Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  62 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 62 / 84 Next Page
Page Background

Ü

lkemiz, dört mevsimi

doyasıya yaşama imkânı

sunan konumuyla

birçok sebze ve meyvenin yetiştiği

bereketli topraklara sahip. Bu

özel coğrafyada, batıdan doğuya

kuzeyden güneye her yerde yetişen

tüm bitkiler, çeşitliliği ve faydalarıyla

bizlere çoğu ülke insanlarının

sahip olamadığı zenginlikleri en

çeşitli haliyle sunuyor. Karadeniz

iklimi, Akdeniz iklimi ve karasal

iklim çeşitlerinin tümüne sahip

olan ülkemizde, faydaları saymakla

bitmeyecek birçok sebze ve meyveye

sahip olmanın şansını yaşıyoruz.

İşte bu faydalı sebzeler arasında

önemli bir yeri olan enginar da

Akdeniz ikliminin bize sunduğu

değerli bir vitamin ve mineral

deposu. Enginarın faydalarını

öğrendikçe onumutfağınızın baş

tacı yapacaksınız.

Sağlıklı beslenmenin önemli

bir koşulu sebze ve meyveleri

zamanında ve yeterli miktarda

tüketmekten geçiyor. Bu aylarda

tezgahlarda sıklıkla gördüğümüz

bir sebze olan enginar, hafif ve

lezzetli yemek alternatifleriyle

hem sofraları çeşitlendiriyor hem

de sağlığımıza yadsınamayacak

katkılarda bulunuyor. Akdeniz

ülkelerinde yetişen ve ılık iklim

seven bir sebze olan enginar,

ülkemizde özellikle İzmir, Adana

ve Bursa çevresinde yetişiyor.

Özellikle İzmir ve çevresinde çokça

yetişen ve zeytinyağlı başta olmak

üzere çeşitli yemeklerde bolca

bağırsak florasını düzenleyici

besinler arasında da ilk sıralarda

yer alıyor. Özellikle de A ve C

vitaminleriyle birlikte potasyum,

kalsiyum ve demir açısından

zengin olan bu sebze, zeytinyağlı

pişirme seçeneğiyle Ege mutfağının

da vazgeçilmez bir lezzetini

oluşturuyor. Magnezyum, folik asit

ve fosfor açısından da zengin olan

enginar, lifli olması ve antioksidan

içeriğiyle ülkemizde yetişen değerli

besinler arasında ilk sıralarda yer

alıyor. Enginar tüketmek, yalnızca

karaciğere değil, böbrek, bağırsak

ve safra kesesi sağlığına da olumlu

etki yapıyor ve bu organlarda ortaya

çıkabilecek olası hastalıklardan

koruyor. Sindirimi kolay bir sebze

olan enginar, bu özelliği sayesinde

mide ve bağırsak sağlığına da

katkıda bulunuyor. Sindirimle ilgili

sorunlar yaşayanlara enginarı bolca

tüketmeleri tavsiye ediliyor.

kullanılan enginar, karaciğer dostu

olarak biliniyor. Ancak enginarın

karaciğere fayda sağlamanın yanı

sıra insan vücuduna birçok başka

faydası da bulunuyor. Enginar,

potasyum, kalsiyum, magnezyum,

çinko, demir yönünden zengin

olmasının yanı sıra A, B1, B6, K ve C

vitaminlerini de içeriyor.

Kereviz, pırasa, karnabahar,

ıspanak, kuşkonmaz, bakla,

pazı, havuç ve pancar… İçinde

bulunduğumuz ay, birçok sebzeyi

sofralarımıza taşıma imkânı

sunuyor. Enginar ise bu sebzeler

arasında sağladığı faydalarla ilk

sıralarda yer alıyor. İçeriğinde

bulundurduğu zengin vitamin

ve mineraller sayesinde insan

vücuduna birçok katkı sağlayan

enginar, aynı zamanda da düşük

kalorisiyle diyetlerin vazgeçilmezi

olan bir sebze. Karaciğer sağlığını

korumada etkili olan enginar,

Eski Yunanlılar ve Romalıların ilaç olarak kullandıkları enginar, bereketli topraklarımızın

bize sunduğu çok özel bir sebze. Adeta bir sağlık mucizesi olan enginarı

daha yakından tanımaya ne dersiniz?

Belit ŞENOL

İçeriğinde bulundurduğu

zengin vitamin ve

mineraller sayesinde insan

vücuduna birçok katkı

sağlayan enginar, aynı

zamanda da düşük

kalorisiyle diyetlerin

vazgeçilmezi olan bir

sebze.

KARACİĞERİN EN İYİ ARKADAŞI:

ENGİNAR

yaşam

Yeşilay

62