Yeşilay Dergisi - Ocak 2014 - 960.Sayı - Bağımlılıkların İnsan Sağlığına Etkileri - page 41

Sağlıklı ve uzun bir yaşam
için uzmanların ısrarla öner-
diği Akdeniz tipi beslenmenin
bir yararı daha ortaya çıktı. Çocuk
Sağlığı Hastalıkları ve Alerji Uzmanı
Prof. Dr. Yonca Tabak, son yıllarda
yapılan araştırmaların, Akdenizlilere
has beslenme şekli ile beslenen anne
adaylarının bebeklerinde ve bu tip
beslenme ile büyüyen çocuklarda,
alerji ve astımın daha az görüldüğünü
ortaya koyduğunu açıkladı.
Akdeniz tipi beslenmenin bizi,
modern yaşamda maruz kaldığımız
kimyasalların hasarından koruyacak
antioksidanları bol miktarda içerdiği-
ne dikkat çeken Yonca Tabak, “Bitkisel
gıdaların ağırlıkta olduğu Akdeniz tipi
beslenmede taze meyve, sebze, tam
tahıllar, kuruyemişler ve baklagiller
bol tüketilmektedir. Bitkisel gıdaların
antioksidan içeriği, hayvansal gıdalara
oranla daha yüksektir. Ayrıca bu gıda-
lar vücutta yakılıp enerjiye çevrilirken
doku hasarına neden olan daha az atık
madde üretirler. Bu unsur Akdeniz tipi
beslenmenin temel taşıdır” dedi.
Sağlığa Giden Yol: Akdeniz
Balığın, Akdenizlilere has beslenme-
nin yaşam uzatıcı temel taşlarından
biri olduğunu belirten Yonca Tabak,
bu gıdanın en az atık madde üreten
hayvansal et olması ve dokuları tamir
edici omega 3 yağ asidi içermesi nede-
niyle daha çok tüketilmesi gerektiğini
vurguladı. Tüketilen balıkların açık
deniz balığı olması gerektiğinin altını
çizen Prof. Dr. Yonca Tabak, “Süt ve süt
ürünleri bu beslenme şekli kapsamın-
da günaşırı tüketilmektedir, süt yerine
peynir ve yoğurt daha çok tercih
edilmektedir” diye konuştu.
Kırmızı Yerine Beyazı Tercih Edin
Prof. Dr. Yonca Tabak, Akdeniz tipi bes-
lenmede haftada 3-4 kez balık ve tavuk
eti tüketildiğine dikkat çekerek, kırmızı
etin haftada bir kez veya daha az tüke-
tildiğinin altını çizdi. Hayvansal etler
içinde kırmızı etin vücutta yakılırken
daha fazla atıkmadde oluşturduğunu
dile getiren Yonca Tabak, çocuklarda
demir, çinko, kalsiyum gibi mineraller
için hayvansal gıdalara yüklenmek
yerine bitkisel kaynaklardan yararlanıl-
masının yerinde olacağını belirtti.
Kırmızı etin az tüketilmesinin Ak-
deniz tipi beslenmenin alerji ve astımı
önleyici etkileri içinde yer aldığını
vurgulayan Dr. Tabak, “Son yıllarda
yapılan araştırmalarda Akdeniz tipi
beslenen anne adaylarının bebeklerin-
de alerji ve astımın daha az görüldü-
ğü, çocuk doğduktan sonra da bu tip
beslenmeye devam edilmesi halinde
ileride alerji ve astım gelişiminin daha
az olduğu gözlenmiştir” dedi.
Akdeniz Tipi Beslenme İle
AstımdanKorunun
1...,31,32,33,34,35,36,37,38,39,40 42,43,44,45,46,47,48,49,50,51,...76
Powered by FlippingBook