ZENGİNLİFKAYNAĞI
Sağlıklı bir sindirim sisteminin
başlıca yolu lifli gıdalar tüketmekten
geçiyor. Enginar, zengin lif içeriğiyle
sindirim sistemini destekleyici
bir sebze olarak bol posalı gıdalar
arasında yer alıyor. Düzenli
tüketildiğinde mide ve bağırsak
hastalıklarına karşı koruyucu
olan bu sebze, sahip olduğu bu
faydayla birlikte kalın bağırsak
kanserine karşı da koruyucu özellik
taşıyor. Enginar yaprağı ekstresi
de hazımsızlık ve gaz başta olmak
üzere çeşitli mide rahatsızlıklarını
gidermede etkili oluyor. Enginar
ayrıca, kalın bağırsakta bulunan iyi
bakteri sayısını artırmada da etkili
oluyor.
KARACİĞERDOSTU
Uzun yıllardır “karaciğer dostu”
olduğu bilinen enginarın hem
yaprağı hemde kökleri karaciğer
ve safra kesesi sağlığına katkıda
bulunuyor. Enginarı karaciğer
sağlığıyla özdeşleşmesine neden
olan en önemli madde içeriğinde
bulunan sinarin (cynarin) maddesi.
Sinarin (cynarin), karaciğeri
toksik maddelerden temizleyerek
karaciğer yağlanmasını dengeliyor.
Yaşamsal fonksiyonlar açısından
önemli bir organ olan karaciğer,
kendini yenileyebilme özelliğine
sahip olduğundan sağlıklı
beslenmede büyük önem taşıyor.
Zenginmineralli bu sebze ayrıca
idrar söktürücü özelliğinden
dolayı böbreklerin çalışmasını da
düzenleyerek vücuttaki istenmeyen
sıvıların atılmasını kolaylaştırıyor.
KAN ŞEKERİNİ VE
KOLESTEROLÜDENGELİYOR
Zengin lifli yapısı sayesinde kan
şekerini de dengeleyen enginar,
kan şekerinde yaşanan iniş çıkışları
düzenleyici etki gösteriyor. Enginar,
bu özelliğiyle diyabet hastalarına
da tavsiye ediliyor. Ayrıca, insülin
direncinin önüne geçmede de etkili
olan besinler arasında yer alıyor.
Araştırmalar, enginar yapraklarının,
kalp-damar hastalıklarını önlemede
ve yüksek tansiyonla mücadelede
Güçlü bir antioksidan kaynağı olan
enginarın içeriğindeki polifenol
prostat kanserinin önlenmesinde
rol oynuyor. Özelikle enginar
yapraklarındaki kuarsetin ve gallik
asit gibi antioksidanmaddeler
kanserli hücrelerle savaşıyor ve
yayılımını azaltıyor. Araştırmalar,
enginar tüketiminin prostatın yanı
sıra meme kanseri ve kan kanseri
tedavisinde de etkisi olduğunu
gösteriyor. Hücre yenileme
özelliğiyle yaşlanma etkilerini
geciktiren bumucizevi sebze,
yorgunluk hissini azaltmada ve
bağışıklık sisteminin güçlenmede de
rol oynuyor.
de etkili olduğunu gösterirken aynı
zamanda önemli bir kolesterol
düşürücü olduğunu da ortaya
koyuyor. Bu konuda yapılan
çalışmalar, enginarın kötü kolesterolü
(LDL) önemli oranda oranında
düşürdüğünü gösteriyor. Enginarın
içeriğinde bulunan sinarin (cynarin),
kötü kolesterolü yok ederek kandaki
iyi kolesterol değerini artırıyor.
SERBESTRADİKALLERLE
SAVAŞIYOR
Vücutta bulunan toksik maddeleri
temizleyen enginar, serbest
radikallerle savaşarak kansere karşı
koruyucu özellik de gösteriyor.
ÖzellikleAveC
vitaminleriyle
birlikte
potasyum,
kalsiyumve
demiraçısından
zenginolan
enginar,
zeytinyağlı
pişirme
seçeneğiyleEge
mutfağınında
vazgeçilmez
bir lezzetini
oluşturuyor.
Zeytinyağlı enginar
(6 kişilik)
»
6 adet enginar
»
3 adet soğan
»
2’şer adet patates ve havuç
»
Yarım çay bardağı zeytinyağı
»
Yarım limonun suyu
»
4 adet kesme şeker
»
1 su bardağı su
»
6 dal dereotu
»
Tuz, karabiber
Soğanları piyazlık doğrayın. Havuçları temizleyip ortadan ikiye
bölün. Daha sonra verev olarak doğrayın. Patatesleri de dilimleyip
verev doğrayın. Soğan, havuç ve patatesi bir tencereye alıp karıştırın.
Üzerine enginarları bütün olarak yerleştirin. Zeytinyağı, limon suyu,
kesme şeker, su, tuz ve karabiberi tencereye katın. Yağlı bir kağıdı
ıslatıpburuşturduktan sonra tencereninüzerine yerleştirin. Kapağını
kapatın ve ocağa alın. 10 dakika hızlı ateşte pişirin. Daha sonra ocağı
kısıp 30 dakika daha pişirin. Enginarları servis tabağına yerleştirin.
Dereotunu kıyıp tenceredeki patatesli harçla karıştırın. Daha sonra
enginarların ortasına harcı paylaştırın. Soğuk ya da ılık olarak servis
yapabilirsiniz.
MART 2019 63