Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  68 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 68 / 84 Next Page
Page Background

kültür

Yeşilay

68

zarar veren hasat yöntemleri

olduğu kadar ağaçları yakıp

kavuran çetin kış şartları da

olabilir.

Uzak tarlalarda dolan zeytin

çuvallarının bir kısmı çizilmek,

çekiçle ezilmek, seleye basılmak

için ayrılır. Büyük bölümü

fabrikalara yollanır, vakit

kaybetmeden. Fabrikalarda

makinelere bir uçtan binlerce

tanecik olarak girip diğer uçtan

altın sarısı yağ olarak çıkacaktır

zeytin.

Böylece bir sonbahar sabahının

ayazında zeytin ağacının

güngörmüş gövdesine dayalı bir

merdivenin tepesinde başlayan

hasat, zeytinin motorların

uğultusuyla ezilip damla damla

süzülmesiyle sona erecektir.

ZEYTİNİN RUHU:

ZEYTİNYAĞI

Zeytinin zeytinyağına yolculuğu

da başka bir maceradır. İyi bir

zeytinyağı elde etmenin yolu,

bütünüyle olgunlaşmamış

zeytinlerin hemen toplanıp

fabrikaya ulaştırılmasıyla

başlar. Dev silindir granit taşlar

zeytinleri iyice ezer. Zeytinlerin

ne kadar ezileceği ustanın

maharetine, onun deneyimlerine

kalır. Hamur haline gelen

zeytinler yassı torbalara

torbalarından yağ elde edilmeye

devam edilir. Ancak bu son

aşamadaki yağ, lezzetini büyük

ölçüde kaybeder. Sıkılma sonrası

elde edilen sıvı, haznelere

alınır ve bekletilir. Zeytinyağı

ile kara sular böyle ayrışır.

Bir süre gün ışığından uzakta

dinlendirilen zeytinyağı, daha

sonra filtrelerden geçirilerek

şişelenir. Modern teknolojiler işi

hayli kolaylaştırmış olsa da eski

tekniklerden vazgeçmeyenler

de yol değil elbet. Onlar işin

kolayında değil zeytinyağının

lezzetinin peşindedir, onca

zahmete katlanmalarına sebep

o altın sarısı özün damaklarda

bıraktığı tattır işte.

Zeytinin niteliği ve zeytinin

karakterine göre işlemden

geçmesine göre kalitesi değişen

zeytinyağı, asit derecelerine göre

üç tipe ayrılır. Naturel zeytinyağı,

iyi bir zeytinyağı için tüm

koşulları bünyesinde barındırdığı

için en iyi değere sahiptir. Keskin

bir aroması olur. Asit derecesi

de yüzde 3.3’ten azdır. Rafine

zeytinyağı ise yüzde 0.3’e varan

asit oranı ve aroması olmayan

bir zeytinyağıdır. Riviera tipi ise

naturel ve rafine yağların uygun

oranlarda karıştırılmasından elde

edilir.

AYVALIK VE SONBAHAR

Zeytin hasadı telaşında

manzara aşağı yukarı böyledir

de peki Ayvalık’ın kendisi bu

zamanlar nasıldır? Instagram

paylaşımlarından anladığımız

üzere bu yaz da hatırı sayılır bir

kalabalık tarafından ziyaret edildi,

sevildi, beğenildi Ayvalık. Evet

yazın çok güzel, mavi bayraklı

plajlarıyla çok çekici, tarihi

doldurulup üst üste yığılır.

Bu şekilde en doğal haliyle

kendini bırakmaya başlayan

zeytinyağına terminolojide

“sızma” denir. Sonraki işlemde

zeytin hamurlu torbalar hidrolik

presle sıkılır. İlk preslemede

makbul zeytinyağı elde edilir.

Sonra iki kez daha sıcak su

verilerek preslenen zeytin

Zeytinin niteliği ve zeytinin karakterine göre

işlemden geçmesine göre kalitesi değişen

zeytinyağı, asit derecelerine göre üç tipe ayrılır.

Naturel zeytinyağı, iyi bir zeytinyağı için tüm

koşulları bünyesinde barındırdığı için en iyi değere sahiptir.

İyi bir zeytinyağı elde

etmenin yolu, bütünüyle

olgunlaşmamış

zeytinlerin hemen

toplanıp fabrikaya

ulaştırılmasıyla başlar.