5-
Bol lifli
yiyecekler yiyin
Diyet yaparken
birçok kişinin yaşadığı
önemli sorunlardan biri
kabızlık. Kabızlığın önüne
geçebilmenin en önemli
kuralı ise bol lifli yiyecekler
tüketmek. Patates hariç tüm
sebzeler iyi birer lif kaynağı,
vitamin ve mineral deposu. Lifli
yiyeceklerin ayrıca bağışıklığı
kuvvetlendirici ve doygunluk
hissini artıcı özellikleri bulunuyor.
Esmer ekmek gibi tahıl ürünleri,
kuru baklagillerle, meyve
ve sebzeler posadan zengin
yiyecekler grubunda yer alıyor.
6-
Meyvelerden çilek,
erik ve armudu tercih edin
Meyvelerde ise düşük glisemik
indeksli olanları tercih etmelisiniz.
Yani vücutta şeker dengesini daha iyi
sağlayan meyveleri. Açlık ve tokluk
şekerleri ne kadar dengeli olursa kilo
vermek de o kadar rahat hale geliyor.
Armut, kuru erik, kuru kayısı, kivi, çilek
ve erik gibi meyveler şeker dengesini
sağlayan meyveler arasında yer alıyor.
Ancak ne olursa olsun miktarlarını da
abartmamak gerekiyor. Günde ortalama
iki-üç porsiyon meyve tüketebilirsiniz.
7-
Günde iki öğün mutlaka
sebze yiyin
Diyet yaparken yeterli miktarda vitamin
ve mineral almak gerekiyor. Sebze de
önemli bir vitamin ve mineral kaynağı.
Ayrıca metabolizmayı hızlandırıyor ve
ödem attırmaya yardımcı oluyor. Önemli
bir lif kaynağı olan sebze bu özelliğiyle
bağırsakların çalışmasına yardımcı oluyor.
Tüm bu nedenleri göz önünde bulundurarak
diyet yaparken günde iki öğün sebzeyi salata
veya pişmiş olarak tüketmeniz gerekiyor.
yesilay.org.tr
45
YEŞiLAY
•
HAZİRAN 2015