Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  48 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 48 / 84 Next Page
Page Background

D

ut, ılıman iklimlerde

Morus Alba adındaki

bir ağaçta yetişen tatlı

bir meyvedir. Ağaçlarının boyu

dört veya beş metreye kadar uzar.

ipek böceklerinin en sevdiği

yiyecek olan yaprakları, kışın

dökülür ve bir sonraki mevsimde

tekrar yapraklanır. Atasözlerinde,

deyimlerde, şiir ve şarkılarda

adını sıkça duyduğumuz dutun,

ana vatanının Orta Asya ve Çin

olduğu tahmin ediliyor. Sağlık

deposu olduğu bilinen dut,

ülkemiz topraklarına 17. yüzyılda

Çin’den gelmiş. O dönemde

asıl amacın meyvesinden

faydalanmak yerine onun

yaprağını yiyen ipekböceği

yetiştirmek olduğu biliniyor.

Binlerce yıllık geçmişi olan dut

ağacı, ipek ticaretiyle Orta Asya

ve Çin’den dünyaya yayılıyor.

Yaz geldiyse, beyazıylamoruyla dutmevsimi degelmiş demektir. Ağızlarımızı tatlandıran, ağaçları

renklendirenmis kokuludut zamanıdır şimdi. Ama her güzel şey gibi dutmevsimi de çabucak biter.

Lezzeti bir yana, insan sağlığına faydaları saymakla bitmeyendutumercek altına alalım.

TubaMARAŞOĞLU

Glisemik indeksi yüksek olduğu ve kan şekerini

hızla yükseltme etkisi olduğu için özellikle şeker

hastalarının kontrollü tüketmesi gerekiyor.

Miktarı fazla kaçırıldığında karın bölgesinde

yağlanma problemi yaratabiliyor.

oldukça yüksek olan dut, ağrıları

dindiriyor, yaşlanma etkilerine

meydan okuyor.

KÖTÜKOLESTEROL

SEVİYESİNİ DÜŞÜRÜYOR

Dut, vücudumuz için önemli olan

demir, riboflavin, C vitamini,

K vitamini, potasyum, fosfor

ve kalsiyum içeriyor. Ayrıca,

içinde önemli miktarda diyet lifi,

filokütin, zeaksantin, resveratrol,

antosiyanin, lutein ve çeşitli

polifenolik bileşikler dahil

olmak zengin organik bileşikler

bulunuyor. Bilindiği gibi, posalı

besinler bağırsak hareketlerini

düzenleyerek, sindirilen besinlerin

SAYISIZ HASTALIĞA İYİ

GELİYOR

Lezzetli olduğu kadar sağlık için de

pek çok faydası bulunan dut, kalp

hastalıklarından kansere, bağışıklık

sistemi hastalıklarından yüksek

kolesterole dek birçok hastalığa

karşı koruyucu etki gösteriyor.

Günde bir avuç tüketildiğinde

günlük demir ihtiyacının yüzde

otuzunu, günlük lif ihtiyacının

ise yüzde yirmisini karşılıyor.

İçeriğindeki C, A ve K vitaminleri,

beta karoten, alfa karoten, lif,

magnezyum, kalsiyum, potasyum

ve yüksek antioksidanlar sayesinde

sayısız hastalığa iyi geliyor. Demir

içeriği diğer meyvelere oranla

ŞİMDİ DUT ZAMANI

yaşam

Yeşilay

48