

kültür
Yeşilay
64
mücadelede koruma kalkanı
oluşturur.
İçeriğindeki A, B ve E, B1, B12
vitaminleri ve fosfor, çinko gibi
değerli mineraller sayesinde sinir,
sindirim, kas ve kemik yapısına tam
destek sunar.
Probiyotik özelliğiyle kanserojen
hücrelerin vücutta oluşumunu
engeller.
KOKUSUNDADAVETVAR:
KESTANE
Daha çok sonbaharın habercisidir
kestane ama kış aylarında kıymeti
daha çok anlaşılır. Onun da tıpkı
boza ve salep gibi sokakla, şehir
kültürüyle ilişkisi vardır. Tabii
onlardan şanslı olarak bu ilişkisini
günümüzde hâlâ sürdürmektedir.
Havalar biraz serinlemeye başladı mı
seyyar kestaneciler sokaklarda yerini
alır. Bazıları bulunduğu köşeyle,
sokakla, mahalleyle özdeşleşmiştir
artık. Seneler içinde pek çok şeyin
değiştiği İstiklal Caddesi’nde
değişmeyen yegâne şeylerden biridir
kestaneciler. Onlara gözümüz o kadar
aşinadır ki, yaz mevsiminin sıcak
günlerinde bile caddede kestanecilere
rastlamak bizi pek şaşırtmaz.
Yine de her şey mevsiminde güzel
deyip kestane yiyebilmek için
sabırla sonbaharın, kışın gelmesini
bekleyenlerdeniz biz. Onu tezgâhta
gördüğümüzde, mevsimin bize
sunduğu bir hediyeymişçesine
seviniriz. Kokusu bizi kendine doğru
hızla çeker. Bir elimizden ötekine
hohlaya hohlaya aktarıp soğutmaya
çalışırken sabırsızlanır, ağzımızın
yanması pahasına hemenmideye
indirir, kese kağıdındaki son taneyi
kimseye kaptırmamak için takla
atarız. Sadece kestane kebapmı?
Elbette hayır, közlenmişi kadar
haşlanmışını da severiz. Kestane,
kış mevsiminde paylaşılanmutlu
anların öznesi gibidir bazen; o
varsa sokakta da evde de keyif var
demektir.
Türkiye'de daha çokMarmara ve
Karadeniz bölgelerinde yetişiyor
kestane. En iyi ve irileri, bir zamanlar
başta Uludağ ve çevresi olmak üzere
Bursa’da yetişirdi. Hatta “Bursa’nın
kestanesi, okka (1280 gr.) çeker
beş tanesi” diye bir tekerlemesi
bile vardı. Ama zaman içinde
büyüklüğü ile ünlü bu kestaneler
yerini kuzu kestane dediğimiz
daha ufaklara bıraktı. Lezzette de
kuzular biraz daha ağır basıyor
sanki, yine de kararı sizin damak
tadınıza bırakıyoruz ve sokaklarda
kestanenin davetkar kokusuna
kapılmaya devam ediyoruz.
ŞİFAOLSUN!
Kebap ve haşlama tüketiminin
yanında daha çok tatlılarda
kullanılan ama aslında çorbası bile
yapılan, pilava ve ekmeğe yakışan,
balında şifa aranan kestane, sağlık
dostu zengin içeriğiyle çok değerli
bir yemiş.
Kestane;
Potasyum, fosfor, magnezyum,
klor, kalsiyum, demir ve sodyum
gibi minerallerin yanında C, B1,
B2 ve PP vitaminleri bakımından
oldukça zengindir.
İçerdiği mineraller, vitaminler
ve besleyici maddeler sayesinde
sinir sistemi rahatsızlıklarına, kas
ve kemik yapısını güçlendirmeye,
hazmı kolaylaştırmaya, kan
dolaşımını hızlandırmaya iyi gelir.
Kestane, en çok potasyum
düşüklüğünden yakınanlara
öneriliyor; çünkü 100 gramında
tam 500 mg. potasyum bulunur.
Potasyumun faydası ne diyenler için
açıklayalım: Tansiyonu dengeliyor,
kırışıklıklara iyi geliyor, yaşlanma
belirtilerini geciktiriyor.
Kalp ve kas sistemini uyarıp
organizmanın su dengesini
düzenleyen, kasları güçlendiren
kestane, kan dolaşımını hızlandırıp
varis ve basurların gelişimini
önlüyor.
/IWXERIRMR IR QIĽLYVY ZI MVMPIVM FMV ^EQERPEV
FEĽXE 9PYHEĴ ZI pIZVIWM SPQEO ^IVI &YVWE¸HE
]IXMĽMVHM ,EXXE &YVWE¸RØR OIWXERIWM SOOE
KV pIOIV FIĽ XERIWM HM]I FMV XIOIVPIQIWM
FMPI ZEVHØ %QE ^EQER MpMRHI F]OPĴ MPI RP FY OIWXERIPIV
]IVMRM OY^Y OIWXERI HIHMĴMQM^ HELE YJEOPEVE FØVEOXØ