Riskli İnternet ve Teknoloji Kullanımı - page 57

Metal kutulu içeceklerin üzerine bulaşan tehlikeli bakteriler
ölümcül hastalıklara yol açıyor. Medical Park Bahçelievler
Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Engin Türkmen, de-
polama esnasında ortaya çıkan enfeksiyon risklerinin halk
sağlığı için büyük tehlike oluşturduğunu ve ölümcül hasta-
lıklara yol açabileceğini söyledi.
Dezenfekte edilmeden ağızla temas eden kutu içeceklerin
Leptospiroz, basit ishaller, dizanteri, karın ağrıları, mantar
hastalıkları, Tüberküloz ve Hepatit A gibi yiyecek ve içecek
yoluyla bulaşan hastalık risklerine dikkat çeken Dr. Türk-
men; “Kutu içecekler hijyenik koşullarda üretiliyor olsa da
ambalajlama ve depolama sırasında ağızla temas eden
kısma bulaşan mikroorganizma ve bakteriler halk sağlığı için
büyük tehlike yaratıyor” diye konuştu.
Depolardaki Fareler Hastalık Saçıyor
Kutu içecekler yüzünden meydana gelen ve tıp literatürü-
ne geçen önemli bir vakayı hatırlatan Dr. Türkmen; “Kutu
içeceği marketten alan bir çocuk hiçbir dezenfeksiyon
önlemi almadan içeceği tüketiyor. Çocukta önce sarılık or-
taya çıkıyor. Hem karaciğer hem de böbreklerde etkilerinin
ortaya çıkmaya başlamasıyla, doktorlar Leptospira mikro-
bunun varlığından şüpheleniyor. Oldukça sağlıklı ve hijyenik
bir ortamda yaşayan çocuğun evinde tükettiği yiyecek ve
içecekler incelendiğinde, kutu içecek üzerinde, fare idrarında
bulunan bakterilere rastlanıyor ve bu bakterilerin depola-
ma esnasında ortamda bulunan farelerden bulaştığı tespit
ediliyor. Leptospira adlı bakterinin etken olduğu Leptospiroz
hastalığı hayvanlardan bulaşıyor. Karaciğer ve böbrek gibi
farklı organlara yerleşerek yüksek ateş, sarılık ve kanlı idrar
semptomlarıyla ortaya çıkan Leptospiroz, kan yoluyla yayı-
larak enfeksiyona neden oluyor.”
Pipet Kullanmak da Çözüm Değil
Metal kutuların üzerinin yıkanmasıyla, peçeteyle silinme-
siyle veya tüketirken pipet kullanmakla hastalıkların önüne
geçmek çoğu zaman mümkün değil. Yaygın görüşün aksine
pipet kullanımının da hastalıkların önüne geçmek için yeterli
olmadığını belirten Dr. Türkmen; “İçeceklerin tüketimi
sırasında kullanılan pipetler de hijyenik değil. Pek çoğunun
ambalajı parşömen kâğıdından yapılıyor, ambalaj kolaylıkla
yırtılabiliyor. Pipetlerdeki risk, kutu içecekler üzerindeki
bakterilerden daha tehlikelidir, üretim şekli ve üretim yerinin
bilinmemesi ve dezenfeksiyon eksiklerinin olması da enfek-
siyon risklerini artırıyor. Ayrıca kutu açıldığı sırada içecekle
temas eden metal kısımda bulunan bakteriler de hastalıkla-
ra davetiye çıkarıyor” dedi.
Dezenfekte Edip Koruma Aparatı Takmak Şart
“Mikroplar toplu iğne başı büyüklüğünde bir yüzeyde bile
olsa hayati risklere yol açabilir. Bu konu oldukça önemli-
dir. Örneğin dizanteriye yakalanmak için sadece 200 adet
mikrobun vücuda alınması yeterlidir” diyen Dr. Türkmen;
marketlerden alınan ve restoranlarda tüketilen metal kutulu
içecekler için üretim aşamasında dezenfekte edilip takılacak
aparatlarla bakterilere karşı güvenlik duvarı oluşturulabi-
leceğini, içeceğin tüketilmesinde oluşturulacak güvenlik
duvarı ile enfeksiyon riskleri azaltılabileceğini ifade etti.
yesilay.org.tr
55
YESiLAY
TEMMUZ 2014
1...,47,48,49,50,51,52,53,54,55,56 58,59,60,61,62,63,64,65,66,67,...92
Powered by FlippingBook