

kültür
Yeşilay
78
●
200 gram tereyağı
●
4 adet yumurta
●
1 su bardağı pudra şekeri
●
1 buçuk su bardağı süt
●
3 çorba kaşığı kakao
●
3 su bardağı un
●
1’er paket kabartma tozu ve
vanilya
●
2 çorba kaşığı kıyılmış Antep
fıstığı
Kalıpları yağlamak için:
●
1 çorba kaşığı tereyağı
ISLAK KEK
●
3 adet yumurta
●
Yarımşar su bardağı toz
şeker ve sıvı yağ
●
2 çorba kaşığı zeytinyağı
●
1’er su bardağı süt ve irmik
●
1 çorba kaşığı kuru üzüm
●
1’er paket kabartma tozu ve
vanilya
●
1 buçuk su bardağı un
Tereyağını
eritip soğutun. Yumurtaları bir kaba alıp mikserle iyice
çırpın. Üzerine pudra şekeri ilave edin ve birkaç dakika daha çırpın.
Tereyağı, süt, kakao ve vanilyayı ekleyip 1-2 dakika daha çırpmaya de-
vam edin. Hazırladığınız karışımdan bir buçuk su bardağını kenara
ayırın. Un ve kabartma tozunu birlikte eleyip çırpma kabında kalan
harca katarak birlikte çırpın. 4 adet ortası delik 12 cm. çapında yuvar-
lak kek kalıbını yağlayın. Hazırladığınız karışımı kalıplara pay edin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika pişirin. Kalıptan
çıkarın ve sıcakken üzerlerine ayırdığınız karışımı gezdirin. Antep fıs-
tığı serpip, soğuyunca dilimleyerek servis yapın.
Aşçının notu:
Islak keki farklı formlarda büyük kalıpta da pişire-
bilirsiniz.
Derin
bir kapta yumurta ve toz şekeri çırpın. Sıvı yağ ve zeytinyağını
ilave edip tekrar çırpın. Süt ve irmiği ekleyip karıştırın. Kuru üzümü
sıcak suda 10 dakika bekletin ve süzün. Hafif unladıktan sonra karı-
şıma katın. Kabartma tozu, vanilya ve un koyup tümmalzemeyi iyice
karıştırın. Yağlanmış ve unlanmış baton kek kalıbına boşaltın. Önce-
den ısıtılmış 175 derece fırında kontrol ederek pişirin. Kontrol etmek
için keke bir kürdan batırın, kürdan temiz çıkıyorsa pişmiş demektir.
Ilıdıktan sonra kalıptan çıkarın ve dilimleyerek servis yapın.
Aşçının notu:
Dilerseniz kelepçeli veya ortası delik kek kalıbında da
pişirebilirsiniz.
KURU ÜZÜMLÜ KEK
(4 kişilik)
(6-8 kişilik)