Background Image
Previous Page  64 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 64 / 84 Next Page
Page Background

kültür

Yeşilay

64

mücadelede koruma kalkanı

oluşturur.



İçeriğindeki A, B ve E, B1, B12

vitaminleri ve fosfor, çinko gibi

değerli mineraller sayesinde sinir,

sindirim, kas ve kemik yapısına tam

destek sunar.



Probiyotik özelliğiyle kanserojen

hücrelerin vücutta oluşumunu

engeller.

KOKUSUNDADAVETVAR:

KESTANE

Daha çok sonbaharın habercisidir

kestane ama kış aylarında kıymeti

daha çok anlaşılır. Onun da tıpkı

boza ve salep gibi sokakla, şehir

kültürüyle ilişkisi vardır. Tabii

onlardan şanslı olarak bu ilişkisini

günümüzde hâlâ sürdürmektedir.

Havalar biraz serinlemeye başladı mı

seyyar kestaneciler sokaklarda yerini

alır. Bazıları bulunduğu köşeyle,

sokakla, mahalleyle özdeşleşmiştir

artık. Seneler içinde pek çok şeyin

değiştiği İstiklal Caddesi’nde

değişmeyen yegâne şeylerden biridir

kestaneciler. Onlara gözümüz o kadar

aşinadır ki, yaz mevsiminin sıcak

günlerinde bile caddede kestanecilere

rastlamak bizi pek şaşırtmaz.

Yine de her şey mevsiminde güzel

deyip kestane yiyebilmek için

sabırla sonbaharın, kışın gelmesini

bekleyenlerdeniz biz. Onu tezgâhta

gördüğümüzde, mevsimin bize

sunduğu bir hediyeymişçesine

seviniriz. Kokusu bizi kendine doğru

hızla çeker. Bir elimizden ötekine

hohlaya hohlaya aktarıp soğutmaya

çalışırken sabırsızlanır, ağzımızın

yanması pahasına hemenmideye

indirir, kese kağıdındaki son taneyi

kimseye kaptırmamak için takla

atarız. Sadece kestane kebapmı?

Elbette hayır, közlenmişi kadar

haşlanmışını da severiz. Kestane,

kış mevsiminde paylaşılanmutlu

anların öznesi gibidir bazen; o

varsa sokakta da evde de keyif var

demektir.

Türkiye'de daha çokMarmara ve

Karadeniz bölgelerinde yetişiyor

kestane. En iyi ve irileri, bir zamanlar

başta Uludağ ve çevresi olmak üzere

Bursa’da yetişirdi. Hatta “Bursa’nın

kestanesi, okka (1280 gr.) çeker

beş tanesi” diye bir tekerlemesi

bile vardı. Ama zaman içinde

büyüklüğü ile ünlü bu kestaneler

yerini kuzu kestane dediğimiz

daha ufaklara bıraktı. Lezzette de

kuzular biraz daha ağır basıyor

sanki, yine de kararı sizin damak

tadınıza bırakıyoruz ve sokaklarda

kestanenin davetkar kokusuna

kapılmaya devam ediyoruz.

ŞİFAOLSUN!

Kebap ve haşlama tüketiminin

yanında daha çok tatlılarda

kullanılan ama aslında çorbası bile

yapılan, pilava ve ekmeğe yakışan,

balında şifa aranan kestane, sağlık

dostu zengin içeriğiyle çok değerli

bir yemiş.

Kestane;



Potasyum, fosfor, magnezyum,

klor, kalsiyum, demir ve sodyum

gibi minerallerin yanında C, B1,

B2 ve PP vitaminleri bakımından

oldukça zengindir.



İçerdiği mineraller, vitaminler

ve besleyici maddeler sayesinde

sinir sistemi rahatsızlıklarına, kas

ve kemik yapısını güçlendirmeye,

hazmı kolaylaştırmaya, kan

dolaşımını hızlandırmaya iyi gelir.



Kestane, en çok potasyum

düşüklüğünden yakınanlara

öneriliyor; çünkü 100 gramında

tam 500 mg. potasyum bulunur.

Potasyumun faydası ne diyenler için

açıklayalım: Tansiyonu dengeliyor,

kırışıklıklara iyi geliyor, yaşlanma

belirtilerini geciktiriyor.



Kalp ve kas sistemini uyarıp

organizmanın su dengesini

düzenleyen, kasları güçlendiren

kestane, kan dolaşımını hızlandırıp

varis ve basurların gelişimini

önlüyor.

/IWXERIRMR IR QIĽLYVY ZI MVMPIVM FMV ^EQERPEV

FEĽXE 9PYHEĴ ZI pIZVIWM SPQEO ‚^IVI &YVWE¸HE

]IXMĽMVHM ,EXXE &YVWE¸RØR OIWXERIWM SOOE

KV pIOIV FIĽ XERIWM HM]I FMV XIOIVPIQIWM

FMPI ZEVHØ %QE ^EQER MpMRHI F‚]‚OP‚Ĵ‚ MPI ‚RP‚ FY OIWXERIPIV

]IVMRM OY^Y OIWXERI HIHMĴMQM^ HELE YJEOPEVE FØVEOXØ