

kültür
gerçekleştirilen İkinci Uluslararası
Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi’ne
neden Ankara’nın ev sahipliği
yaptığını anlamak zor değil. Üç
günlük zirve süresinde, 2 açılış
konferansının yanı sıra 12 oturum
ve 63 sunum gerçekleştirildi. Zirve
kapsamında gerçekleştirilen Coğrafi
İşaretler Fuarı’nda ise 105 kuruluş
stant açtı.
Oturumlarda 25'i yabancı olmak
üzere toplam 83 konuşma
yapıldı. Şanlıurfa 22 ürünle
ikinciliği, Gaziantep ise 21 ürünle
üçüncülüğü kapmış durumda. 14
ürünle İzmir dördüncü, 12 ürünle
Kahramanmaraş beşinci, 10 ürünle
Mersin de altıncı sırada…
Listeye dönecek olursak…Yukarıda
bahsi geçen ürünlerden bazıları,
Yeşilay
68
Peyniri’ninmarkalaşma hikayesi ve
onun üzerine kurulan bir ekonomi
için önemli bir örnek teşkil ediyor
dersek yanlış olmaz.
Konuyla biraz ilgisi olanlar son
yıllarda Kars’ın Boğatepe Köyü’nün
de Kars Kaşarı’yla daha çok anıldığını
ve buradaki hararetli çalışmaları
hatırlayacaktır. Bir peynir müzesine
ev sahipliği yapan, bumüzede
düzenlenen çeşitli atölyelerle
ziyaretçileri geleneksel kaşar peyniri
üretimi sürecine davet eden Boğatepe,
2016 yılında Kars Kaşarı’nın
Coğrafi İşaret almasında da önemli
bir rol oynadı. Boğatepe Çevre
ve YaşamDerneği’nin girişimiyle
gerçekleştirilen çalışmalar, bölgenin
yeni bir gurme merkezi olarak dikkat
çekmesini sağladı. Yakında Doğu
Ekspresi fotoğraflarıyla daha sık
anacağımız Kars’ın en önemli çekim
merkezlerinden birinin Boğatepe
olması, gelecek yıllar adına umut
veriyor.
TÜRKİYE’DEDURUMNASIL?
Son yıllardaki hızlı artışa bakılırsa
bu işin değeri, şimdilerde daha iyi
anlaşılmış gibi görünüyor. Zira
sadece son iki yılda halihazırda 198
olan Coğrafi İşaretli Ürün sayısı
406'ya çıktı. Türk Patent ve Marka
Kurumu’nun 1 Nisan 2019 tarihli
son bültenine göre başvuruları yeni
yapılan ürünler de Bayburt Taşı, İzmit
Simidi, Karaköprü Narı, Kürtün
Araköy Ekmeği. 01 Nisan 2019 tarih
ve 50 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve
Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde
başvurusu daha önce yapılmış olan,
süreci de tamamlanarak tescil edilen
ürün ise Bursa İpeği/ Bursa İpek İpliği.
Hangi şehirler yarışta başı çekiyor
acaba diye merak ediyorsanız, ondan
da bahsedelim. Tam 33 ürünle birinci
sırada Ankara var. Ankara Döneri,
Ankara Erkeç Pastırması, Ankara
Tava, Ankara Simidi, Beypazarı
Kurusu, Çubuk Agat Taşı, Çubuk
Turşusu, Gölbaşı Sevgi Çiçeği, Kalecik
Karası Üzümü, Kızılcahamam
Bazlaması, Nallıhan İğne Oyası,
Nallıhan Örtmesi, başkentin Coğrafi
İşaretli Ürünleri.
Geçtiğimiz Eylül ayında
Avrupa Birliği tarafından da tescilli
oluşuyla diğerlerinden ayrılıyor.
Yani Gaziantep Baklavası, Aydın
İnciri ve Malatya Kayısısı’nın nev-i
şahsına münhasırlığı uluslararası
arenada da kabul gördü. Bu ürünler
bundan böyle tescil belgesinde/
ürün şartnamesinde yer alan yöresel
üretim tekniklerine uyulması şartıyla
üretilebilecekler…14 yerli ürünün
tescil işlemleri de hâlâ devam ediyor.
Bölge bölge, şehir şehir nerede
hangi Coğrafi İşaretli Ürün’lerin
olduğunu öğrenmek istiyorsanız
sizi
www.ci.gov.tradresli
internet sitesine davet ediyoruz.
Türkiye’nin coğrafi işaret envanteri
Türk Patent ve Marka Kurumu
(TÜRKPATENT) tarafından dijital
ortama taşındı. Başvuru ve
denetimlere ilişkin kılavuzlar,
coğrafi işaret uygulamaları, tescilli
coğrafi işaretlerin üreticileri gibi
bilgiler de bu internet sitesinde.
Türkiye haritasında herhangi bir ili
tıkladığınızda tüm bilgiler elinizin
altında.
$PĈSBGJ ĉĆBSFUMJ
ÃSàOMFS MF EàOZBEB ZMML
NJMZBS EPMBSO
à[FSJOEF CJS LBUNB EFĈFS
FMEF FEJMJZPS 4BEFDF
"WSVQB #JSMJĈJ OJO CV
TJTUFNMF VMBĆUĈ SBLBN
NJMZBS EPMBS
"WSVQB OO V[VO ZMMBSES
CFOJNTFEJĈJ WF CJS ZMEB
NJMZBSMBSDB EPMBSML
LBUNB EFĈFS TBĈMBEĈ
CV TJTUFN IFN
FLPOPNJL IFN EF
TPTZP LàMUàSFM BOMBNEB
ÎPL EFĈFSMJ CJS EÚOàĆàNF
LBULEB CVMVOVZPS
HERKESİNKAZANDIĞI BİRDEĞERLERZİNCİRİ
Coğrafi İşaret Tescili’nin amacını dört maddede özetlemekmümkün:
Coğrafi işarete konu olan ürünün kalitesinin korunması.
Bilinen özellikte üretiminin sağlanması.
Coğrafi işarete konu olan yörede veya özellikte
üretim yapanların korumadan öncelikli olarak
yararlanmalarının sağlanması.
Ülkeninmilli ve kültürel değerlerinin korunması.