Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  34 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 34 / 84 Next Page
Page Background

sağlık

Yeşilay

34

Paslı ya da paslanabilecek

malzemelerden yapılmış

kapaklarda mikrop üreme

özelliği oldukça yüksek. Bu

nedenle konserve

yapımında ısıya dayanıklı

cam kaplar ve paslanmaz

kapaklar kullanılmalı.

ve ölümle sonuçlanabilecek

rahatsızlıklara yol açabilir”

diyen Diyetisyen Yamanel,

ev koşullarında hazırlanan

konservelerde riskin yok

edilebilmesi için besinlerin

türlerine göre, belirli sürede

uygun ısıl işleme tabi tutulması

tavsiyesinde bulunuyor.

Botulizm toksini, 80 derecede

10-30 dakika, 100 derecede ise

10 dakika kaynatılarak tahrip

edilebilmesine rağmen, uygun

olmayan koşullarda saklanan

besinlerde yeniden üreyebiliyor.

Diyetisyen Yamanel, “Ev yapımı

konserve hazırlarken yiyeceklerin

iyice yıkanması, dengeli tuz oranı

ve hijyenik şartların sağlanması,

riski azaltacaktır.” diyor.

ISIYA DAYANIKLI CAM

KAPLAR VE PASLANMAZ

KAPAKLAR KULLANILMALI

Paslı ya da paslanabilecek

malzemelerden yapılmış kapaklarda

mikrop üreme özelliği oldukça

yüksek. Bu nedenle konserve

K

onserve, mevsiminde

alınan sebze ve meyveleri

farklı dönemlerde de

tüketebilmek için en çok tercih

edilen saklama koşullarından biri.

Ancak bazı durumlarda büyük bir

özenle hazırladığınız konserveler,

sağlığınıza zarar verebilir, hatta

ölüme bile sebep olabilir. Bu

sebeple konserve hazırlarken

dikkatli olmanızda büyük fayda

var. İç Hastalıkları Uzmanı Dr.

Ferhat Çetin ve Diyetisyen Arzu

Yamanel, daha çok konserve

besinlerle bulaşan “clostridium

botulinum” bakterisiyle ilgili

uyarılarda bulundu.

TÜM AŞAMALARDA HİJYEN

KOŞULLARINA DİKKAT

EDİLMELİ

Konserve hazırlanırken kullanılan

malzemelerin satın alınmasından

tüketime kadar tüm aşamalarda

hijyen koşullarına dikkat edilmesi

gerekiyor. Diyetisyen Arzu

Yamanel, daha çok konserve

besinlerle bulaşan “clostridium

botulinum” adlı bakterinin

toksiniyle oluşan şiddetli gıda

zehirlenmelerinin büyük

çoğunluğunun uygun sürede ve

sıcaklıkta pişirilmeden kapatılan,

evde hazırlanmış konservelerden

kaynaklandığına dikkat çekiyor.

“Bu zehirlenme dünyada bilinen

en güçlü zehirlenmelerden biridir

Sonbahar mevsimine “merhaba”

dediğimiz şu günlerde kış hazırlıkları

devamediyor. Peki, kış aylarında

ailecek tüketmek için özenle

hazırladığınız konservelerin felce,

hatta ölüme bile sebep olabileceğini

biliyor musunuz?

EV YAPIMI KONSERVENİZ

SANDIĞINIZ KADARMASUMOLMAYABİLİR

İç Hastalıkları Uzmanı

Dr. Ferhat Çetin

Diyetisyen

Arzu Yamanel