Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  57 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 57 / 84 Next Page
Page Background

OCAK 2020 57

Y

aptığınız iş “gurmelik”

olarak adlandırılıyor. Siz

nasıl tanımlıyorsunuz?

Ben sözlük anlamıyla tam bir gurme

değilim. Gurmelik zor iş, her şeyden

önce eğitim isteyen bir iş. Çok ciddi

olmayı gerektiriyor. Bana dense dense

“midesine, damağına düşkün, iyi

yemek yemeyi seven, şikemperver”

denir.

Ülkemizde gurmelik eğitimi var mı?

Gurme kelimesi hayatımıza öyle

bir yerleşti ki, her şey “gurme”

diye adlandırılır oldu. Geçen gün

“gurme sabun” gördüm. Amerika’da

bunun üniversiteleri var. Bizde

de birçok üniversite gastronomi

bölümü açtı. Özyeğin Üniversitesi,

Yeditepe Üniversitesi, Mutfak

Sanatları Akademisi bu işin en iyileri.

Gurmelik sadece lezzeti bilmek değil.

Gurme mutfağın her şeyini bilir.

Yemek pişirmeyi, pişme süresini,

pişirme tekniklerini, hangi tatların

birbiriyle uyumlu olduğunu, mutfak

alışverişini bilir. Biz bugün sadece

yemeğin tadına bakıp ukalalık

yapanlara gurme diyoruz. Aslında bu

kadar basit değil.

Berk ERCANMÜHÜRDAROĞLU

Fotoğraflar: Deniz DOĞAN

Gurmelik sizin hayatınıza nasıl

girdi?

Benim esas işim yemek yemek

değil, gazetecilik. 50 yıldır

medya sektöründeyim. 1969’da

üniversitede okurken

Dünya

Gazetesi’nde düzeltmen olarak

başladım. Sonra

Hürriyet

’te gece

muhabirliği yaptım; ardından

Günaydın

gazetesinde yazı işleri

editörlüğü yaptım. 1978-1981 arası

Amerika’ya televizyon öğrenmeye

gittim ama öğrenemeden döndüm.

Dönüşte

Cumhuriyet

gazetesinde

editör olarak işe başladım. Söz

gazetesinin kuruluşuna katıldım,

sonra tekrar

Hürriyet

’le yollarım

kesişti.

Güneş

gazetesinin yayın

koordinatörlüğünü yaptım. Sonra

tekrar

Hürriyet’

e döndüm.

Hürriyet

benim kürkçü dükkânım, dönüp

dolaşıp geldiğim yer oldu. 23 yıl

gazetecilik yaptıktan sonra

Atlas

dergisini çıkardım. O zamanki

ismiyle Hürriyet Dergi Grubu’nun

Genel Müdürü oldum. Ayrıldıktan

sonra

Doğan Kitap

’ı kurdum,

isim babası da benim. Sonra

Hürriyet

’te yazar olarak devam

ettim. Yazarlık devam ederken

program yapmaya başladım,

yıllardır da yapıyorum. Benden

sonra Türk televizyonlarında bir

MehmetYaşin:

Benbir gurmedeğil,

şikemperverim

Mehmet Yaşin, Türkiye’ninenönemli gurmelerindenbiri olarak

tanınıyor ancakokendisini “şikemperver”yani “boğazınadüşkün”

olarak tanımlıyor. Aynı zamandabir gezginveyazar olanMehmet

Yaşin’leBebek sahilindekeyifli bir sohbet gerçekleştirdik; sohbetiyle

ve samimi yaklaşımıyla insana“İyi ki karşılaşmışım”dedirtenbu ismi

dahayakından tanıdık.