Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  63 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 63 / 84 Next Page
Page Background

ZENGİNLİFKAYNAĞI

Sağlıklı bir sindirim sisteminin

başlıca yolu lifli gıdalar tüketmekten

geçiyor. Enginar, zengin lif içeriğiyle

sindirim sistemini destekleyici

bir sebze olarak bol posalı gıdalar

arasında yer alıyor. Düzenli

tüketildiğinde mide ve bağırsak

hastalıklarına karşı koruyucu

olan bu sebze, sahip olduğu bu

faydayla birlikte kalın bağırsak

kanserine karşı da koruyucu özellik

taşıyor. Enginar yaprağı ekstresi

de hazımsızlık ve gaz başta olmak

üzere çeşitli mide rahatsızlıklarını

gidermede etkili oluyor. Enginar

ayrıca, kalın bağırsakta bulunan iyi

bakteri sayısını artırmada da etkili

oluyor.

KARACİĞERDOSTU

Uzun yıllardır “karaciğer dostu”

olduğu bilinen enginarın hem

yaprağı hemde kökleri karaciğer

ve safra kesesi sağlığına katkıda

bulunuyor. Enginarı karaciğer

sağlığıyla özdeşleşmesine neden

olan en önemli madde içeriğinde

bulunan sinarin (cynarin) maddesi.

Sinarin (cynarin), karaciğeri

toksik maddelerden temizleyerek

karaciğer yağlanmasını dengeliyor.

Yaşamsal fonksiyonlar açısından

önemli bir organ olan karaciğer,

kendini yenileyebilme özelliğine

sahip olduğundan sağlıklı

beslenmede büyük önem taşıyor.

Zenginmineralli bu sebze ayrıca

idrar söktürücü özelliğinden

dolayı böbreklerin çalışmasını da

düzenleyerek vücuttaki istenmeyen

sıvıların atılmasını kolaylaştırıyor.

KAN ŞEKERİNİ VE

KOLESTEROLÜDENGELİYOR

Zengin lifli yapısı sayesinde kan

şekerini de dengeleyen enginar,

kan şekerinde yaşanan iniş çıkışları

düzenleyici etki gösteriyor. Enginar,

bu özelliğiyle diyabet hastalarına

da tavsiye ediliyor. Ayrıca, insülin

direncinin önüne geçmede de etkili

olan besinler arasında yer alıyor.

Araştırmalar, enginar yapraklarının,

kalp-damar hastalıklarını önlemede

ve yüksek tansiyonla mücadelede

Güçlü bir antioksidan kaynağı olan

enginarın içeriğindeki polifenol

prostat kanserinin önlenmesinde

rol oynuyor. Özelikle enginar

yapraklarındaki kuarsetin ve gallik

asit gibi antioksidanmaddeler

kanserli hücrelerle savaşıyor ve

yayılımını azaltıyor. Araştırmalar,

enginar tüketiminin prostatın yanı

sıra meme kanseri ve kan kanseri

tedavisinde de etkisi olduğunu

gösteriyor. Hücre yenileme

özelliğiyle yaşlanma etkilerini

geciktiren bumucizevi sebze,

yorgunluk hissini azaltmada ve

bağışıklık sisteminin güçlenmede de

rol oynuyor.

de etkili olduğunu gösterirken aynı

zamanda önemli bir kolesterol

düşürücü olduğunu da ortaya

koyuyor. Bu konuda yapılan

çalışmalar, enginarın kötü kolesterolü

(LDL) önemli oranda oranında

düşürdüğünü gösteriyor. Enginarın

içeriğinde bulunan sinarin (cynarin),

kötü kolesterolü yok ederek kandaki

iyi kolesterol değerini artırıyor.

SERBESTRADİKALLERLE

SAVAŞIYOR

Vücutta bulunan toksik maddeleri

temizleyen enginar, serbest

radikallerle savaşarak kansere karşı

koruyucu özellik de gösteriyor.

ÖzellikleAveC

vitaminleriyle

birlikte

potasyum,

kalsiyumve

demiraçısından

zenginolan

enginar,

zeytinyağlı

pişirme

seçeneğiyleEge

mutfağınında

vazgeçilmez

bir lezzetini

oluşturuyor.

Zeytinyağlı enginar

(6 kişilik)

»

6 adet enginar

»

3 adet soğan

»

2’şer adet patates ve havuç

»

Yarım çay bardağı zeytinyağı

»

Yarım limonun suyu

»

4 adet kesme şeker

»

1 su bardağı su

»

6 dal dereotu

»

Tuz, karabiber

Soğanları piyazlık doğrayın. Havuçları temizleyip ortadan ikiye

bölün. Daha sonra verev olarak doğrayın. Patatesleri de dilimleyip

verev doğrayın. Soğan, havuç ve patatesi bir tencereye alıp karıştırın.

Üzerine enginarları bütün olarak yerleştirin. Zeytinyağı, limon suyu,

kesme şeker, su, tuz ve karabiberi tencereye katın. Yağlı bir kağıdı

ıslatıpburuşturduktan sonra tencereninüzerine yerleştirin. Kapağını

kapatın ve ocağa alın. 10 dakika hızlı ateşte pişirin. Daha sonra ocağı

kısıp 30 dakika daha pişirin. Enginarları servis tabağına yerleştirin.

Dereotunu kıyıp tenceredeki patatesli harçla karıştırın. Daha sonra

enginarların ortasına harcı paylaştırın. Soğuk ya da ılık olarak servis

yapabilirsiniz.

MART 2019 63