Riskli İnternet ve Teknoloji Kullanımı - page 55

16 saat sürecek açlığınız sahuru geçiştirdiğiniz takdirde
20-22 saate çıkacaktır. Sahura mutlaka kalkıp doğru
şekilde beslenmek gereklidir.
Sahurda kahvaltılık tercih edenler için, az yağlı peynirler
veya lor peyniri, domates-salatalık-biber, zeytin, yumur-
ta, mutlaka tam tane ekmekleri, az yağlı süt veya ayran,
mevsim meyveleri tercih edilebilir.
Yemek yiyecekler için ızgara veya söğüş et- tavuk
yanında zeytinyağlı yemekler, yağsız yoğurt, tam tane
ekmekleri, mevsim meyveleri tercih edilebilir.
Sahurda mutlaka birkaç bardak sıvı tüketilmelidir. Açık
çay, bitki çayları, su veya az şekerli meyve kompostoları
tercih edilebilir.
Sahurun ardından hemen uyumamalı, sindirimin bitme-
si için vücudunuza biraz zaman tanıyıp, biraz hareket
etmelisiniz.
Bütün günün açlığından sonra sofraya oturduğumuzda önce-
liğimiz su olmalıdır. 16 saat sıcakta susuz kalanmetabolizma-
mızın önceliği de su olacaktır.
Suyun ardından çorba tüketeceksek ayran çorbası gibi soğuk
bir çorba yazmenüsü için ideal olabilir. Soğuk çorba içmek
istemezseniz herhangi başka bir çorbayı tercih edebilirsi-
niz. Ancak tüketeceğiniz çorbaların az yağlı olması sindirimi
kolaylaştıracağı gibi gereksiz kalori yükünden de sizi kurtara-
caktır. Çorba tüketmeyecekseniz orta yağlı bir peynir, birkaç
tane zeytin ve yanındamutlaka tam tane (tambuğday-tam
çavdar) ekmeği tüketilmesi gün boyunca düşmüş olan kan
şekerinizin düzenlenmesine yardımcı olacaktır.
Orucunuzu açtıktan sonra gün boyunca durmuş olan sindirim
sisteminizin çalışmaya başlaması için sindirimsisteminize
biraz zaman vermeniz gereklidir. Su ve çorbayı içtikten sonra,
10-15 dakika ara verip ardından ana yemeğe devametmek
sindirimi kolaylaştıracaktır.
Ana yemek olarak az yağlı etli sebze yemekleri, ızgara veya
fırında pişmiş et-tavuk-balık veya kurubaklagil yemekleri
tercih edilebilir. Yaz nedeniyle zeytinyağlı sebze yemekleri
hemposa ihtiyacımızı sağlaması hemde soğuk yenen ye-
mekler olması itibariyle Ramazan sofralarımızda bulundura-
bileceğimiz diğer bir sağlıklı tercihtir.
Ramazan pidesi sofralarımızın vazgeçilmezidir ancak tüketi-
minde aşırıya kaçmamak gerekir.
Kalsiyumve protein ihtiyacımızı karşılamak için almamız
gereken yoğurt ürünleri, soframızda cacık, haydari, yoğurtlu
salatalar veya ayran olarak yerini alabilir.
Yemeklerin ardından tatlı tüketeceksiniz hemen yemekten
sonra değil bir iki saat sonra tüketmenizde fayda var. Hamurlu-
şerbetli tatlılar yerine, sütlü vemeyveli tatlıları tercih etmeye
çalışın. Dondurma yazın rahat tükettiğimiz ve nispeten kalorisi
düşük bir tatlıdır. TümRamazan boyunca her gün tatlı yemek
yerine yazmeyvelerinin tadını çıkartmanızı da tavsiye ederim.
İftarın ardındanmutlaka hareketli olmaya özen gösterin.
Hareketsiz kalmak, hemkan şekerimizin yükselmesine, hem
sindirimsisteminizin yavaşlamasına hemde yediklerimizin
daha kolay yağa dönüşmesine sebep olur.
İ F T A R D A N A S I L B E S L E N M E L İ Y İ Z ?
SAHURDA NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
yesilay.org.tr
53
YESiLAY
TEMMUZ 2014
1...,45,46,47,48,49,50,51,52,53,54 56,57,58,59,60,61,62,63,64,65,...92
Powered by FlippingBook