Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  51 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 51 / 84 Next Page
Page Background

Beslenme ve Diyet

Uzmanı Ulaş Özdemir

bakımından zengin yapısıyla

kanser, bağırsak rahatsızlıkları,

eklem ağrıları ve öksürük gibi

birçok hastalığa karşı koruyucu

ve iyileştirici bir etkiye sahip

olduğunu söylüyor. Ayvanın

içinde bulundurduğu polifenolik

bileşikler, antioksidan bileşikler,

diyet lifi, vitamin ve mineral

açısından sağlık deposu

olduğunu belirten Özdemir,

“Ayva, bağışıklığı güçlendirir ve

kolesterolün dengede kalmasına

yardımcı olur” diyor.

KALORİSİ OLDUKÇA

DÜŞÜK

Aralarında elma ve armudun da

bulunduğu gülgiller familyasından

bir meyve olan ayvanın sağlığa

etkileri bu kadarla sınırlı değil.

Düşük kalorili bir meyve olan

ayvanın yüzde 80’i sudan

oluşuyor. Ayvanın 100 gramında

52-57 kalori bulunduğunu

söyleyen Özdemir, “Ayva, elma

ve armuttan fazla polifenolik,

antioksidan bileşikler bulundurur

ve bu bileşikler diyet lifi, vitamin,

mineral açısından sağlık

deposudur” diyor.

KABUĞUYLA YEMEK DAHA

FAYDALI

Ayvayı kabuğuyla yemek, diyet

lifi alımını artırması açısından

oldukça değerli. “Diyet lifi

diğer meyvelerde de olduğu

gibi kilo kontrolü için önemli”

diyen Özdemir, sözlerini şu

şekilde sürdürüyor: “Ayva,

çiğ yendiği gibi pişmiş halde,

reçel, marmelat, ayva suyu ve

çayı şeklinde de tüketilebilir.

Meyvenin etli kısmında kateşin

epikateşin denilen ayvaya buruk

tadını veren tanenler bulunur. Bu

bileşenler, kolonda kansere sebep

olan toksinleri ve kimyasalları

bağlayarak ve mukozayı

koruyarak özellikle kolon kanseri

gibi bağırsak hastalıklarına

karşı koruyucu rol oynar.”

Ayva, tüm bunların yanı sıra

sindirim sistemi hastalıklarında,

ishal, mide ağrıları ve

bulantılarında da olumlu etkilere

sahip. Ayva suyunun gastrik

ülserlerde yardımcı olduğu ve

gastrointestinal sistemi rahatlattığı

da ayvanın bilinen faydaları

arasında yer alıyor.

C VİTAMİNİ AÇISINDAN

ZENGİN

Ayva, C vitamini bakımından da

oldukça zengin bir meyve. 100

gram ayvada günlük ihtiyacın

yüzde 25’ini karşılayacak kadar

C vitamini bulunuyor. C vitamini

açısından zengin meyve ve

sebzelerin vücudumuzdaki zararlı

serbest radikalleri azaltmaya

yardımcı olduğunu ve strese

karşı koruyarak vücudumuzun

zayıf düşmesini önlediğini dile

getiren Özdemir, “Bu özelliğiyle

ayva, bağışıklığı güçlendirir,

mikrop ve virüslerden koruyarak

hastalıklara karşı koruyucu

rol üstlenir” diyor. Özdemir,

ayvanın kötü kolesterol olarak

bilinen LDL kolesterolün ve kan

basıncının dengede kalmasına

destek olduğunu söyleyerek,

damar tıkanıklığı ve kalp krizi

gibi koroner kalp hastalıklarına

karşı da koruyucu olduğunu

önemle vurguluyor.

ÖKSÜRÜĞE İYİ GELİYOR

Ayvayı dilimlenmiş halde

eklemlere, yaralara ve

şişiklere sürmenin ağrıları

hafifletilebildiğini söyleyen

Özdemir, “Ayva çayı veya ayva

suyu cilt yaralarının, akne ve

lekelerin tedavisinde yardımcı

olur. Serbest radikalleri

azalttığından daha sağlıklı ve genç

bir görünüş sağlamada rol oynar.

Göz ağrılarında gözlerin üstüne

ince ayva dilimleri koyarak 10

dakika bekletilebilir, ayva çayıyla

sıcak uygulanabilir. Ayva suyu

veya ayva çayı, aynı zamanda

öksürüğe de iyi gelir. Grip ve nezle

gibi hastalıklarda tedavi amacıyla

kullanılabilir” diyor.

“Ayva, elmave

armuttanfazla

polifenolik,

antioksidan

bileşikler

bulundururvebu

bileşiklerdiyet lifi,

vitamin,mineral

açısındansağlık

deposudur.”

Malzemeler: 2 adet ayva, 1 adet

büyük boy kereviz, 1 adet havuç, 1

adet kırmızı havuç, 2 diş sarımsak,

1 adet soğan, yarım limonun suyu,

1 çay bardağı zeytinyağı, yeteri

kadar su, tuz.

Hazırlanışı: Ayva ve kerevizin

kabuklarını temizleyip ayvayı

elma dilimi, kerevizi ise parmak

kalınlığında doğrayın. Kararmasını

önlemek için limonlu suda

dinlendirin. Yemeklik doğranmış

soğanı zeytinyağında soteleyin.

Kabukları temizlenip halka

doğranmış havucu ekleyip birkaç

dakika daha soteleyin. Üzerine

sarımsak, ayva ve kerevizi ekleyin.

Tuz, limon suyu ve 1 su bardağı

sıcak su ilave edip pişmeye bırakın.

Kırmızı havuç renk verdiğinden

kabuğunu temizleyip halka

doğrayın ve küçük bir kapta

haşlayın. Ayva ve kereviz pişince

tencereyi ocaktan alıp soğumaya

bırakın. Yemeği servis tabağına

alın. Üzerine kırmızı havuç ekleyip

az miktarda zeytinyağı gezdirin.

Arzuya göre nane veya dereotuyla

servis yapın.

Zeytinyağlı

kerevizli ayva

ŞUBAT 2018 51