Background Image
Previous Page  73 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 73 / 84 Next Page
Page Background

KASIM 2019 73

dışında genellikle bulamazsınız.

Belki de bunun sebebi yöreye

özgümalzemelerin başka yerlerde

bulunmamasıdır.

Kastamonumutfağı temelde hamur

işleri, tereyağı ve et yemeklerine

dayanıyor; bölgeye özgü otlar,

sebzeler ve meyveler yemeklerde

bolca kullanılıyor. Burada buğday

ve pirinç gibi tahıllar, hem bölgenin

coğrafi özelliklerini yansıtan kalitede

yetişiyor hemde yemeklerin temel

malzemesi. Örneğin siyez buğdayı

ve bulguru simitten gözleme ve

çorbaya kadar pek çok yemekte

kullanılırken, Tosya pirinci pilavların

ana malzemesi.

Kastamonu coğrafyası mantar,

kuşburnu, kızılcık, alıç, ahlat,

döneminden günümüze kalmış

camiler de ziyaret edilmeye değer.

Yakup Ağa Külliyesi Kanunî

döneminden, İsmail Bey Külliyesi

Candaroğulları döneminden,

Nasrullah Camii ve şadırvanı II.

Beyazıt döneminden günümüze

gelmiş, işlevini hâlâ sürdüren

yapılar. Yine Candaroğulları

döneminden kalan ve muhteşem

ahşap işçiliği nedeniyle UNESCO

Dünya Mirası Geçici Listesi’ne

giren Kasaba Mahmut Bey Camii,

Daday’ın Kasaba köyünde yer alıyor.

Ahşap üzerine nakış işli kapısı ve

cami kirişlerindeki nakış işleri, o

dönemden günümüze gelebilmiş

nadir örneklerden. Şehrin en eski

camisi ise 1273 yılına tarihlenen ve

Kırk Direkli Cami olarak bilinen

Atabey Gazi Camii. Duvarları taş

olan caminin ahşap çatısını, içindeki

40 ahşap direk taşıyor, bu nedenle

kırk direkli cami olarak anılıyor.

Osmanlı öncesi dönemden kalma

mimari eser olarak ve bir fetih camii

olarak kültürel değer taşıyan camide,

cuma ve bayramnamazlarında hutbe

okumak içinminbere kılıçla çıkma

geleneği günümüzde sürüyor.

ZENGİNMUTFAKKÜLTÜRÜ

Türkiye'ninmutfak kültürü

konusunda enmütevazı davranan

şehri Kastamonu'dur demek yanlış

olmaz. Çünkü, araştırmalara göre

sadece Kastamonu'da yapılan diğer

bölgelerde görülmeyen 800’den fazla

yemek çeşidi olmasına rağmen,

Kastamonu yemeklerini Kastamonu

böğürtlen, üryani erik gibi yabani

yiyeceklerin yetişmesine olanak

tanıyor. Mantar yemekleri ve

turşusu, ahlat turşusu, kiren (kızılcık)

marmeladı, elma eğşisi (elmadan

yapılan bir içecek) gibi tatlar

endüstriyel olarak üretilmeyen ancak

evlerde bulabileceğiniz lezzetler.

Kastamonu’nunmutfak konusunda

bir diğer gurur kaynağı şekercilik.

Türkiye'nin en eski markalarından

birini kuran lokumcu ve şekerlemeci

Hacı Bekir, Kastamonulu. Şekerleme

geleneğinin Kastamonu'da hâlâ

devam ettiğini görmek mümkün.

Şehrin ünlü çekme helvası ve

koz (ceviz) helvası yine sadece

Kastamonu'daki bulabileceğiniz

lezzetler arasında.

,BTUBNPOV NVUGBĈ‘

UFNFMEF IBNVS JĆMFSJ

UFSFZBĈ‘ WF FU

ZFNFLMFSJOF EBZBO‘ZPS

CÚMHFZF Ú[Hà PUMBS

TFC[FMFS WF NFZWFMFS

ZFNFLMFSEF CPMDB

LVMMBO‘M‘ZPS

ÃWF[ ZÚSFZF Ú[Hà CJS

NFZWF

KASTAMONU’DAMUTLAKATADIN



Ekşili pilav (yöresel otlar, bulgur ve yoğurtla

hazırlanan sulu pilav)



Ecevit çorbası (pirinç ve et suyuyla hazırlanan

terbiyeli çorba)



Göce çorbası (buğday veya arpa kırığı, yoğurt ve tereyağ ile

hazırlanan çorba)



Etli ekmek (saçta pişirilen, arasında kıyma bulunan yufka)



Banduma (tavuk veya hindi eti ile yapılan yufka ıslaması)



Kastamonu pastırması



Cırık tatlısı (lokma tatlısı)



Kaşık helvası (siyez unu veya unla yapılan un helvası)



Tirit (yöreye özgü susamsız simit parçaları üzerinde et suyu ve

sarımsaklı yoğurt)



Siyez bulguru



Taşköprü sarımsağı



Tosya pirinci