S
“SÜT İÇMEYEN ÇOCUKLAR, YETERİN-
CE PROTEİNVE KALSİYUMALAMIYOR”
Büyüme ve gelişim için gerekli olan vi-
tamin, mineral, yağ, karbonhidrat ve
protein ihtiyacı, süt ve süt ürünlerinden
elde edilebiliyor. Süt; protein, enerji, kal-
siyum ve mineral bakımından zengin bir
besin ögesi. Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim
Küçük, “Süt ve süt ürünlerini tüketme-
yen çocuklar, yeterince protein ve kal-
siyum alamamaya bağlı olarak kemik
gelişiminde ve büyümede geri kalma
riskiyle karşı karşıya kalabilir. Ayrıca süt
içmeyen çocuklarda fosfor, iyot, A ve
C vitaminleri yetersizlikleri de görüle-
bilir” diyor. İnek sütünü, protein alerjisi
veya başka bir gerekçeyle tüketeme-
yen çocukların ise sütten elde edilecek
kalsiyum ve proteini badem, koyu yeşil
yapraklı sebzeler, üzüm pekmezi, soya
peyniri ve buğday tüketerek alabilece-
ğini belirtiyor.
ANNE SÜTÜ VE İNEK SÜTÜ
ARASINDAKİ FARK
Anne sütüyle inek sütünün verdiği
enerji bakımından benzerlik taşıdığına
değinen Halil İbrahim Küçük, “Protein
içeriği bakımından inek sütü kolay sin-
dirilemez; ayrıca demir ve D vitamini
SÜTE HER YAŞTA
İHTİYACIMIZ VAR
Süt ve süt ürünleri
özellikle bebekler
ve çocuklar için
hayati önem taşıyor.
İnsan yaşamının
her döneminde
ihtiyaç duyulan süt
ve süt ürünlerinin
tüketimiyle ilgili tüm
merak edilenleri
Çocuk Sağlığı ve
Hastalıkları Uzmanı
Yrd. Doç. Dr. Halil
İbrahimKüçük’ten
dinledik.
Yrd. Doç. Dr. Halil
İbrahimKüçük
yesilay.org.tr
40
YEŞiLAY
•
NİSAN 2017
SAĞLIK