

ARALIK 2019 63
güğümleriyle sokakları tavaf eden
seyyar bozacılar da…Arada tek
tük olsalar bile yüksek güvenlikli,
çok katlı binalarımızda seslerini
bize duyurmaları pek kolay değil.
Yıkılmamış bir tek kalemiz var ve iyi
ki de var, o da Vefa Bozacısı. Zaten
bir boza konusunun yolu sonunda
Vefa’ya çıkmazsa eksik kalır.
Türkiye’nin yaşayan en eski
bozacısı Vefa, bozacılığı hem bir
meslek hemde marka haline
getirdi. Başarılarla dolu 140 yıllık
geçmişin haklı gururunu yaşayan
Vefa Bozacısı, tarihi dükkânını
ziyaret edenlere ekimden nisan
ayına kadar boza, nisan ayından
ekim ayına kadar da üzüm şırası,
dondurma ve limonata sunuyor.
Buraya kadar gelmenin, bize eski
şehrin ruhunu hissedebileceğimiz
sokaklarda dolaşma şansı vermek
gibi güzellikleri de var tabii. Ve
elinde güğüm, belinde bardaklık,
Sindirimi kolaylaştırır, bağırsak
sistemini düzenler.
Kalsiyum ve protein açısından
oldukça zengindir.
Öksürüğe ve bronşit
rahatsızlıklarına iyi gelir.
Şişkinliği alır, enerji verir ve
tok tutarak daha fazla yemenize
mâni olur.
ANADOLU’YUTERKETMEYEN
LEZZET: BOZA
Üstü tarçın ve leblebiyle süslü bir
bardak bozaya kaçımız hayır diyebilir
ki? Onunla ilişkimiz damağımızla
sınırlı değildir. Bizi eski günlere
davet eden nostaljik bir yolcuğun da
kahramanıdır boza. Onunla birlikte
eskinin soğuk gecelerini bölen o ses
bir anda kulağımızda çınlayıverir:
“Booo-zaaa!” Kışın soğuğuna karşılık
o sesteki sıcaklıktır işte, yıllar sonra
hatırlandığında bile içimizi ısıtan…
Peki bu sesin, aynı zamanda
dünyanın en eski mayalı içeceğinin
habercisi olduğunu biliyor musunuz?
Evet, sadece bu coğrafyanın değil,
dünya lezzet kültürünün de biricik
tatlarından biri boza… İlk örnekleri
ta Mezopotamya (Sümer) ve Mısır
uygarlıklarında görülmüş (8-9
bin yıl önce). O zamandan beri
de Anadolu’yu hiç terk etmemiş.
Derken Kafkasya’dan Çin’e, Orta
Doğu’dan Avrupa’ya doğru
yolculuğunu tamamlamış. Ardında
bu kadar uzun bir tarih barındıran
bozanın, bir nevi kültür elçisi
olduğunu düşünmek yanlış olmaz.
Bugün hayatımızda yüzlerce
bozacı yok artık. Bundan 15-20
yıl öncesindeki gibi ellerindeki
akşamları sokak sokak arşınlayan
bozacılara artık pek rastlayamasak
da soğuk geceleri bölen o ses hâlâ
kulaklarımızda: “Booo-zaaa!”
ŞİFAOLSUN!
Sağlığa faydaları saymakla bitmeyen
bir besin olan bozanın bu özelliği,
TÜBİTAK tarafından yapılan bir
araştırmayla da tescillenmiş. Yani
anlayacağınız bozayı sadece kış
mevsimiyle sınırlamak kendimize
yapacağımız bir haksızlık olur.
Hatta belki zenginleşen gastronomi
dünyamızda birlikte bozaya
mutfağımızda farklı şekillerde de yer
açmak bu kültürün gelişmesine katkı
sağlar. Boza;
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Mide ağrılarını, özellikle yemek
sonrası yaşananmide kasılması,
ekşime, hazımsızlık gibi sorunları
giderir.
Kış aylarında artan enfeksiyonlarla
7EHIGI %REHSPY¸RYR HIĴMP HR]E PI^^IX
OPXVRR HI FMVMGMO XEXPEVØRHER FMVM FS^E
őPO }VRIOPIVM XE 1I^STSXEQ]E¸HE K}VPQĽ
3 ^EQERHER FIVM HI %REHSPY¸]Y LMp XIVO
IXQIQMĽ %VHØRHE FY OEHEV Y^YR FMV XEVML FEVØRHØVER FS^ERØR
FMV RIZM OPXV IPpMWM SPHYĴYRY HĽRQIO ]ERPØĽ SPQE^