Ü
lkemiz, dört mevsimi
doyasıya yaşama imkânı
sunan konumuyla
birçok sebze ve meyvenin yetiştiği
bereketli topraklara sahip. Bu
özel coğrafyada, batıdan doğuya
kuzeyden güneye her yerde yetişen
tüm bitkiler, çeşitliliği ve faydalarıyla
bizlere çoğu ülke insanlarının
sahip olamadığı zenginlikleri en
çeşitli haliyle sunuyor. Karadeniz
iklimi, Akdeniz iklimi ve karasal
iklim çeşitlerinin tümüne sahip
olan ülkemizde, faydaları saymakla
bitmeyecek birçok sebze ve meyveye
sahip olmanın şansını yaşıyoruz.
İşte bu faydalı sebzeler arasında
önemli bir yeri olan enginar da
Akdeniz ikliminin bize sunduğu
değerli bir vitamin ve mineral
deposu. Enginarın faydalarını
öğrendikçe onumutfağınızın baş
tacı yapacaksınız.
Sağlıklı beslenmenin önemli
bir koşulu sebze ve meyveleri
zamanında ve yeterli miktarda
tüketmekten geçiyor. Bu aylarda
tezgahlarda sıklıkla gördüğümüz
bir sebze olan enginar, hafif ve
lezzetli yemek alternatifleriyle
hem sofraları çeşitlendiriyor hem
de sağlığımıza yadsınamayacak
katkılarda bulunuyor. Akdeniz
ülkelerinde yetişen ve ılık iklim
seven bir sebze olan enginar,
ülkemizde özellikle İzmir, Adana
ve Bursa çevresinde yetişiyor.
Özellikle İzmir ve çevresinde çokça
yetişen ve zeytinyağlı başta olmak
üzere çeşitli yemeklerde bolca
bağırsak florasını düzenleyici
besinler arasında da ilk sıralarda
yer alıyor. Özellikle de A ve C
vitaminleriyle birlikte potasyum,
kalsiyum ve demir açısından
zengin olan bu sebze, zeytinyağlı
pişirme seçeneğiyle Ege mutfağının
da vazgeçilmez bir lezzetini
oluşturuyor. Magnezyum, folik asit
ve fosfor açısından da zengin olan
enginar, lifli olması ve antioksidan
içeriğiyle ülkemizde yetişen değerli
besinler arasında ilk sıralarda yer
alıyor. Enginar tüketmek, yalnızca
karaciğere değil, böbrek, bağırsak
ve safra kesesi sağlığına da olumlu
etki yapıyor ve bu organlarda ortaya
çıkabilecek olası hastalıklardan
koruyor. Sindirimi kolay bir sebze
olan enginar, bu özelliği sayesinde
mide ve bağırsak sağlığına da
katkıda bulunuyor. Sindirimle ilgili
sorunlar yaşayanlara enginarı bolca
tüketmeleri tavsiye ediliyor.
kullanılan enginar, karaciğer dostu
olarak biliniyor. Ancak enginarın
karaciğere fayda sağlamanın yanı
sıra insan vücuduna birçok başka
faydası da bulunuyor. Enginar,
potasyum, kalsiyum, magnezyum,
çinko, demir yönünden zengin
olmasının yanı sıra A, B1, B6, K ve C
vitaminlerini de içeriyor.
Kereviz, pırasa, karnabahar,
ıspanak, kuşkonmaz, bakla,
pazı, havuç ve pancar… İçinde
bulunduğumuz ay, birçok sebzeyi
sofralarımıza taşıma imkânı
sunuyor. Enginar ise bu sebzeler
arasında sağladığı faydalarla ilk
sıralarda yer alıyor. İçeriğinde
bulundurduğu zengin vitamin
ve mineraller sayesinde insan
vücuduna birçok katkı sağlayan
enginar, aynı zamanda da düşük
kalorisiyle diyetlerin vazgeçilmezi
olan bir sebze. Karaciğer sağlığını
korumada etkili olan enginar,
Eski Yunanlılar ve Romalıların ilaç olarak kullandıkları enginar, bereketli topraklarımızın
bize sunduğu çok özel bir sebze. Adeta bir sağlık mucizesi olan enginarı
daha yakından tanımaya ne dersiniz?
Belit ŞENOL
İçeriğinde bulundurduğu
zengin vitamin ve
mineraller sayesinde insan
vücuduna birçok katkı
sağlayan enginar, aynı
zamanda da düşük
kalorisiyle diyetlerin
vazgeçilmezi olan bir
sebze.
KARACİĞERİN EN İYİ ARKADAŞI:
ENGİNAR
yaşam
Yeşilay
62