

D
ut, ılıman iklimlerde
Morus Alba adındaki
bir ağaçta yetişen tatlı
bir meyvedir. Ağaçlarının boyu
dört veya beş metreye kadar uzar.
ipek böceklerinin en sevdiği
yiyecek olan yaprakları, kışın
dökülür ve bir sonraki mevsimde
tekrar yapraklanır. Atasözlerinde,
deyimlerde, şiir ve şarkılarda
adını sıkça duyduğumuz dutun,
ana vatanının Orta Asya ve Çin
olduğu tahmin ediliyor. Sağlık
deposu olduğu bilinen dut,
ülkemiz topraklarına 17. yüzyılda
Çin’den gelmiş. O dönemde
asıl amacın meyvesinden
faydalanmak yerine onun
yaprağını yiyen ipekböceği
yetiştirmek olduğu biliniyor.
Binlerce yıllık geçmişi olan dut
ağacı, ipek ticaretiyle Orta Asya
ve Çin’den dünyaya yayılıyor.
Yaz geldiyse, beyazıylamoruyla dutmevsimi degelmiş demektir. Ağızlarımızı tatlandıran, ağaçları
renklendirenmis kokuludut zamanıdır şimdi. Ama her güzel şey gibi dutmevsimi de çabucak biter.
Lezzeti bir yana, insan sağlığına faydaları saymakla bitmeyendutumercek altına alalım.
TubaMARAŞOĞLU
Glisemik indeksi yüksek olduğu ve kan şekerini
hızla yükseltme etkisi olduğu için özellikle şeker
hastalarının kontrollü tüketmesi gerekiyor.
Miktarı fazla kaçırıldığında karın bölgesinde
yağlanma problemi yaratabiliyor.
oldukça yüksek olan dut, ağrıları
dindiriyor, yaşlanma etkilerine
meydan okuyor.
KÖTÜKOLESTEROL
SEVİYESİNİ DÜŞÜRÜYOR
Dut, vücudumuz için önemli olan
demir, riboflavin, C vitamini,
K vitamini, potasyum, fosfor
ve kalsiyum içeriyor. Ayrıca,
içinde önemli miktarda diyet lifi,
filokütin, zeaksantin, resveratrol,
antosiyanin, lutein ve çeşitli
polifenolik bileşikler dahil
olmak zengin organik bileşikler
bulunuyor. Bilindiği gibi, posalı
besinler bağırsak hareketlerini
düzenleyerek, sindirilen besinlerin
SAYISIZ HASTALIĞA İYİ
GELİYOR
Lezzetli olduğu kadar sağlık için de
pek çok faydası bulunan dut, kalp
hastalıklarından kansere, bağışıklık
sistemi hastalıklarından yüksek
kolesterole dek birçok hastalığa
karşı koruyucu etki gösteriyor.
Günde bir avuç tüketildiğinde
günlük demir ihtiyacının yüzde
otuzunu, günlük lif ihtiyacının
ise yüzde yirmisini karşılıyor.
İçeriğindeki C, A ve K vitaminleri,
beta karoten, alfa karoten, lif,
magnezyum, kalsiyum, potasyum
ve yüksek antioksidanlar sayesinde
sayısız hastalığa iyi geliyor. Demir
içeriği diğer meyvelere oranla
ŞİMDİ DUT ZAMANI
yaşam
Yeşilay
48