Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  59 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 59 / 84 Next Page
Page Background

OCAK 2020 59

Dönünce de aklım fikrimhep

gitmeye takılıyor.

Yemek kültürünü bilmek; tarih,

coğrafya gibi pek çok farklı alanda

bilgi ve birikimde gerektiriyor.

Sizce yeni neslin yemek

kültürümüzü anlamak ya da bu

alanda kendini geliştirmek için

neler yapması gerekiyor?

Bir defa o yemeklerin peşine

düşmeleri gerekir. Az miktarda olsa

da literatürü takip etmeleri şart.

Ayrıca kendi aile büyüklerinden,

kendi ailelerinin yemek

alışkanlıklarını öğrenmeleri, bu

alışkanlıkların peşine düşüp gerilere

gitmeleri gerekir. Bu konuda eğitim

veren okullara misafir öğrenci

olabilirler.

“BİRYÖRENİNANLAŞILMASI

ORANINYEMEK

KÜLTÜRÜNDENGEÇER”

Siz gurme keşifler yapmaya ve

yazıya dökmeye nasıl başladınız?

Gezginliğimle birlikte bu keşifler de

başladı. Ben gittiğim coğrafyaları

daha iyi kavrayabilmek için

pazarlara ve arka sokaklara giderim.

Çünkü gerçek insanlar oradadır.

O kentin veya yörenin anlaşılması

oranın yemek kültüründen geçer.

İşte bu nedenlerle gittiğim yerlerdeki

lezzet duraklarının peşine düştüm.

Bu lezzetli ve keyifli mekanları

kendime saklamayıp, başkalarıyla

da paylaşmak için bu keşifleri önce

yazıya döktüm, sonra da televizyona

taşıdım.

Türk yemeklerinden ya da

ürünlerinden doğru tanıtıldığında

bizi dünyada temsil edeceğini

düşündükleriniz hangileri?

Mercimek, bulgur gibi hem

lezzetli hem vejetaryenmutfağa

Gazetecilik dönemlerinizden

bugüne değerlendirirseniz,

Türkiye’nin yeme-içmedeki gelişimi

sizce nasıl?

Oldukça ileri bir düzeyde. Bunun

en önemli kanıtı büyük sermayenin

bu işe para yatırmaya başlamış

olması. Bilirsiniz, sermaye gelecek

görmediği bir işe para yatırmaz.

Bu gelişimde ayrıca üniversitelerin

gastronomi bölümlerinin ve mutfak

okullarının da büyük payı oldu.

Tabii biz yeme-içme yazarlarını da

bir kenara atmamak lazım. Onlar

olmasaydı yemek kültüründen, yeme-

içme dünyasından kimsenin haberi

olmayacaktı.

“Bugüne kadar en ilginç

keşiflerimden biriydi…”

diyebileceğiniz özel bir yemek ya da

malzeme oldumu?

Kastamonu’daki Simit Tiriti,

Bartın’daki Kedi Batmaz beni en

şaşırtan yemekler oldu.

Programçok uzun yıllardır sürüyor.

Sizin hayatınızı nasıl etkiledi, nasıl

bir deneyimoluyor sizin için?

Hayatımı sağlık açısından çok

olumlu etkilediğini söyleyemem.

Bel kalınlığım son altı yılda biraz

daha arttı. Ama deneyim açısından

beni çok zenginleştirdi. Şu an

Türkiye’nin neresinde ne pişiyor,

hangi malzemeler kullanılıyor, hangi

pişirme teknikleri uygulanıyor

biliyorum. Ama bu bilgileri arada bir

karıştırdığımda oluyor.

“GEZMEKVEGİTMEK

HEYECANVERİCİDİR”

Haftanın bir kısmını yolda ve şehir

dışında geçiriyorsunuz. Keyiflidir

eminimama zorlandığınız yönleri

var mı? Bu kadar sık seyahat etmeyi

seviyor musunuz?

Gezmek daha doğrusu gitmek

her zaman heyecan vericidir. Kış

aylarındaki yolculuklar beni biraz

zorlamaya başladı. Ayrıca evde

oturup kitap okuma isteğimher

geçen gün biraz daha artıyor nedense.

Yaşla ilgili mi bu özlem acaba?

Seyahatteyken dönmek istiyorum.

yakın bakliyatın şansını fazla

görüyorum. Simiti de şanslı

görüyorum. Doğru yollarla üretilen

peynirlerimiz, bazı böreklerimiz,

muhteşem çorbalarımız, meyve ile

pişen yemeklerimiz, yağ miktarı

ayarlanmış kebaplarımız ve

köftelerimiz, şerbetlerimiz, sütlü

tatlılarımız…Liste uzayıp gider.

Aklıma ilk gelenler bunlar.

Bağımlılık konusunda ne

düşüyorsunuz?

Hayat bağımlılıklarla iç içe geçmiş

vaziyette. Hayatın içinde farkında

olmadığımız bağımlılıklar;

alışveriş bağımlılığı, sosyal medya

bağımlılığı, hız bağımlılığı, içecek

bağımlılığı…Bağımlılıklar

uzar gider, mesela ben yemek

bağımlısıyım.

“DENİZYOLCULUĞUNUÇOK

SEVERİM“

Yıl içinde çok seyahat ettiğinizi

biliyoruz. Sizi en çok etkileyen

destinasyon hangisi oldu?

Deniz yolcuğunu çok severim.

En çokMiami’den kalkıp, Karayip

Adaları’nı dolaşan destinasyonu

sevdim. Çünkü bu destinasyonda

görülecek, gezilecek yer oldukça

fazlaydı. Özellikle Bahama

Adaları’nın ve Jamaika’nın turkuvaz

denizi rüya gibi bir tatil olanağı

sunuyordu. Adalardaki ilginç

doğa görüntüleri de beni çok

heyecanlandırdı.

Yolculuğa çıkmak isteyenlere

vereceğiniz tüyolar neler?

Açık büfelerin cazibesine kapılıp,

aşırı yemeye kapılmamalarını

öneririm. Bir de hareketsiz

kalmamalarını, bol yürüyüş

yapmalarını ve spor salonundan

yararlanmalarını tavsiye ederim.

“Evde oturup kitap

okuma isteğim her

geçen gün biraz daha

artıyor nedense. Yaşla

ilgili mi bu özlem

acaba? Seyahatteyken

dönmek istiyorum.

Dönünce de aklım fikrim

hep gitmeye takılıyor.”

10 kiloya yakın kilo aldım. Ama göbek çevremde

biriken yağlar oldukça kaliteli yağlardır. Öyle

sıradan yemeklerle oluşmuş yağlar değil. Ben o

yağları yapmak için çok lezzetli yemekler yedim.