73
KİŞNİŞLİ MERCİMEK KÖFTESİ
●
8-10 dal kişniş
●
1 su bardağı mercimek
●
2 su bardağı su
●
3/4 su bardağı ince bulgur
●
3 adet soğan
●
Yarım su bardağı sıvı yağ
●
1 çorba kaşığı domates salçası
●
1 çorba
kaşığı biber salçası
●
5-6 adet taze soğanın
yeşil kısımları
●
Yarım limonun suyu
●
Tuz,
pulbiber
MERCİMEĞİ
yıkayıp bir tencereye alın. Üzerine
suyu ekleyip, kısık ateşte pişmeye bırakın.
Mercimek yumuşadığında, çok hafif sulu
kalacak şekilde ocaktan alın. Üzerine bulguru
katın ve karıştırın. Kapağı kapalı olarak bulgurun
şişmesi için 15 dakika bekletin. Diğer taraftan
sıvı yağı bir tavaya alıp, ince kıyılmış soğanı
rengi dönene dek kavurun. Üzerine domates
ve biber salçalarını ilave edin. Birkaç dakika
daha kavurup mercimeğin üzerine ekleyin ve
iyice karıştırın. Kişniş ve taze soğanı ince kıyıp
karışıma ilave edin. Limon suyunu katın. Tuzunu
ve pul biberini ayarlayıp yeniden harmanlayın.
Hazırladığınız harçtan istediğiniz büyüklükte
parçalar koparıp elinizle şekillendirdikten sonra
servis yapın.
NANELİ PİLAV
●
8-10 dal nane
●
Birer adet patlıcan, havuç ve kabak
●
Yarım su bardağı sıvı yağ
●
2 çorba kaşığı tereyağı
●
2 su bardağı pirinç
●
Yeteri kadar sıcak su
●
Tuz
PATLICANI
alacalı soyup küçük küpler halinde doğrayın.
Acısının çıkması için tuzlu suda 15 dakika bekletin. Süzüp
sudan geçirin ve kurulayın. Havucu soyun ve kabakla
birlikte patlıcanla aynı ebatta doğrayın. Sıvı yağı bir tavaya
alıp havucu ilave edin. Birkaç dakika kavurup üzerine
patlıcan ve kabağı ilave edin. Sebzeler yarı yarıya pişene
dek kavurun. Delikli bir kepçeyle tavadan alıp, fazla yağının
gitmesi için kağıt havlu üzerine çıkarın. Tereyağını bir
tencereye alıp, kızdırın. Pirinci ilave edip, beyazlaşana
dek kavurun. Üzerini bir parmak geçecek kadar sıcak su
ekleyin. Tuzunu ayarlayıp kısık ateşte kapağı kapalı olarak
pişmeye bırakın. Suyunu yarı yarıya çekince sebzeleri
ekleyin ve pişirmeye devam edin. Suyunu tamamen
çekince ocağı kapatın. Üzerine yapraklarına ayırdığınız
ya da ince kıydığınız nane ekleyip karıştırın. Tencerenin
üzerine kağıt havlu kapatıp 10 dakika demlendirdikten
sonra servis yapın.
yesilay.org.tr
YEŞiLAY
•
AĞUSTOS 2015