

B
ir fırının önünden
geçerken havaya yayılan
sıcak ekmek kokusuna
kim karşı koyabilir ya da bu
kokuyla çocukluğunun en
güzel anılarına dönmeyen
kaç kişi vardır? Ekmek,
kültürümüzün önemli bir
parçası, sofralarımızın olmazsa
olmazıdır. Kahvaltılar, öğle
ve akşam yemekleri onsuz
düşünülemez; yerini doldurmak
zordur. Zahmetlidir ekmeğin
öyküsü. İnsanoğlunun bilinen
en eski ve önemli besin kaynağı
buğday, sayısız işlemin ardından
ekmek olarak sofralarımıza
konuk olur…
İLK EKMEK NE ZAMAN
YAPILDI?
Tarih boyunca insanoğlunun
beslenmesinde önemli bir yere
Binlerce yıldır insanoğlunun en temel besin
maddelerindenbiri olan ekmek, bugünde
sofralarımızınbaş tacı olmaya devamediyor.
Kokusuyla iştah kabartanbugeleneksel
lezzetindündenbugüne yolculuğuna gelin
birlikte tanıklık edelim.
Ekmek, başlıca gıda maddeleri
olduğu için maaşlarını da ekmek
üzerinden alıyorlardı. O döneme
ait bir diğer bilgi ise un elde
etmek için buğday, çavdar, mısır
ve arpadan yararlanıldığı…
Tarihi kaynaklarda, ekşimiş
hamurun maya olarak yine
ilk kez Mısırlılar tarafından
kullanıldığına dair bilgiler de
mevcut.
OSMANLI’DA FIRINCILIK,
EN İTİBARLI MESLEK
GRUPLARI ARASINDAYDI
Ekmeğin Anadolu’daki tarihi
ise M.Ö. 8 binli yıllara kadar
dayanıyor. Anadolu’da her
zaman özel bir yeri olan
ekmek, aynı zamanda kültürel
bir değere de sahipti. Ekmek,
Osmanlı Devleti’nde de son
derece önemliydi. Öyle ki
fırıncılık, en itibarlı meslek
grupları arasında yer alıyordu.
sahip olan ekmek, bugün de
sofralarımızın vazgeçilmezi
olmaya devam ediyor. Ekmeğin
ilk olarak ne zaman yapıldığına
dair pek çok farklı bilgi mevcut.
Bazı kaynaklarda ilk ekmeğin,
buğday tanelerini ezerek
una dönüştüren Mısırlılar
tarafından milattan 3 bin yıl
önce yapıldığı bilgisi yer alıyor.
Tarihi kaynaklara göre Mısırlılar,
ekmeklerini fırına benzeyen
oyuklarda ya da toprağın
üzerinde pişiriyorlardı. Mısırlılar
için ekmek, hayat simgelerinden
biriydi. Bu sebeple ölen kişilerin
mezarlarına, ölümden sonraki
hayatlarında ihtiyaçları olur
düşüncesiyle bir parça ekmek
koyuyorlardı. Mısırlılar’dan
kalan, taşların arasında tahıl
ezerek un elde etmeye çalışan
kadınları canlandıran duvar
resimleri, ekmeğin onlar için
önemini gözler önüne seriyor.
BEREKETİN
SEMBOLÜ: EKMEK
ŞebnemCAN KILINÇARSLAN
Bazı kaynaklarda ilk
ekmeğin, buğday
tanelerini ezerek una
dönüştüren Mısırlılar
tarafından milattan 3 bin
yıl önce yapıldığı bilgisi
yer alıyor. Tarihi
kaynaklara göre
Mısırlılar, ekmeklerini
fırına benzeyen
oyuklarda ya da toprağın
üzerinde pişiriyorlardı.
yaşam
Yeşilay
48