

sağlık
Yeşilay
34
Paslı ya da paslanabilecek
malzemelerden yapılmış
kapaklarda mikrop üreme
özelliği oldukça yüksek. Bu
nedenle konserve
yapımında ısıya dayanıklı
cam kaplar ve paslanmaz
kapaklar kullanılmalı.
ve ölümle sonuçlanabilecek
rahatsızlıklara yol açabilir”
diyen Diyetisyen Yamanel,
ev koşullarında hazırlanan
konservelerde riskin yok
edilebilmesi için besinlerin
türlerine göre, belirli sürede
uygun ısıl işleme tabi tutulması
tavsiyesinde bulunuyor.
Botulizm toksini, 80 derecede
10-30 dakika, 100 derecede ise
10 dakika kaynatılarak tahrip
edilebilmesine rağmen, uygun
olmayan koşullarda saklanan
besinlerde yeniden üreyebiliyor.
Diyetisyen Yamanel, “Ev yapımı
konserve hazırlarken yiyeceklerin
iyice yıkanması, dengeli tuz oranı
ve hijyenik şartların sağlanması,
riski azaltacaktır.” diyor.
ISIYA DAYANIKLI CAM
KAPLAR VE PASLANMAZ
KAPAKLAR KULLANILMALI
Paslı ya da paslanabilecek
malzemelerden yapılmış kapaklarda
mikrop üreme özelliği oldukça
yüksek. Bu nedenle konserve
K
onserve, mevsiminde
alınan sebze ve meyveleri
farklı dönemlerde de
tüketebilmek için en çok tercih
edilen saklama koşullarından biri.
Ancak bazı durumlarda büyük bir
özenle hazırladığınız konserveler,
sağlığınıza zarar verebilir, hatta
ölüme bile sebep olabilir. Bu
sebeple konserve hazırlarken
dikkatli olmanızda büyük fayda
var. İç Hastalıkları Uzmanı Dr.
Ferhat Çetin ve Diyetisyen Arzu
Yamanel, daha çok konserve
besinlerle bulaşan “clostridium
botulinum” bakterisiyle ilgili
uyarılarda bulundu.
TÜM AŞAMALARDA HİJYEN
KOŞULLARINA DİKKAT
EDİLMELİ
Konserve hazırlanırken kullanılan
malzemelerin satın alınmasından
tüketime kadar tüm aşamalarda
hijyen koşullarına dikkat edilmesi
gerekiyor. Diyetisyen Arzu
Yamanel, daha çok konserve
besinlerle bulaşan “clostridium
botulinum” adlı bakterinin
toksiniyle oluşan şiddetli gıda
zehirlenmelerinin büyük
çoğunluğunun uygun sürede ve
sıcaklıkta pişirilmeden kapatılan,
evde hazırlanmış konservelerden
kaynaklandığına dikkat çekiyor.
“Bu zehirlenme dünyada bilinen
en güçlü zehirlenmelerden biridir
Sonbahar mevsimine “merhaba”
dediğimiz şu günlerde kış hazırlıkları
devamediyor. Peki, kış aylarında
ailecek tüketmek için özenle
hazırladığınız konservelerin felce,
hatta ölüme bile sebep olabileceğini
biliyor musunuz?
EV YAPIMI KONSERVENİZ
SANDIĞINIZ KADARMASUMOLMAYABİLİR
İç Hastalıkları Uzmanı
Dr. Ferhat Çetin
Diyetisyen
Arzu Yamanel