

KASIM 2019 73
dışında genellikle bulamazsınız.
Belki de bunun sebebi yöreye
özgümalzemelerin başka yerlerde
bulunmamasıdır.
Kastamonumutfağı temelde hamur
işleri, tereyağı ve et yemeklerine
dayanıyor; bölgeye özgü otlar,
sebzeler ve meyveler yemeklerde
bolca kullanılıyor. Burada buğday
ve pirinç gibi tahıllar, hem bölgenin
coğrafi özelliklerini yansıtan kalitede
yetişiyor hemde yemeklerin temel
malzemesi. Örneğin siyez buğdayı
ve bulguru simitten gözleme ve
çorbaya kadar pek çok yemekte
kullanılırken, Tosya pirinci pilavların
ana malzemesi.
Kastamonu coğrafyası mantar,
kuşburnu, kızılcık, alıç, ahlat,
döneminden günümüze kalmış
camiler de ziyaret edilmeye değer.
Yakup Ağa Külliyesi Kanunî
döneminden, İsmail Bey Külliyesi
Candaroğulları döneminden,
Nasrullah Camii ve şadırvanı II.
Beyazıt döneminden günümüze
gelmiş, işlevini hâlâ sürdüren
yapılar. Yine Candaroğulları
döneminden kalan ve muhteşem
ahşap işçiliği nedeniyle UNESCO
Dünya Mirası Geçici Listesi’ne
giren Kasaba Mahmut Bey Camii,
Daday’ın Kasaba köyünde yer alıyor.
Ahşap üzerine nakış işli kapısı ve
cami kirişlerindeki nakış işleri, o
dönemden günümüze gelebilmiş
nadir örneklerden. Şehrin en eski
camisi ise 1273 yılına tarihlenen ve
Kırk Direkli Cami olarak bilinen
Atabey Gazi Camii. Duvarları taş
olan caminin ahşap çatısını, içindeki
40 ahşap direk taşıyor, bu nedenle
kırk direkli cami olarak anılıyor.
Osmanlı öncesi dönemden kalma
mimari eser olarak ve bir fetih camii
olarak kültürel değer taşıyan camide,
cuma ve bayramnamazlarında hutbe
okumak içinminbere kılıçla çıkma
geleneği günümüzde sürüyor.
ZENGİNMUTFAKKÜLTÜRÜ
Türkiye'ninmutfak kültürü
konusunda enmütevazı davranan
şehri Kastamonu'dur demek yanlış
olmaz. Çünkü, araştırmalara göre
sadece Kastamonu'da yapılan diğer
bölgelerde görülmeyen 800’den fazla
yemek çeşidi olmasına rağmen,
Kastamonu yemeklerini Kastamonu
böğürtlen, üryani erik gibi yabani
yiyeceklerin yetişmesine olanak
tanıyor. Mantar yemekleri ve
turşusu, ahlat turşusu, kiren (kızılcık)
marmeladı, elma eğşisi (elmadan
yapılan bir içecek) gibi tatlar
endüstriyel olarak üretilmeyen ancak
evlerde bulabileceğiniz lezzetler.
Kastamonu’nunmutfak konusunda
bir diğer gurur kaynağı şekercilik.
Türkiye'nin en eski markalarından
birini kuran lokumcu ve şekerlemeci
Hacı Bekir, Kastamonulu. Şekerleme
geleneğinin Kastamonu'da hâlâ
devam ettiğini görmek mümkün.
Şehrin ünlü çekme helvası ve
koz (ceviz) helvası yine sadece
Kastamonu'daki bulabileceğiniz
lezzetler arasında.
,BTUBNPOV NVUGBĈ
UFNFMEF IBNVS JĆMFSJ
UFSFZBĈ WF FU
ZFNFLMFSJOF EBZBOZPS
CÚMHFZF Ú[Hà PUMBS
TFC[FMFS WF NFZWFMFS
ZFNFLMFSEF CPMDB
LVMMBOMZPS
ÃWF[ ZÚSFZF Ú[Hà CJS
NFZWF
KASTAMONU’DAMUTLAKATADIN
Ekşili pilav (yöresel otlar, bulgur ve yoğurtla
hazırlanan sulu pilav)
Ecevit çorbası (pirinç ve et suyuyla hazırlanan
terbiyeli çorba)
Göce çorbası (buğday veya arpa kırığı, yoğurt ve tereyağ ile
hazırlanan çorba)
Etli ekmek (saçta pişirilen, arasında kıyma bulunan yufka)
Banduma (tavuk veya hindi eti ile yapılan yufka ıslaması)
Kastamonu pastırması
Cırık tatlısı (lokma tatlısı)
Kaşık helvası (siyez unu veya unla yapılan un helvası)
Tirit (yöreye özgü susamsız simit parçaları üzerinde et suyu ve
sarımsaklı yoğurt)
Siyez bulguru
Taşköprü sarımsağı
Tosya pirinci