğrayın. Acısını almak için 15 dakika tuzlu
suda bekletin. Süzüp sudan geçirin. Kuruladıktan sonra sıvıyağda
kızartın ve kağıt havlu üzerine alın. Diğer taraftan makarnayı pake-
tin üzerinde yazan süre kadar tuzlu suda haşlayıp süzün. Köfteleri 4
çorba kaşığı sıvıyağda kızartın. Üzerine ikiye bölünmüş kiraz domates
ve salça ilave edin. 1-2 dakika soteleyip ocaktan alın vemakarnaya ek-
leyin. Patlıcan ve kıyılmış maydanozu üzerine ekleyip karıştırdıktan
sonra servis yapın.
Eti
tencereye alıp suyunu salıp çekene dek kavurun. Üzerine 1 çorba
kaşığı tereyağı ekleyin. Et kızarınca salçayı 5 su bardağı sıcak suyla açıp
üzerine ekleyin. Tuz ve baharatları katın. Et yumuşayana dek pişirin.
Patlıcanların üst kısmından ince bir kabuk kesin ve 3-4 mm kalınlı-
ğında boydan boya dilimleyin. Acısını almak için tuzlu suda 15 dakika
bekletin. Yıkayıp kuruladıktan sonra kızgın yağda önlü arkalı kızartın.
Fazla yağını almak için kağıt havlu üzerine çıkarın. Pirinci tuzlu suda
10 dakika bekletip sudan geçirin ve süzün. Pişen eti çok büyük olma-
yan yayvan bir tencerenin ortasına koyun. Kızarttığınız patlıcanları
etin üzerine tencerenin kenarı boyunca boşluk bırakmadan dizin. Etin
üstüne pirinci koyun. Patlıcanların dışarı sarkan kenarlarını pirincin
üzerine kapatın. Eti haşladığınız sudan patlıcanların üzerini 1 parmak
geçecek kadar (et suyu eksik gelirse sıcak su ilave edebilirsiniz) tence-
reye ilave edin. Üzerine tabak yerleştirin. Kapağını kapatıp pişmeye
bırakın. Su kaynayınca ocağı kısın ve pirinç yumuşayana dek pişirin. 5
dakika dinlendirdikten sonra bir tabağa ters çevirip çıkarın. Bademle-
ri kaynayan suya atıp 5 dakika sonra alın. Kabuklarını soyun. 1 çorba
kaşığı tereyağını eritip bademve antepfıstığını kavurun. Patlıcan çevir-
menin üzerine döküp servis yapın.
PATLICAN ÇEVİRME
(6 kişilik)
(6 kişilik)