Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  67 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 67 / 84 Next Page
Page Background

HAZİRAN 2019 67

Bayezid tarafından 1484-

1488 yıllarında Mimar

Hayreddin'e yaptırılan bu yapı,

Edirne şehir merkezine 2 km.

uzaklıkta Tunca Nehri kıyısında

bulunuyor. Külliyede, cami, tıp

medresesi, imaret, darüşşifa,

hamam, mutfak, erzak depoları

gibi bölümler yer alıyor. Cami

dışındaki yapıları, Vakıflar

Genel Müdürlüğü tarafından

1984 yılında Trakya

Üniversitesi'ne devredilen

külliyede yer alan İkinci

Bayezid Cami, 20,55 m çapında

tek bir kubbesi ve iki minaresi

olan anıtsal bir yapı olarak

dikkat çekiyor. Cami içerisinde

yer alan hünkar mahfili

zarif bir mermer işçiliğini

yansıtırken, mihrap ve minber

sade bir üslupta yapılmış.

Külliyenin içerisinde yer alan

darüşşifa ve tıp medresesi ise

sağlık müzesi olarak hizmet

veriyor. Edirne turumuza bir

diğer önemli yapı olan Şükrü

Paşa Anıtı ve Balkan Savaşı

müzesi ile devam ediyoruz.

Kahraman bir Osmanlı askeri

olan Mehmed Şükrü Paşa,

Bulgarlar tarafından kuşatılan

Edirne’yi çok zor koşullar

altında savunduğundan “Edirne

Müdafii” olarak da anılıyor.

Anıt müze 26 Mart 1913 Balkan

Savaşı ve şehitlerin anısına

yapılmış olan bir kompleksi

barındırıyor. Şükrü Paşa’nın

Edirne’yi savunma yerlerinden

biri olan Kıyık Tabya’ya mezarı

getirilerek anısına bir anıt

yapılmış ve anıtla birlikte

burada bulunan tabyada Balkan

Savaşlarını anlatan bir müze

oluşturulmuş.

ŞEHRE ÖZGÜ RENKLER,

TATLAR…

Şehri gezerken çarşılarda

Edirne’ye özgü mis sabunların

kokusunu alabilirsiniz. Badem

ezmesi, kavala kurabiyesi ve

deva-i misk şekeri de şehre

özgü tatlar arasında yer alıyor.

Karasal ve soğuk bir iklime

sahip olduğundan Edirne

seyahatini bahar veya yaz

aylarına getirmekte fayda var.

Şehri güzel bir havada ziyaret

etme şansı olanlara Meriç

kenarında yemek yemelerini

tavsiye ediyoruz. Edirne'ye özgü

yiyeceklerin başında Edirne'nin

meşhur tava ciğeri geliyor;

“Ciğer sevmem.” diyenlerin

bile Edirne’nin meşhur ciğer

tavasına bir şans vermesini

öneriyoruz. Haziran ayı sonu

veya Temmuz ayı başında

gitmeyi planlayanlar ise tarihi

Kırkpınar Yağlı Güreşleri

ve Kültür Etkinlikleri’ni

ajandalarına not edebilir.

Şehri gezerken çarşılarda

Edirne’ye özgü mis

sabunların kokusunu

alabilirsiniz. Badem

ezmesi, Kavala kurabiyesi

ve deva-i misk şekeri de

şehre özgü tatlar

arasında yer alıyor.

Kapadokya vadilerini ve

köylerini keşfetmek, her

gezginin hayallerini

gerçekleştirecek

deneyimler sunuyor.

Osmanlı’dangünümüzetaşınankültürelöğelerdenbirtanesiolanKırkpınar

Yağlı Güreşleri, Edirne ile özdeşleşen değerler arasında yer alıyor. Bu yıl

658.kezdüzenlenecekolanKırkpınarYağlıGüreşleriFestivali1-7Temmuz

arasında gerçekleşecek.Dünyanıneneski organizasyonlarındanbiri olan

ve UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'nde

yer alan Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali'nin 658'incisi 1-7 Temmuz

tarihl ri arasında Sarayiçi Er Meydanı'nda düzenlenecek. Kırkpınar

Yağlı Güreşleri' in festival kısmı 1-7 Temmuz tarihlerinde, güreş kısmı

ise 5-6-7 Temmuz tarihlerinde gerçekleşecek. Her yıl haziran ayı sonu

ila temmuz ayı başında Edirne'de düzenlenen festivalde, pehlivanlar üç

günboyunca ermeydanındamücadele ediyor. Songünyapılan finallerde

birinci, ikinci ve üçüncünün belirlendiği güreşler sırasında festival ve

çeşitli etkinlikler de gerçekleştiriliyor. Geleneksel Türk sporları içinde

önemli bir yere sahip olan yağlı güreşlerde “başpehlivan” unvanını

kazanan kişi bir sonraki senenin Kırkpınar güreşlerine kadar bu unvanı

taşıyor.BuunvanıüçyılarkaarkayakoruduğutakdirdeiseAltınKemer’in

sahibi oluyor.

KIRKPINARYAĞLI GÜREŞLERİ 1-7TEMMUZ

TARİHLERİ ARASINDAGERÇEKLEŞECEK