Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  41 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 41 / 84 Next Page
Page Background

açısından fakirdir. Anne sütünün laktoz (süt şekeri) oranı

inek sütüne göre yüksektir. Bu nedenle bebeklere 1 yaşına

kadar inek sütü verilmemesi tavsiye edilir. Ancak çocuk-

ların 1 yaşından sonra günlük kalsiyum, protein ve vitamin

ihtiyaçlarını karşılamak için günde 2 bardak süt tüketmesi

oldukça önem taşır” diyor.

“UHT VEYA PASTÖRİZE SÜTLER DAHA SAĞLIKLI”

Sütün temin edildiği hayvanların veteriner kontrolünde

yetiştirildiğinden emin olunması gerektiğinin altını önem-

le çizen Küçük, kaynağı bilinmeden satın alınan sütte yer

alabilecek tüberküloz, brucella ve salmonella hatta kuduz

mikrobunun çocukların hayatını riske atabileceğine dikkat

çekiyor ve ekliyor: "Bu doğrultuda ebeveynlerin dikkatli

davranması gerekir. En bilinen yöntem olan kaynatma tek-

niğiyle sütteki besin öğeleri etkilenir ve besin değeri kaybı

yaşanır.”

SÜT TÜKETİMİNDE BUNLARA DİKKAT EDİN!

İçerdiği yağlar, protein ve laktoz, insan sindirim sisteminde

tam olarak sindirilemeyebileceğinden süt tüketiminin bazı

bünyelerde karın ağrısı, gaz ve şişkinlik, demir emilim bozuk-

luğu ve bağırsak içinde sızıntı şeklinde kanama gibi sorunlara

neden olabileceğine de değinen Küçük, “Ayrıca demir bakı-

mından fakir olan sütün çok fazla tüketilmesi, tek tip beslen-

me sonucu yeterli demir alınamamasına neden olarak kan-

sızlık (anemi) sorununu tetikleyebiliyor” diyor.

Çocukların 1 yaşından sonra

günlük kalsiyum, protein ve

vitamin ihtiyaçlarını karşılamak

için günde 2 bardak süt

tüketmesi gerekir.

yesilay.org.tr

41

YEŞiLAY

NİSAN 2017