Yeşilay Dergisi-Nisan-2013-Yeme-İçme Bağımlılığı - page 18

mizi yitirdiğimiz için kendi mutfağımızdaki öz de-
ğerlerimizi de yitirdik. Yabancı mutfaklara yönel-
dik. Bizimmutfağımızla beslendiğimizde obezite-
nin de olmayacağını düşünüyorum. Bir pizzadaki
yağ oranı ile bizimKaradeniz pidesindeki yağ ora-
nı çok farklı. Çünkü bizimkinde yağ yok. Mesela
bir lahmacun yediğinizde gün boyu bütün vitami-
nizi alabiliyorsunuz. İçinde soğanı var, biberi, eti,
maydanozu, proteini var. Hamurunda hiç yağ yok.
Hem lezzet hem sağlık ikisi bir arada. Ama piz-
za yediğinizde yüzde altmış yetmişe varan oran-
da yağı da vücudunuza alıyorsunuz. Hamuru yağ
çünkü. Normal köfte ile hamburgeri kıyaslayın,
hakeza bir ayran ile içtiğiniz gazlı bir içeceği. Ülke-
mizde eğer obezite yaygınlaşıyorsa bunun sebebi
Türk mutfağından uzaklaşmaktır.
Yaş, cinsiyet gibi demografik faktörlerin, eğitimdüze-
yi, medeni durumgibi sosyokültürel faktörlerin, siga-
ra ve alkol tüketiminin hiç şüphesiz beslenmede etkisi
büyüktür. Bu faktörlere baktığımızda ülkemizde bu du-
rumnasıl? Bizler çok yiyor muyuz? Ne tür besleniyoruz?
Obezitede eskiye göre biraz artış var. Bunun sebe-
bi de dediğim gibi yabancı mutfak kültüründen
çok fazla etkilenmemiz. Bunun çözümü de aslın-
da çok basit. Türk mutfağının ne olduğunu, nasıl
beslenme süreçlerinin olduğunu, maliyetinin çok
ucuz olmasının yanında nasıl faydalarının oldu-
ğunu anlattığımızda bu sorunların hepsinin çözü-
leceğine inanıyorum. Toplumu çok yanlış yönlen-
diriyor diyetisyenlerimiz. Birçok diyetisyen insa-
na altı öğün yemek ye, şunu ye bunu ye, üç öğün
şunu ye diye sürekli bir yemek yeme dürtüsü veri-
yorlar kişiye. Böyle bir şey yok bizim kültürümüz-
de. Bizim kültürümüzde iki öğün yemek vardır.
Üç öğün yemek sonradan uydurulmuş bir şeydir.
Günde insanlara çok affedersiniz; geviş getiren
hayvanlar gibi, altı öğün ye, şu kadar ye, habire ye
diyorlar. Metabolizma hiç dinlenmiyor, sürekli ça-
lışıyor ve insanlar daha çok hasta oluyor. Yemek
yediğin aralık en az beş saat olacak. Saat 10.00’da
yedin mi, 5 saat sonra saat 15.00’da yiyeceksin. O
saatten önce ağzına sudan başka bir şey koymaya-
caksın. Şu andaki insanların hastalığının temel se-
bebi yanlış beslenme ve acıkmadan yeme. İnsan-
lar acıkmadan yiyorlar. Sanki mecburlar. Sabah 8-9
kahvaltı. Öğlen 12.30 öğlen yemeği, akşam beş; ak-
şam yemeği. Yemekten sonra kültür haline getir-
1...,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17 19,20,21,22,23,24,25,26,27,28,...76
Powered by FlippingBook