Background Image
Previous Page  67 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 67 / 84 Next Page
Page Background

KASIM 2019 67

Coğrafi İşaretli Ürünler’le dünyada

yıllık 200 milyar doların üzerinde

bir katma değer elde ediliyor. Sadece

Avrupa Birliği’nin bu sistemle ulaştığı

rakam, 75 milyar dolar. Avrupa’nın

uzun yıllardır benimsediği ve bir

yılda milyarlarca dolarlık katma

değer sağladığı bu sistem, söz konusu

ürüne pazarlama gücü katmanın

yanı sıra üreticilere ve bölgeye de

ciddi anlamda bir kalkınma fırsatı

sunuyor. Üstelik bu kalkınmanın

etkileri sadece ekonomiyle sınırlı

değil, sosyo-kültürel anlamda da

çok değerli bir dönüşüme katkıda

bulunuyor.

Bu topraklara özgü bir peynir

bilmemiz, tel kırmada Bartın,

kaliteli bıçakta Sürmene imzası

aramamız aslında adını koymadan

kendiliğinden öğrendiğimiz Coğrafi

İşaretli ürünlerden sadece bazıları….

Son yılarda giderek daha çok aşina

olduğumuz Coğrafi İşaretli Ürünler,

hem kendi topraklarımızdaki

zenginliklere yüzümüzü dönmemiz

hemde onlara hak ettiği maddi

–manevi değeri verebilmemiz

için çok önemli bir fırsat. Yani

her şekilde geleneklerimizin,

mutfağımızın, üreticilerimizin,

ülkemizin, hepimizin kazandığı bir

değerler zinciri. Ürünün kalitesi,

geleneksel üretimmetodu ve coğrafi

kaynağı arasında kurulan sıkı bağı

simgeleyen bir güvence olarak da

tarif edebileceğimiz Coğrafi İşaret,

mensei adı ve mahreç işareti olarak

iki ayrı şekilde değerlendiriliyor.

Ürünün üretimi, işlenmesi ve

diğer işlemlerin tamamı, sınırları

belirlenmiş coğrafi alanda

gerçekleşmek zorunda ise bu

durumda bulunan coğrafi işaretlere

“menşei adı” deniyor. Mesela Isparta

Gülü, Ege Pamuğu, Erzincan Tulum

Peyniri, Elazığ Öküzgözü Üzümü,

Eskişehir Lületaşı, Malatya Kayısısı...

Buna karşılık ürünün üretimi,

işlenmesi ve diğer işlemlerinden en

az biri, sınırları belirlenmiş coğrafi

alanda gerçekleşmek zorunda ise

bu durumdaki coğrafi işaretlere ise

“mahreç işaret” adı veriliyor. Örneğin

Adana Kebabı, Mardin Kaburga,

ÇorumLeblebisi, Damal Bebeği,

Isparta Halısı, Siirt Battaniyesi,

Afyon Sucuğu gibi…Aradaki fark,

Mahreç işaretine konu olan ürünün

özelliklerinden en az birinin o

yöreden kaynaklanması şartıyla, yöre

dışında da üretilebiliyor olması…

ÇOKYÖNLÜBİRKALKINMA

FIRSATI

Tahmin edebileceğiniz gibi

bir ürünün coğrafi & kültürel

özelliklerine sadık bir şekilde üretilip

korunması ona sadece ulusal pazarda

değer kazandırmakla kalmıyor,

uluslararası arenada da güçlü kılıyor.

Bu da beraberinde çok yönlü bir

kalkınmayı getiriyor.

türünün, ardında barındırdığı belki

100 yıllık geleneğin deneyimiyle

üretilmesi ve 100 yıl önceki ismi

neyse bugün de aynı isimle anılması,

kendisine emek vermiş insanlar

için bir geçim kaynağı sağlaması, bu

sayede başka diyarlara göç etmeden

yerlerinde yurtlarında kalıp bildikleri

hayatı yaşamaya devam etmeleri

başlı başına bir kazanç değil mi

zaten?

Tıpkı Fransızların ünlü Roquefort

(rokfor) peynirinin yarattığı

dönüşüm gibi…Roquefort

kasabasının tümdünyaya armağanı

olan bu peynir, 1642 yılında

tescillenmiş. Bir bakıma Coğrafi

İşaretli Ürünler’in atası diyebiliriz

kendisi için ki zaten bu işinmimarı

da Fransızlar. Ta o yıllarda resmi

bir kararla kayıt altına alınan ve

başka hiçbir yerde üretilmemesi

kararlaştırılan bu özel peynir,

yüzyıllardır aslına bağlı kalınarak

üretilmeye devam ediyor. Roquefort

$PĈSBGJ ĉĆBSFU MF CJS

CBL‘NB HFMFOFLTFM CJMHJ

bir ürün gibi

ĆFLJMMFOEJSJMJZPS

QBLFUMFOJZPS TBU‘M‘ZPS

BM‘O‘ZPSy #V BΑEBO

àSàOàO LBMJUFTJ

HFMFOFLTFM àSFUJN

NFUPEV WF DPĈSBGJ

LBZOBĈ‘ BSBT‘OEB EB T‘L‘

CJS CBĈ LVSVMNVĆ PMVZPS

0SOEP ‚V‚RPIVM QEVOEPEĽXØVEVEO SRPEVE

IOSRSQMO FMV HIĴIV OE^ERHØVER 'SĴVEÁ őĽEVIX

KIPIRIOPIVMQM^MR QYXJEĴØQØ^ØR ‚VIXMGMPIVMQM^MR

‚POIQM^MR LITMQM^MR OE^ERHØĴØ FMV HIĴIVPIV

^MRGMVM ,IQ OIRHM XSTVEOPEVØQØ^HEOM ^IRKMRPMOPIVI ]‚^‚Q‚^‚

H}RQIQM^ LIQ HI SRPEVE LEO IXXMĴM QEHHM ³ QERIZM HIĴIVM

ZIVIFMPQIQM^ MpMR FM^I pSO }RIQPM FMV JØVWEX WYRY]SV FY WMWXIQ