

OCAK 2020 57
Y
aptığınız iş “gurmelik”
olarak adlandırılıyor. Siz
nasıl tanımlıyorsunuz?
Ben sözlük anlamıyla tam bir gurme
değilim. Gurmelik zor iş, her şeyden
önce eğitim isteyen bir iş. Çok ciddi
olmayı gerektiriyor. Bana dense dense
“midesine, damağına düşkün, iyi
yemek yemeyi seven, şikemperver”
denir.
Ülkemizde gurmelik eğitimi var mı?
Gurme kelimesi hayatımıza öyle
bir yerleşti ki, her şey “gurme”
diye adlandırılır oldu. Geçen gün
“gurme sabun” gördüm. Amerika’da
bunun üniversiteleri var. Bizde
de birçok üniversite gastronomi
bölümü açtı. Özyeğin Üniversitesi,
Yeditepe Üniversitesi, Mutfak
Sanatları Akademisi bu işin en iyileri.
Gurmelik sadece lezzeti bilmek değil.
Gurme mutfağın her şeyini bilir.
Yemek pişirmeyi, pişme süresini,
pişirme tekniklerini, hangi tatların
birbiriyle uyumlu olduğunu, mutfak
alışverişini bilir. Biz bugün sadece
yemeğin tadına bakıp ukalalık
yapanlara gurme diyoruz. Aslında bu
kadar basit değil.
Berk ERCANMÜHÜRDAROĞLU
Fotoğraflar: Deniz DOĞAN
Gurmelik sizin hayatınıza nasıl
girdi?
Benim esas işim yemek yemek
değil, gazetecilik. 50 yıldır
medya sektöründeyim. 1969’da
üniversitede okurken
Dünya
Gazetesi’nde düzeltmen olarak
başladım. Sonra
Hürriyet
’te gece
muhabirliği yaptım; ardından
Günaydın
gazetesinde yazı işleri
editörlüğü yaptım. 1978-1981 arası
Amerika’ya televizyon öğrenmeye
gittim ama öğrenemeden döndüm.
Dönüşte
Cumhuriyet
gazetesinde
editör olarak işe başladım. Söz
gazetesinin kuruluşuna katıldım,
sonra tekrar
Hürriyet
’le yollarım
kesişti.
Güneş
gazetesinin yayın
koordinatörlüğünü yaptım. Sonra
tekrar
Hürriyet’
e döndüm.
Hürriyet
benim kürkçü dükkânım, dönüp
dolaşıp geldiğim yer oldu. 23 yıl
gazetecilik yaptıktan sonra
Atlas
dergisini çıkardım. O zamanki
ismiyle Hürriyet Dergi Grubu’nun
Genel Müdürü oldum. Ayrıldıktan
sonra
Doğan Kitap
’ı kurdum,
isim babası da benim. Sonra
Hürriyet
’te yazar olarak devam
ettim. Yazarlık devam ederken
program yapmaya başladım,
yıllardır da yapıyorum. Benden
sonra Türk televizyonlarında bir
MehmetYaşin:
Benbir gurmedeğil,
şikemperverim
Mehmet Yaşin, Türkiye’ninenönemli gurmelerindenbiri olarak
tanınıyor ancakokendisini “şikemperver”yani “boğazınadüşkün”
olarak tanımlıyor. Aynı zamandabir gezginveyazar olanMehmet
Yaşin’leBebek sahilindekeyifli bir sohbet gerçekleştirdik; sohbetiyle
ve samimi yaklaşımıyla insana“İyi ki karşılaşmışım”dedirtenbu ismi
dahayakından tanıdık.