açısından fakirdir. Anne sütünün laktoz (süt şekeri) oranı
inek sütüne göre yüksektir. Bu nedenle bebeklere 1 yaşına
kadar inek sütü verilmemesi tavsiye edilir. Ancak çocuk-
ların 1 yaşından sonra günlük kalsiyum, protein ve vitamin
ihtiyaçlarını karşılamak için günde 2 bardak süt tüketmesi
oldukça önem taşır” diyor.
“UHT VEYA PASTÖRİZE SÜTLER DAHA SAĞLIKLI”
Sütün temin edildiği hayvanların veteriner kontrolünde
yetiştirildiğinden emin olunması gerektiğinin altını önem-
le çizen Küçük, kaynağı bilinmeden satın alınan sütte yer
alabilecek tüberküloz, brucella ve salmonella hatta kuduz
mikrobunun çocukların hayatını riske atabileceğine dikkat
çekiyor ve ekliyor: "Bu doğrultuda ebeveynlerin dikkatli
davranması gerekir. En bilinen yöntem olan kaynatma tek-
niğiyle sütteki besin öğeleri etkilenir ve besin değeri kaybı
yaşanır.”
SÜT TÜKETİMİNDE BUNLARA DİKKAT EDİN!
İçerdiği yağlar, protein ve laktoz, insan sindirim sisteminde
tam olarak sindirilemeyebileceğinden süt tüketiminin bazı
bünyelerde karın ağrısı, gaz ve şişkinlik, demir emilim bozuk-
luğu ve bağırsak içinde sızıntı şeklinde kanama gibi sorunlara
neden olabileceğine de değinen Küçük, “Ayrıca demir bakı-
mından fakir olan sütün çok fazla tüketilmesi, tek tip beslen-
me sonucu yeterli demir alınamamasına neden olarak kan-
sızlık (anemi) sorununu tetikleyebiliyor” diyor.
Çocukların 1 yaşından sonra
günlük kalsiyum, protein ve
vitamin ihtiyaçlarını karşılamak
için günde 2 bardak süt
tüketmesi gerekir.
yesilay.org.tr
41
YEŞiLAY
•
NİSAN 2017