

az değil. Maalesef bu konuda size
güzel haberler veremeyeceğim.
Çünkü limonun ve limonlu suyun
kilo kaybını desteklediğine dair
yapılan çalışmalar yetersiz.” diyen
Karakuş, ancak limonun yüksek
lif içeriğine dikkat çekiyor. Bir adet
limonun günlük lif ihtiyacının
neredeyse %20'sini karşılamaya
yettiğini söyleyen Karakuş sözlerini
şöyle sürdürüyor: “Lif içeriği yüksek
besinlerin kilo kaybını desteklediği
konusunda hemfikiriz ama limonun
bu etkisinden faydalanmanız için
sadece suyunu içmeniz yetmiyor,
tamamını yemeniz gerekiyor.
Kısacası, kilo kaybıyla ilgili
mucize beklemeden diğer sağlık
faydalarından da yararlanmak için
sabahları suya limon eklemeye
devam edebilirsiniz.”
varsa demir eksikliği anemisi yaşıyor
olabilirsiniz.” diyen Diyetisyen
Karakuş, yumurta, et, tavuk, balık,
ıspanak, lahana ve koyu yeşil yapraklı
sebzelerin demir içeren besinler
arasında olduğunu belirtiyor. Özellikle
bitkisel kaynaklı demirin emiliminin
hayvansala oranla daha zor olduğunu
ifade eden Karakuş, C vitamininin
besinsel demirin vücuttaki emilimini
artıran önemli etkenlerden biri
olduğunun altını çiziyor. “Bu nedenle
eğer demir yetersizliği anemisi
yaşıyorsanız, demir içeren besinleri
tüketirken yanında C vitamini
kaynağı limondan faydalanabilirsiniz.”
diyen Karakuş, örneğin bol limonlu
bir salatanın aynı öğünde tüketilen
demirin emilimini artırmaya yardımcı
olacağını vurguluyor.
KABUĞUDAFAYDALI
Tatlılara aroma vermesi için de
kullanılan limon kabuğunun sağlık
için önemli bileşenler içerdiğini
belirten Karakuş, “Limon kabuğu
da güçlü bir antioksidan olan C
vitamini açısından zengindir ve
bu sayede bağışıklık sistemini
destekleyici etki gösterir.” diyor.
Antioksidanların vücuttaki serbest
radikallerle savaşarak hücresel
hasarın önlenmesinde görevli
olduğunu belirten Karakuş, güçlü
bir antioksidan kaynağı olan limon
ve limon kabuğunun faydalarını
sıralamaya devam ediyor: “Limon
kabuğu aynı zamanda çözünür bir
lif olan pektini de içeriyor. Pektin,
karaciğerler tarafından üretilen ve
kolesterol ile bağlanan safra asitlerinin
atılımını artırarak kan kolesterol
seviyelerinin dengelenmesine ve
kalp hastalıklarına karşı korunmaya
yardımcı oluyor.” Karakuş, ayrıca
limon kabuğunda bulunan
D-limonen adlı bileşenin safra
kesesi taşlarının ve safra kesesinde
oluşabilecek sert tortuların tedavisinde
kullanılabileceğini gösteren çalışmalar
olduğunu da sözlerine ekliyor.
LİMONLU SUYAĞYAKARMI?
“Güne limonlu su ile başlayanların
ve ‘Limon yağ yakar.’ efsanesine
inananların sayısı eminimhiç de
i,JMP LBZCZMB JMHJMJ
NVDJ[F CFLMFNFEFO EJĈFS
TBĈML GBZEBMBSOEBO EB
ZBSBSMBONBL JÎJO
TBCBIMBS TVZB MJNPO
FLMFNFZF EFWBN
FEFCJMJSTJOJ[ w
Limonluböğürtlenli
smoothie (6kişilik)
Limonlusumuhallebisi
(5-6kişilik)
6-8 adet limon
10 adet buz küpü
İki buçuk subardağı süt
1 su bardağı böğürtlen
1 çorba kaşığı bal
Hazırlanışı: Limon suyu ve
buz küplerini blenderden
geçirin. Süt ve böğürtlen
ilave edip karıştırmaya
devam edin. Son olarak bal
ekleyip karıştırın. Karışımı
bardaklara pay edip
dilediğiniz şekilde süsleyin.
Soğuk servis yapın.
2/3 su bardağı buğday
nişastası
3 su bardağı su
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı
limon suyu
1 tatlı kaşığı
rendelenmiş limon
kabuğu
Üzeri için:
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
Yarım su bardağı
limon suyu
Süslemek için: Limon
dilimleri ve frenk üzümü
Hazırlanışı: Nişastayı bir su
bardağı suda açın. Üzerine kalan
malzemeyi ilave edin.
Kısık ateşte sürekli karıştırarak,
koyulaşana kadar pişirin.
Muhallebiyi, 20x30 cm. ebadında
bir fırın kabına döküp, soğumaya
bırakın. Daha sonra iri küpler
halinde kesin. Buzdolabında 30
dakika dinlendirin. Üzeri için,
toz şeker, su ve limon suyunu,
toz şeker eriyene kadar iyice
karıştırın. Buzdolabından
çıkardığınız muhallebinin
üzerine dökün. Kuplara alıp,
limon dilimleri ve frenk üzümü
ile süsleyerek servis yapın.
KASIM 2019 43