

OCAK 2020 59
Dönünce de aklım fikrimhep
gitmeye takılıyor.
Yemek kültürünü bilmek; tarih,
coğrafya gibi pek çok farklı alanda
bilgi ve birikimde gerektiriyor.
Sizce yeni neslin yemek
kültürümüzü anlamak ya da bu
alanda kendini geliştirmek için
neler yapması gerekiyor?
Bir defa o yemeklerin peşine
düşmeleri gerekir. Az miktarda olsa
da literatürü takip etmeleri şart.
Ayrıca kendi aile büyüklerinden,
kendi ailelerinin yemek
alışkanlıklarını öğrenmeleri, bu
alışkanlıkların peşine düşüp gerilere
gitmeleri gerekir. Bu konuda eğitim
veren okullara misafir öğrenci
olabilirler.
“BİRYÖRENİNANLAŞILMASI
ORANINYEMEK
KÜLTÜRÜNDENGEÇER”
Siz gurme keşifler yapmaya ve
yazıya dökmeye nasıl başladınız?
Gezginliğimle birlikte bu keşifler de
başladı. Ben gittiğim coğrafyaları
daha iyi kavrayabilmek için
pazarlara ve arka sokaklara giderim.
Çünkü gerçek insanlar oradadır.
O kentin veya yörenin anlaşılması
oranın yemek kültüründen geçer.
İşte bu nedenlerle gittiğim yerlerdeki
lezzet duraklarının peşine düştüm.
Bu lezzetli ve keyifli mekanları
kendime saklamayıp, başkalarıyla
da paylaşmak için bu keşifleri önce
yazıya döktüm, sonra da televizyona
taşıdım.
Türk yemeklerinden ya da
ürünlerinden doğru tanıtıldığında
bizi dünyada temsil edeceğini
düşündükleriniz hangileri?
Mercimek, bulgur gibi hem
lezzetli hem vejetaryenmutfağa
Gazetecilik dönemlerinizden
bugüne değerlendirirseniz,
Türkiye’nin yeme-içmedeki gelişimi
sizce nasıl?
Oldukça ileri bir düzeyde. Bunun
en önemli kanıtı büyük sermayenin
bu işe para yatırmaya başlamış
olması. Bilirsiniz, sermaye gelecek
görmediği bir işe para yatırmaz.
Bu gelişimde ayrıca üniversitelerin
gastronomi bölümlerinin ve mutfak
okullarının da büyük payı oldu.
Tabii biz yeme-içme yazarlarını da
bir kenara atmamak lazım. Onlar
olmasaydı yemek kültüründen, yeme-
içme dünyasından kimsenin haberi
olmayacaktı.
“Bugüne kadar en ilginç
keşiflerimden biriydi…”
diyebileceğiniz özel bir yemek ya da
malzeme oldumu?
Kastamonu’daki Simit Tiriti,
Bartın’daki Kedi Batmaz beni en
şaşırtan yemekler oldu.
Programçok uzun yıllardır sürüyor.
Sizin hayatınızı nasıl etkiledi, nasıl
bir deneyimoluyor sizin için?
Hayatımı sağlık açısından çok
olumlu etkilediğini söyleyemem.
Bel kalınlığım son altı yılda biraz
daha arttı. Ama deneyim açısından
beni çok zenginleştirdi. Şu an
Türkiye’nin neresinde ne pişiyor,
hangi malzemeler kullanılıyor, hangi
pişirme teknikleri uygulanıyor
biliyorum. Ama bu bilgileri arada bir
karıştırdığımda oluyor.
“GEZMEKVEGİTMEK
HEYECANVERİCİDİR”
Haftanın bir kısmını yolda ve şehir
dışında geçiriyorsunuz. Keyiflidir
eminimama zorlandığınız yönleri
var mı? Bu kadar sık seyahat etmeyi
seviyor musunuz?
Gezmek daha doğrusu gitmek
her zaman heyecan vericidir. Kış
aylarındaki yolculuklar beni biraz
zorlamaya başladı. Ayrıca evde
oturup kitap okuma isteğimher
geçen gün biraz daha artıyor nedense.
Yaşla ilgili mi bu özlem acaba?
Seyahatteyken dönmek istiyorum.
yakın bakliyatın şansını fazla
görüyorum. Simiti de şanslı
görüyorum. Doğru yollarla üretilen
peynirlerimiz, bazı böreklerimiz,
muhteşem çorbalarımız, meyve ile
pişen yemeklerimiz, yağ miktarı
ayarlanmış kebaplarımız ve
köftelerimiz, şerbetlerimiz, sütlü
tatlılarımız…Liste uzayıp gider.
Aklıma ilk gelenler bunlar.
Bağımlılık konusunda ne
düşüyorsunuz?
Hayat bağımlılıklarla iç içe geçmiş
vaziyette. Hayatın içinde farkında
olmadığımız bağımlılıklar;
alışveriş bağımlılığı, sosyal medya
bağımlılığı, hız bağımlılığı, içecek
bağımlılığı…Bağımlılıklar
uzar gider, mesela ben yemek
bağımlısıyım.
“DENİZYOLCULUĞUNUÇOK
SEVERİM“
Yıl içinde çok seyahat ettiğinizi
biliyoruz. Sizi en çok etkileyen
destinasyon hangisi oldu?
Deniz yolcuğunu çok severim.
En çokMiami’den kalkıp, Karayip
Adaları’nı dolaşan destinasyonu
sevdim. Çünkü bu destinasyonda
görülecek, gezilecek yer oldukça
fazlaydı. Özellikle Bahama
Adaları’nın ve Jamaika’nın turkuvaz
denizi rüya gibi bir tatil olanağı
sunuyordu. Adalardaki ilginç
doğa görüntüleri de beni çok
heyecanlandırdı.
Yolculuğa çıkmak isteyenlere
vereceğiniz tüyolar neler?
Açık büfelerin cazibesine kapılıp,
aşırı yemeye kapılmamalarını
öneririm. Bir de hareketsiz
kalmamalarını, bol yürüyüş
yapmalarını ve spor salonundan
yararlanmalarını tavsiye ederim.
“Evde oturup kitap
okuma isteğim her
geçen gün biraz daha
artıyor nedense. Yaşla
ilgili mi bu özlem
acaba? Seyahatteyken
dönmek istiyorum.
Dönünce de aklım fikrim
hep gitmeye takılıyor.”
10 kiloya yakın kilo aldım. Ama göbek çevremde
biriken yağlar oldukça kaliteli yağlardır. Öyle
sıradan yemeklerle oluşmuş yağlar değil. Ben o
yağları yapmak için çok lezzetli yemekler yedim.