Background Image
Previous Page  63 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 63 / 84 Next Page
Page Background

ARALIK 2019 63

güğümleriyle sokakları tavaf eden

seyyar bozacılar da…Arada tek

tük olsalar bile yüksek güvenlikli,

çok katlı binalarımızda seslerini

bize duyurmaları pek kolay değil.

Yıkılmamış bir tek kalemiz var ve iyi

ki de var, o da Vefa Bozacısı. Zaten

bir boza konusunun yolu sonunda

Vefa’ya çıkmazsa eksik kalır.

Türkiye’nin yaşayan en eski

bozacısı Vefa, bozacılığı hem bir

meslek hemde marka haline

getirdi. Başarılarla dolu 140 yıllık

geçmişin haklı gururunu yaşayan

Vefa Bozacısı, tarihi dükkânını

ziyaret edenlere ekimden nisan

ayına kadar boza, nisan ayından

ekim ayına kadar da üzüm şırası,

dondurma ve limonata sunuyor.

Buraya kadar gelmenin, bize eski

şehrin ruhunu hissedebileceğimiz

sokaklarda dolaşma şansı vermek

gibi güzellikleri de var tabii. Ve

elinde güğüm, belinde bardaklık,



Sindirimi kolaylaştırır, bağırsak

sistemini düzenler.



Kalsiyum ve protein açısından

oldukça zengindir.



Öksürüğe ve bronşit

rahatsızlıklarına iyi gelir.



Şişkinliği alır, enerji verir ve

tok tutarak daha fazla yemenize

mâni olur.

ANADOLU’YUTERKETMEYEN

LEZZET: BOZA

Üstü tarçın ve leblebiyle süslü bir

bardak bozaya kaçımız hayır diyebilir

ki? Onunla ilişkimiz damağımızla

sınırlı değildir. Bizi eski günlere

davet eden nostaljik bir yolcuğun da

kahramanıdır boza. Onunla birlikte

eskinin soğuk gecelerini bölen o ses

bir anda kulağımızda çınlayıverir:

“Booo-zaaa!” Kışın soğuğuna karşılık

o sesteki sıcaklıktır işte, yıllar sonra

hatırlandığında bile içimizi ısıtan…

Peki bu sesin, aynı zamanda

dünyanın en eski mayalı içeceğinin

habercisi olduğunu biliyor musunuz?

Evet, sadece bu coğrafyanın değil,

dünya lezzet kültürünün de biricik

tatlarından biri boza… İlk örnekleri

ta Mezopotamya (Sümer) ve Mısır

uygarlıklarında görülmüş (8-9

bin yıl önce). O zamandan beri

de Anadolu’yu hiç terk etmemiş.

Derken Kafkasya’dan Çin’e, Orta

Doğu’dan Avrupa’ya doğru

yolculuğunu tamamlamış. Ardında

bu kadar uzun bir tarih barındıran

bozanın, bir nevi kültür elçisi

olduğunu düşünmek yanlış olmaz.

Bugün hayatımızda yüzlerce

bozacı yok artık. Bundan 15-20

yıl öncesindeki gibi ellerindeki

akşamları sokak sokak arşınlayan

bozacılara artık pek rastlayamasak

da soğuk geceleri bölen o ses hâlâ

kulaklarımızda: “Booo-zaaa!”

ŞİFAOLSUN!

Sağlığa faydaları saymakla bitmeyen

bir besin olan bozanın bu özelliği,

TÜBİTAK tarafından yapılan bir

araştırmayla da tescillenmiş. Yani

anlayacağınız bozayı sadece kış

mevsimiyle sınırlamak kendimize

yapacağımız bir haksızlık olur.

Hatta belki zenginleşen gastronomi

dünyamızda birlikte bozaya

mutfağımızda farklı şekillerde de yer

açmak bu kültürün gelişmesine katkı

sağlar. Boza;



Bağışıklık sistemini güçlendirir.



Mide ağrılarını, özellikle yemek

sonrası yaşananmide kasılması,

ekşime, hazımsızlık gibi sorunları

giderir.



Kış aylarında artan enfeksiyonlarla

7EHIGI %REHSPY¸RYR HIĴMP H‚R]E PI^^IX

O‚PX‚V‚R‚R HI FMVMGMO XEXPEVØRHER FMVM FS^E

őPO }VRIOPIVM XE 1I^STSXEQ]E¸HE K}V‚PQ‚Ľ

3 ^EQERHER FIVM HI %REHSPY¸]Y LMp XIVO

IXQIQMĽ %VHØRHE FY OEHEV Y^YR FMV XEVML FEVØRHØVER FS^ERØR

FMV RIZM O‚PX‚V IPpMWM SPHYĴYRY H‚Ľ‚RQIO ]ERPØĽ SPQE^