Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  32 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 32 / 84 Next Page
Page Background

sağlık

Yeşilay

32

halde çölyak benzeri belirtiler

yaşıyorsanız muhtemelen gluten

hassasiyetine sahipsiniz. Bunu

tespit etmenin tek bir testi maalesef

yok. En önemlisi klinik bulgular,

hekiminizin şüphesi, aile öyküsü ve

flora testidir.

Gluten hassasiyeti daha çok

kimlerde görülür?

Gluten hassasiyeti daha çok şu

kişilerde görülür gibi geniş çaplı

araştırmalar maalesef henüz yok.

Bu duruma neden olan hassasiyet,

genetik olarak yatkınlıkla da

ortaya çıkabiliyor. Çünkü biliyoruz

ki bebeklikten itibarenmaruz

kaldığımız gıda ve ilaç gibi faktörler

bu duruma yol açabiliyor. Ancak

genetik yatkınlığı olmasa dahi

beslenme ve yaşam şekli de bu

duruma sebebiyet verebiliyor.

Klinik bulgulara baktığımızda daha

net yorum yapabilmek mümkün

olabiliyor. Bağırsak florasına iyi

bakmayan kişilerde bu durum

daha şiddetli ve yoğun yaşanıyor.

Bağırsak florasını olumsuz

etkileyen nedenlerin başında kötü

S

on yıllarda gluten hassasiyeti

ve glutensiz beslenme

kavramlarını sıkça duyar

olduk. Gluten nedir ve hangi

besinlerde bulunur?

Gluten; buğday, arpa ve çavdar dahil

olmak üzere birçok tahılda bulunan

bir proteindir. Ekmek, makarna,

pizza, hamur işleri, müsli ve unun

içine girdiği gıdalarda yaygındır.

Ağırlıklı olarak gıdalarda bulunur.

Fakat ilaçlar, vitaminler ve takviyeler

gibi başka ürünlerde de bulunabilir.

Paketli gıdalarda özellikle glutensiz

diye belirtilmiyorsa, alakasız bir

ürün gibi görünse de, yüzde 90

gluten vardır. Bu durum, buğday

nişastası veya jelatinleşmiş nişasta

gibi kavramlarla karşımıza

çıkabiliyor.

Gluten hassasiyeti nedir?

Gluten hassasiyeti için “çölyaksız

gluten duyarlılığı” diyebiliriz. Yani

çölyak gibi bir bağışıklık hastalığı

değildir. Ancak çölyak olmadığınız

“GLUTEN,

BESLENMEMİZİN

TEMELİNİ OLUŞTURMAMALI”

Buğday, çavdar ve arpa gibi pek çok tahılda bulunan gluten, son

yıllarda en çok tartışılan konulardan biri. Bununla birlikte gluten

hassasiyeti ve çölyak hastalığı kavramları da sıklıkla gündeme

geliyor. Bir protein olan gluten hakkında tümmerak edilenleri

Beslenme ve Diyet Uzmanı Vildan Çelik ile konuştuk.

ŞebnemCAN KILINÇARSLAN

Beslenme ve

Diyet Uzmanı

Vildan Çelik