Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  67 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 67 / 84 Next Page
Page Background

EYLÜL 2019 67

B

ir güvercin, bir de

zeytin dalı… Doğadan

alınan iki barış

simgesi. Eskilerin herhalde bir

bildikleri vardı diye düşünüp

biraz araştırınca Nuh’un

gemisine bir zeytin dalı ile

dönen güvercinin, o meşhur

sel felaketinin bittiğinin, Tanrı

ve insan arasında yeniden

barışın sağlandığının müjdecisi

olduğunu öğreniyoruz.

Mitolojide “ölmez ağacı”

ismiyle anılan ve neredeyse

insanlık tarihiyle aynı tarihi

paylaşan bu kutsal ağacın dalı,

kültürler arasında birleştirici

bir köprü ve barışın sembolü

olarak kullanılmaya devam

ediyor halen. Bu yüzden

zeytinle hayat bulmuş,

zeytini özümsemiş, onunla

kendisine bir yaşam kültürü

tasarlamış coğrafyaların ta

kilometrelerce öteden hissedilen

huzurlu atmosferlerine hiç

de şaşırmamak gerek. Barış,

zeytinin tabiatında var! Tıpkı

Ege’de olduğu gibi. Ülkemizde

zeytinle anılan pek çok coğrafya

olsa da hiçbiri Ege kadar zeytinle

özdeş değil. İnce yapraklar

arasındaki kara gözleri görünce

en çok Egeliler sevinir; çünkü

zeytin, Ege için bir geçim

kaynağı olmanın çok ötesinde,

bir yaşam biçimidir. Buralarda

hayat zeytin ağacının gölgesinde

filizlenir. Zaman geçmiş, sahipler

değişmiş olsa da zeytin ağacı

mucizevi ürününü sunmaya

devam eder yöre halkına.

Bilenler bilir; eylül ayıyla birlikte

ülkeden hasat haberleri de

gelmeye başlar. Haziran ayında

çiçeklenen, yaz mevsiminin son

günlerine kadar da büyümeye

duran zeytinler, güz kendini

hissettirdi mi daha bir canlanır;

yeşil gümüş yaprakların

arasından bir renk silsilesi sunar.

Artık zeytin ülkesinde ziller

hasat için çalıyordur ve başrolde

elbette Ayvalık vardır! Nasıl

olmasın ki? Topraklarında tam 2

milyon zeytin ağacı barındıran,

ilçe arazisinin yüzde 60’ını,

tarım arazisinin ise yüzde 17’sini

zeytine adayan Ayvalık, bu

alandaki rüştünü “coğrafi işaret”

unvanıyla da ispat ediyor zaten.

AĞAÇTAN SOFRAYA

UZANAN BİR ŞENLİK:

HASAT

Zeytini dalından toplamak

için kullanılan yöntemler

genel olarak ikiye ayrılır; ağaç

üzerinden tek tek elle toplama,

yerden toplama (yere düşen

meyveleri toplama) ve makine

ile toplama.

Hasat yöntemi zeytinin türü,

ağacın sayısı, harcanacak para

gibi etkenlerle elle toplamaktan

dalları sırıkla sarsmaya dek

farklılık gösterse de hepsi büyük

emek ve sabır gerektirir.

En pahalı ve en emek gerektiren

toplama şekli tabii ki elle

yapılandır. Ama bu emeğin

karşılığında en kaliteli zeytin ve

zeytinyağı elde edilir.

Toplanan zeytin ve elde edilen

zeytinyağı miktarı her yıl

farklılık gösterir. Bir sene ürün

veren ağaç takip eden yıl ürün

vermez ya da az verir. Egeliler

‘zeytinin var yılı yok yılı’ derler

buna. Bunun nedeni dallara

Topraklarında tam

2 milyon zeytin ağacı

barındıran, ilçe

arazisinin yüzde

60’ını, tarım

arazisinin ise yüzde

17’sini zeytine

adayan Ayvalık, bu

alandaki rüştünü

“coğrafi işaret”

unvanıyla da ispat

ediyor zaten.

Barış, zeytinin tabiatında var! Tıpkı Ege’de

olduğu gibi. Ülkemizde zeytinle anılan pek çok

coğrafya olsa da hiçbiri Ege kadar zeytinle

özdeş değil. İnce yapraklar arasındaki kara

gözleri görünce en çok Egeliler sevinir; çünkü zeytin, Ege için bir

geçim kaynağı olmanın çok ötesinde, bir yaşam biçimidir.

Gökçe ÇİÇEK