

kültür
Yeşilay
66
ANADOLU’DAN DÜNYAYA ARMAĞAN:
COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER
i Ů>ÃhÞhâ LÀLÀ`i}Øâi iââiÌiÀ] ÞÀiiÀiâ}Ø â>>>Ì>Àh] LÕÕ`ÕœÕ
L}iÞi â`iŮiŮŮ ØÀØiÀ iŮvi`iÀi LÕ ØiÞ LÀ ÕXÌ>`œiÀ ÕV> >`>À
`>Ů>LÀâ° iÀ LÀ Ƃ>`Õ½ÕÆ Ø}iiiiÀ] ØÌØÀi âi}œ ÛiLÕ
Ì«À>>ÀhLiÀiiÌ v>`ià > œÀ>w ġŮ>ÀiÌ 4ÀØiÀ] Øiâ Þi LÀiÀ>
ÕÃÕÀÕÞ> âiÞ« Þi`i iŮviÌi ÃÌiÞiiÀ X}Øâi LÀ ÛiÃio"`> i`À]
>Ãh`hÀ `ÞiiÀ> i`iiÀ Õ>Þ> `>ÛiÌ i`ÞÀÕâo
B
u topraklara özgü bir
sorudur: “Memleket
nere hemşerim?”
iriyle tanıştığımızda, taksiye
bindiğimizde, bankada
sırada beklediğimizde, parkta
oturduğumuzda…Yer ve
zaman fark etmeksizin yöneltiriz
birbirimize bu soruyu. Baban ne
iş yapıyor, sigortalı mısın, eviniz
sizinmi gibi yan sorularla diyalog
ilerledikçe karşımıza mutlaka çıkan
bir diğer merak konusu da “Sizin
oraların nesi meşhur?” sorusu olur
ki yazımızın konusu da esasında bu
sorunun yanıtı işte. Evet, konumuz
Aydın İnciri, Finike Portakalı,
Taşköprü Sarımsağı, Çubuk Turşusu,
Ezine Peyniri ve daha niceleri. Yani
Türkiye’nin eşi benzeri olmayan,
biricik Coğrafi İşaretli Ürünleri…
Henüz konumuza yabancı olanlar
için genel bir özet geçmekte yarar var.
Coğrafi İşaret, en net ifadeyle yerel bir
ürünümarkalaştırarak onu ekonomik
bir değere dönüştürmeyi ifade ediyor.
Ayrıntıya girmek gerekirse; belirgin
bir niteliği, özellikleri bakımından
kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge
veya ülkeyle özdeşleşmiş bir ürünü
vurguluyor diyebiliriz. Bu bir yemek
olabilir, bir zanaat, maden olabilir
yahut da bir sebze, meyve olabilir…
Aslında hepimiz günlük hayatımızda
onlarla karşılaşıyoruz. Kayısı
denince aklımıza önce Malatya’nın
gelmesi, kaşar peyniri ya da gravyer
deyince Kars’ı anmamız, halka
tatlısını nerede görürsek görelim
aslının Adana çıkışlı olduğunu
Gökçe ÇİÇEK