

Beslenme ve Diyet
Uzmanı Ulaş Özdemir
bakımından zengin yapısıyla
kanser, bağırsak rahatsızlıkları,
eklem ağrıları ve öksürük gibi
birçok hastalığa karşı koruyucu
ve iyileştirici bir etkiye sahip
olduğunu söylüyor. Ayvanın
içinde bulundurduğu polifenolik
bileşikler, antioksidan bileşikler,
diyet lifi, vitamin ve mineral
açısından sağlık deposu
olduğunu belirten Özdemir,
“Ayva, bağışıklığı güçlendirir ve
kolesterolün dengede kalmasına
yardımcı olur” diyor.
KALORİSİ OLDUKÇA
DÜŞÜK
Aralarında elma ve armudun da
bulunduğu gülgiller familyasından
bir meyve olan ayvanın sağlığa
etkileri bu kadarla sınırlı değil.
Düşük kalorili bir meyve olan
ayvanın yüzde 80’i sudan
oluşuyor. Ayvanın 100 gramında
52-57 kalori bulunduğunu
söyleyen Özdemir, “Ayva, elma
ve armuttan fazla polifenolik,
antioksidan bileşikler bulundurur
ve bu bileşikler diyet lifi, vitamin,
mineral açısından sağlık
deposudur” diyor.
KABUĞUYLA YEMEK DAHA
FAYDALI
Ayvayı kabuğuyla yemek, diyet
lifi alımını artırması açısından
oldukça değerli. “Diyet lifi
diğer meyvelerde de olduğu
gibi kilo kontrolü için önemli”
diyen Özdemir, sözlerini şu
şekilde sürdürüyor: “Ayva,
çiğ yendiği gibi pişmiş halde,
reçel, marmelat, ayva suyu ve
çayı şeklinde de tüketilebilir.
Meyvenin etli kısmında kateşin
epikateşin denilen ayvaya buruk
tadını veren tanenler bulunur. Bu
bileşenler, kolonda kansere sebep
olan toksinleri ve kimyasalları
bağlayarak ve mukozayı
koruyarak özellikle kolon kanseri
gibi bağırsak hastalıklarına
karşı koruyucu rol oynar.”
Ayva, tüm bunların yanı sıra
sindirim sistemi hastalıklarında,
ishal, mide ağrıları ve
bulantılarında da olumlu etkilere
sahip. Ayva suyunun gastrik
ülserlerde yardımcı olduğu ve
gastrointestinal sistemi rahatlattığı
da ayvanın bilinen faydaları
arasında yer alıyor.
C VİTAMİNİ AÇISINDAN
ZENGİN
Ayva, C vitamini bakımından da
oldukça zengin bir meyve. 100
gram ayvada günlük ihtiyacın
yüzde 25’ini karşılayacak kadar
C vitamini bulunuyor. C vitamini
açısından zengin meyve ve
sebzelerin vücudumuzdaki zararlı
serbest radikalleri azaltmaya
yardımcı olduğunu ve strese
karşı koruyarak vücudumuzun
zayıf düşmesini önlediğini dile
getiren Özdemir, “Bu özelliğiyle
ayva, bağışıklığı güçlendirir,
mikrop ve virüslerden koruyarak
hastalıklara karşı koruyucu
rol üstlenir” diyor. Özdemir,
ayvanın kötü kolesterol olarak
bilinen LDL kolesterolün ve kan
basıncının dengede kalmasına
destek olduğunu söyleyerek,
damar tıkanıklığı ve kalp krizi
gibi koroner kalp hastalıklarına
karşı da koruyucu olduğunu
önemle vurguluyor.
ÖKSÜRÜĞE İYİ GELİYOR
Ayvayı dilimlenmiş halde
eklemlere, yaralara ve
şişiklere sürmenin ağrıları
hafifletilebildiğini söyleyen
Özdemir, “Ayva çayı veya ayva
suyu cilt yaralarının, akne ve
lekelerin tedavisinde yardımcı
olur. Serbest radikalleri
azalttığından daha sağlıklı ve genç
bir görünüş sağlamada rol oynar.
Göz ağrılarında gözlerin üstüne
ince ayva dilimleri koyarak 10
dakika bekletilebilir, ayva çayıyla
sıcak uygulanabilir. Ayva suyu
veya ayva çayı, aynı zamanda
öksürüğe de iyi gelir. Grip ve nezle
gibi hastalıklarda tedavi amacıyla
kullanılabilir” diyor.
“Ayva, elmave
armuttanfazla
polifenolik,
antioksidan
bileşikler
bulundururvebu
bileşiklerdiyet lifi,
vitamin,mineral
açısındansağlık
deposudur.”
Malzemeler: 2 adet ayva, 1 adet
büyük boy kereviz, 1 adet havuç, 1
adet kırmızı havuç, 2 diş sarımsak,
1 adet soğan, yarım limonun suyu,
1 çay bardağı zeytinyağı, yeteri
kadar su, tuz.
Hazırlanışı: Ayva ve kerevizin
kabuklarını temizleyip ayvayı
elma dilimi, kerevizi ise parmak
kalınlığında doğrayın. Kararmasını
önlemek için limonlu suda
dinlendirin. Yemeklik doğranmış
soğanı zeytinyağında soteleyin.
Kabukları temizlenip halka
doğranmış havucu ekleyip birkaç
dakika daha soteleyin. Üzerine
sarımsak, ayva ve kerevizi ekleyin.
Tuz, limon suyu ve 1 su bardağı
sıcak su ilave edip pişmeye bırakın.
Kırmızı havuç renk verdiğinden
kabuğunu temizleyip halka
doğrayın ve küçük bir kapta
haşlayın. Ayva ve kereviz pişince
tencereyi ocaktan alıp soğumaya
bırakın. Yemeği servis tabağına
alın. Üzerine kırmızı havuç ekleyip
az miktarda zeytinyağı gezdirin.
Arzuya göre nane veya dereotuyla
servis yapın.
Zeytinyağlı
kerevizli ayva
ŞUBAT 2018 51