Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  33 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 33 / 84 Next Page
Page Background

EYLÜL 2018 33

beslenme, yoğun stres ve ilaç

kullanımı geliyor. Burada kötü

beslenmeye çok fazla gluten

tüketimini de ekleyebiliriz. Yani

buradan çıkaracağımız sonuç

şu olmalı, bağırsak floramızı

iyileştirip beslenmemize dikkat

edersek bu duyarlılığa karşı

direncimiz artacaktır. Fakat yine

de gluten, beslenmemizin temelini

oluşturmamalı.

Peki, çölyak hastalığı nedir? Bu

hastalığın sebepleri arasında

neler yer alıyor?

Çölyak hastalığı, kan taraması

ve ince bağırsak biyopsisiyle

tespit edilebilen bir rahatsızlık.

Genellikle çocukluk çağında fark

edilmiş olur. Çölyak hastaları,

glutenli gıdalar tükettiğinde

bağışıklık sistemleri ince bağırsağa

zarar verir. Eğer ailede varsa çıkma

olasılığı yüksek olan genetik

kökenli bir hastalıktır.

Gluten hassasiyeti ve çölyak

hastalığı çoğu zaman birbirine

karıştırılıyor. İkisi arasındaki

farklar nelerdir?

Çölyaksız gluten duyarlılığı

çölyak hastalığından farklıdır.

Alerjen bir durum, çölyak gibi

bir bağışıklık hastalığı veya

biyopsiyle tespit edilen bir

durumdeğildir. Bu nedenlerle

gluten hassasiyeti fark edilmesi

daha geç yaşlarda gerçekleşen,

biyopsi sonucunda çölyak

hastalığı çıkmadığı halde çölyağa

benzer semptomlar yaşatan bir

rahatsızlıktır. Belirtiler genellikle

mide-bağırsak problemleri, eklem

ağrısı, baş ağrısı, yorgunluk ve

cilt problemleri gibi çok geniş

alanda kendini gösterebilir.

Bazı durumlarda çölyak kadar

şiddetli olmayabilir, ancak

ileri safhalarında şikayetlerin

şiddetinin arttığı biliniyor. En

büyük farkı, çölyak hastalarında

durum geri dönüşü olmayan

bir haldedir. Ancak gluten

duyarlılığında bu durumu

iyileştirmek veya hafifletmek

mümkündür.

“Glutensiz

beslenmedede

yeterli vedengeli

beslenmek

mümkün.

Yalnızcaher

diyet türünde

olduğugibi bazı

vitamin-mineral

eksikliklerinin

meydana

gelmemesi için

muadili olan

glutensizgıdaları

beslenmemize

eklemekönemli.”

Sizce çölyak hastalığına ve

gluten hassasiyetine sahip

olmayan sağlıklı kişilerin

glutensiz beslenmesi ve

zayıflamak için uzun süre

glutensiz diyetler uygulaması

doğrumu? Bu durum ileride

farklı sağlık sorunlarına yol

açar mı?

Glutensiz beslenmede de

yeterli ve dengeli beslenmek

mümkün. Yalnızca her diyet

türünde olduğu gibi bazı

vitamin-mineral eksikliklerinin

meydana gelmemesi için

muadili olan glutensiz gıdaları

beslenmemize eklemek önemli.

Muadillerini ekleyebildiğimizde

genellikle eksiklik yaşanmaz.

Ancak bazı kişilerin takviye

alması gerekebilir. Bu durum

aslında her beslenme çeşidi

için geçerli. Bilinçli bir şekilde

uygulandığında ileride farklı

sorunlara yol açmaz.

Sağlıklı bir diyette gluten içeren

besinler yer almalı mı?

Gluten proteinleri,

gastrointestinal sistemimizin

enzimleri tarafından sindirilmeye

karşı oldukça dirençlidir. Genetik

olarak yatkın kişilerde irritabl

bağırsak sendromuna benzer

şikayetlere veya alerjiye neden olan

patojenlerin ortaya çıkmasıyla

sonuçlanır. Sağlıklı bireylerde

bu hassasiyet yoksa bile gluten

proteinleri sindirimi çok zor ve fazla

tüketiminde bağırsak florasına zarar

verebileceği için hastalıklara alt

yapı oluşturmamak adına kontrollü

tüketmekte fayda var.

Çölyak hastalığı ya da gluten

hassasiyeti bulunan kişilere

beslenme konusunda nasıl

tavsiyelerde bulunursunuz?

Tüketmeleri ve tüketmemeleri

gereken besinler hangileri?

Çölyak hastaları veya gluten

hassasiyeti bulunan kişilerin tek

tedavisi eliminasyon diyetidir.

Elbette bağırsak florasını

iyileştirmek amacıyla farklı tedavi

protokolleri de uygulanmalı.

Ancak başta glutensiz beslenmek

şart. Çölyak hastalarında bu

durum tamamen kesmek anlamına

gelir. Ancak gluten hassasiyeti

bulunan kişilerde bu durum kişiye

özel değişebiliyor. Glutenden

kaçınmak için mutlaka paketli

gıdalarda etiket okumak ve

yemeklerin içeriğini sorgulamak

gerekir. Çok basit bir sostan veya

katkı maddesinden ötürü o ürün

kırmızı çizgiyi geçebilir.

Gluten hassasiyeti için ‘çölyaksız gluten duyarlılığı’

diyebiliriz. Yani çölyak gibi bir bağışıklık hastalığı

değildir. Ancak çölyak olmadığınız halde çölyak

benzeri belirtiler yaşıyorsanız muhtemelen gluten

hassasiyetine sahipsiniz.